Bağışıklığınızı Güçlendirecek Besinler

Bağışıklığınızı Güçlendirecek Besinler
#evde spor#evdespor

Bağışıklık sistemi, sağlıkla ilgili hemen her adımda karşımıza çıkıyor. Bunun en temel nedenini, hastalıklardan koruyan en güçlü savunma mekanizmasının bağışıklık sistemi olması meydana getiriyor. Haliyle hem daha sağlıklı bir yaşam hem daha iyi bir performans için bağışıklık sistemini güçlendirmen büyük önem taşıyor. Bu amaçla yapabileceğin en basit ancak en etkili yöntemlerden birini ise beslenmene dikkat etmek oluşturuyor. İşte, madde madde "Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir?" sorusunun cevabı olan besinler... 

Yulaf ile Güne Sağlıklı Bir Başlangıç

Tadı pek sevilmese veya çoğu kişi tarafından tatsız bulunsa da, yulaf özellikle güne başlarken ideal bir öğün haline gelebiliyor. Diyabet, yüksek tansiyon, mikrobiyal enfeksiyonlar ve kanser gibi oldukça ciddi rahatsızlıklarda dahi olumlu etki yaratmayı başaran beta glukan içeren yulaf, aynı sebepten dolayı bağışıklık sistemini uyarıcı özelliğiyle her zaman sağlıklı ve zinde kalmana da yardımcı oluyor. Bir de yulafı yalnızca sütle tüketmek sana iştah açıcı gelmiyorsa tropik meyveler, ceviz ve fındık gibi takviyeler içeren diğer çeşitlerini tercih edebilirsin. 

Yoğurt ve Kefir: Yüzyıllardır Sağlık Kaynağı

Yoğurt, ülkemiz dahil dünyanın pek çok noktasında sindirimi kolaylaştıran bir besin olarak ün yapmış olsa da, kefirin de benzer amaçlarla kullanılabildiğini unutmamak gerekiyor. Yüksek probiyotik içeriğiyle bağırsak florasını destekleyen yoğurt ve kefir, benzer şekilde bağışıklık sisteminin güçlenmesine de aracılık ediyor. Ek olarak probiyotik besinler, iltihaba bağlı enflamatuvar rahatsızlıklarda da antioksidan etkisi göstererek iyileşme süreçlerine katkıda bulunuyor. 

Yeşil Çay : Tahmin Ettiğinden Çok Daha Yararlı

Yeşil çay, hem uygun fiyatı hem de sağlık açısından sağladığı önemli faydalar nedeniyle en ideal çay çeşitlerinden biri. Ülkemizde çok daha fazla tüketilen siyah çay benzer yararları sağlasa da yeşil çay, daha az işlem görmüş bir çay türü olduğu için, besin ögeleri açısından daha yüksek değerler içerir. Örneğin, yeşil çaydaki en etkili besin maddelerinden biri sayılan kateşin, antioksidan etkisi nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirmen için sana yardımcı olur. 

Faydaları Nedeniyle Yediklerinde ve İçtiklerinde Daha Fazla Yer Almalı: Zencefil 

Zencefilin faydalı bir bitki olduğu çoğu kişi tarafından bilinse de, günlük hayatta nasıl yaygın olarak kullanılabileceğiyle ilgili akıllarda soru işareti oluşabilir. B6 ve C vitamini, kalsiyum ve demirin yanı sıra lif açısından da oldukça zengin olan bu baharatı, pilavlardan çorbalara, et yemeklerinden sebze yemeklerine kadar birçok tarifte doğal bir tatlandırıcı olarak değerlendirebilir, çayına katabilir ya da kurabiye ve benzeri tatlılara da ekleyebilirsin. 

Mantar : Günlük Hayatın Bilinmeyen Mucizesi 

Pizzadan çorbaya, et yemeklerinden kızartmalara kadar mantarı günlük hayatımızda tükettiğimiz birçok tarifte görebiliyoruz. Hem tek başına hem diğer yemeklerle birlikte oldukça lezzetli bir tat oluşturan mantar, B ve C vitamini, lif ve mineraller bakımından zengin yapısı nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler arasında sayılırken beyaz kan hücrelerinin üretimini de artırarak vücudu enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı oluyor.

Balık: Sağlıklı Beslenmenin Olmazsa Olmazı 

Benzersiz faydaları sebebiyle neredeyse tüm diyetlerde ve sağlıklı beslenme listelerinde kendisine yer bulan balık çeşitleri, bağışıklık sistemini güçlendiren besinler içinde de yer almayı başarıyor. Omega 3'ün en önemli kaynaklarından biri olan balık, kolon ve prostat kanseri gibi yüksek risk içeren hastalıklarda dahi fayda sağlayan nadir besinlerden biri olarak kabul edilmekte. Bu nedenle haftada en az 2 kez balık tüketmek, bağışıklık sistemin için yapabileceğin en iyi şeylerden biri diyebiliriz. 

Tadından Çok Faydalarıyla Öne Çıkan Karnabahar

Kolayca ulaşılabilen ve yaygın olarak tüketilen karnabahar da, tıpkı mantar gibi yararları çok fazla bilinmeyen besinlerden bir diğerini meydana getiriyor. İçindeki kolin ve glutatyon ile birbirinden farklı rahatsızlıklardan korunmak amacıyla tüketilebilen karnabahar, aynı zamanda etkili bir antioksidan görevi görüyor. Genellikle kızartması daha lezzetli bulunsa da karnabaharı sulu yemek veya salata şeklinde tüketmek daha fazla yarar sağlayabilir. 

Farklı Lezzetlerle Hem Daha Tatlı Hem Daha Yararlı Olabilen Greyfurt

Yaygın olarak tüketilen portakala göre daha yüksek bir C vitamini değerine sahip olan greyfurt, bu nedenden dolayı soğuk algınlığı, nezle, grip gibi sıkça karşılaşılan rahatsızlıklar için mükemmel bir savaşçıya dönüşüyor. Eğer greyfurtu yoğun tadından dolayı tek başına tüketmekte zorlanıyorsan, diğer meyve sularıyla karıştırarak günlük rutininin bir parçası haline getirebilirsin. Benzer şekilde pasta, kek ya da kurabiye gibi tatlı tariflerinde rendeleyerek de kullanabilirsin. 

Hem Lezzeti Hem Faydalarıyla Cezbeden Hindistan Cevizi

Tropik meyve dendiğinde akla ilk gelen seçeneklerden biri olan Hindistan cevizi, daha çok lezzetiyle ön plana çıksa da, aslında sağlık açısından da birçok faydayı beraberinde getiriyor. Sütü ve rendesi yaygın olarak kullanılan Hindistan cevizi, anne sütünde de bulunan monolaurin maddesi nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda oldukça yüksek bir etki gösteriyor. Hindistan cevizini yalnızca bitkisel bir süt olarak tüketebileceğin gibi, özellikle rendesini çeşitli tariflere de katabilirsin. 

Gördüğün gibi, "Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?" sorusunun karşılığı olan birçok besin bulunuyor. Beslenme düzeninde bu besinlere daha fazla yer vererek çok daha güçlü bir bağışıklık sisteminin yanı sıra çok daha yüksek bir performansa ulaşman mümkün. Tüm bunlara ek olarak, günde 4 - 5 öğün sebze tüketmenin, bol su içmenin ve şeker tüketimini azaltmanın da bağışıklık sistemin açısından yüksek öneme sahip