Hayatına egzersizi sokmak ya da uzun bir ara verdiğin egzersize yeniden başlamak çoğu zaman oldukça acı verici olabiliyor. Egzersiz yapmak için zaman ayırmak, dengeli bir rutin oluşturmak ve hedefler koymak yeterince zor ve karmaşıkken bu rutine adapte olurken beraberinde gelen kas ağrıları da seni yoldan çıkmaya ikna etmeye yetebiliyor. Muhtemelen, dişlerini fırçalamak için kolunu yukarıda tutmak hatta bazen yataktan kalkmak bile acı veriyor. Bir tür yorucu fiziksel aktiviteye, özellikle de vücudun için farklı bir aktiviteye katıldıktan sonra hamlık ağrısı yaşamak oldukça yaygın. Elbette bazı ağrılar kaçınılmaz ve hatta genellikle iyi bir antrenmanın işareti olabiliyor.
Ağrı ve Zorlanma Arasındaki Farkı Bilmelisin
Bilgi her zaman bir güç ve acının nedenini belirlemek hızlı bir şekilde iyileşmenin ya da acıyı bir süreliğine durdurmanın anahtarı. Spordan sonra kas ağrısı genellikle 72 saate kadar sürebiliyor, bu nedenle kaslarındaki ağrı hissinin bir hafta veya daha fazla sürdüğünü fark edersen bir zorlanma yaşıyor olabilirsin. Bu noktada vücudunu dinlemek çok önemli. Zorlanma ağrıları kasların egzersiz sırasında önemli derecelerde ayrılmasından ötürü oluşuyor ve iyileşmesi birkaç hafta alıyor. Bu nedenle öncelikle spordan sonra "ağrı sadece hamlık ağrısının ötesinde" diye düşünüyorsan, mutlaka doktoruna danışmalısın.
Hamlık Ağrısı Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir?
Aslında "hamlık ağrısına ne iyi gelir?" sorunun birden fazla cevabı bulunuyor. Bunlardan sana uygun olanı seçtiğinde, spordan sonra kas ağrısı sorunu tamamen ortadan kalkmasa bile hafifliyor ve antrenman rutinine devam etmek sorun olmaktan çıkıyor.
1. Antrenman Rutinini Değiştir
Sürekli olarak aynı rutini yapıyorsan, yeni bir egzersiz denediğin anda ağrı ölçeğinde on kat daha fazla acı hissedebilirsin. Tüm vücudunu güçlendirmek için yüzme, kürek çekme, koşu veya boks gibi farklı egzersizler yapmayı deneyebilirsin. Böylelikle tüm kaslarını her zaman her egzersize hazır tutabilirsin. Farklı egzersiz rutinleri denemek istediğinde evde yapabileceğin farklı egzersizler deneyebilirsin.
2. Protein Tüketmeyi İhmal Etme
Protein yemek hamlama ağrılarını azaltmıyor, ancak kaslarının daha hızlı iyileşmesine yardımcı oluyor ve böylece acıyı uzun süre hissetmeni engelliyor. Uluslararası Sporcu Beslenmesi Derneği Dergisi'nde yapılan bir araştırmaya göre antrenmandan önce ve sonra 10 gram peynir altı suyu proteini tüketmek, hamlık ağrısı semptomlarını azaltmaya yardımcı oluyor. Yaptığın spora göre tüketeceğin besinler seni hamlık ağrılarından da koruyor. Rutin olarak uyguladığın spora uygun beslenme şekliyle ilgili ipuçlarına bakabilirsin.
3. Masaj Yapmayı ya da Yaptırmayı Dene
Birçok profesyonel sporcu, bu denenmiş ve gerçek yönteme bayılıyor ve egzersiz programlarına mutlaka masajı da ekliyor. Paralimpik dalında üç kez madalya alan Tucker Dupree “Rio hazırlık aşamasında eğitimimin son dört yılına yüzme daha az dahil edilmesine rağmen vücudumda daha fazla toparlanma oldu.” diyor ve ekliyor “Masajlar orada çok büyük bir fark yarattı.” İki haftada bir veya ayda bir kez derin doku masajı planlamak kesinlikle vücudun toparlanmasına yardımcı oluyor ve üstelik bu bilimsel olarak da destekleniyor.
4. Kendine Bir Gün İzin Ver
Ağrılı kaslar zaten küçük zorlamalarla bile sıkıntı yaşadığı için, daha sert egzersizlerle acıyı zorlamaya devam etmemek şart. Aslında ağrı, vücudunun sana “Ben biraz zarar gördüm, kendimi yeniden inşa etmeliyim” demesinin bir şekli. Bu nedenle ağrı yoğunsa programına bir dinlenme günü koymayı düşünmen gerekiyor.
5. Biraz Hafif Aktivite Yap
Bununla birlikte toplam dinlenme yerine, bir iyileşme egzersizinin de faydalarını inkâr etmemek gerek. Uzmanlara göre, hafif aktivite aynı zamanda tıpkı bir masaj gibi ağrıları hafifletebiliyor. Zorlu bir antrenmanın ertesi günü 20 dakikalık hafif bir koşu, yüzme, bisiklete binme veya esneme yapmak ağrılarına iyi gelebiliyor.
6. Su İçmeyi Unutma
Yeterli su içmek, kaslarının arasında sıkışan kötü toksinlerin daha hızlı yıkanmasını ve kaslarının esnek kalacak kadar nemlendirilmesini sağlıyor. Susuz kaslar geriliyor ve kolayca yaralanabiliyor, bu nedenle vücut ağırlığına göre artırmakla birlikte, günde mutlaka 2-2.5 litre su tüketmen gerekiyor.
7. Vücut Toleransını Artır
Başka bir deyişle, antrenman yoğunluğunu yavaş yavaş artırabilirsin. Normalde belirli bir hızda 5 km koşabiliyorsan, bir sonraki koşuda 5.5 km üzerine çıkmaman gerekiyor. Ağırlık kaldırırken normalde dört set yoğun egzersiz seti yapıyorsan, bir dahaki sefere beş setin üzerine çıkmamalısın. % 10-20 artış eşiğini geçersen şiddetli kas ağrısı yaşayabilirsin.
8. C Vitaminini Unutma
C vitamininin kas ağrısını önlemede etkili olduğu bilimsel olarak da biliniyor. Tamamı C vitamini bakımından zengin olan biber ve turunçgilleri diyetine dahil etmek hamlık ağrılarını hafifletebiliyor. Sağlıklı beslenmek, vücut direncini artırmak ve hamlık ağrılarını hafifletmek için tercih edebileceğin besinler listesine göz atabilirsin.
9. Biraz Kivi Ye
Herkes potasyumun kas kramplarını ve ağrısını engellemek için iyi bir mineral olduğunu biliyor. Ancak potasyum almak için sadece muz yemen gerekmiyor. İki kivi 540 mg'dan fazla potasyum (günlük değerin %16'sı) sağlıyor. Üstelik sadece 100 kalori! Bir ekstra büyük muz da potasyum için günlük değerin %16'sını sağlıyor, ancak aynı zamanda bir kivi porsiyonundan %25 daha fazla kalori içeriyor. Ayrıca muzdaki şeker ve karbonhidrat içeriği de kividen daha yüksek.
10. Rahatlatıcı Bir Krem Dene
Doktorun tavsiye edeceği kas gevşetici ve rahatlatıcı bir krem de hamlık ağrılarına iyi gelebiliyor. Kremin sağladığı rahatlatıcı etki bir sonraki antrenmanını daha rahat ve keyifli yapmanı sağlıyor.
Egzersiz programın için gerekli ürünleri sneakscloud.com’dan satın alabilirsin.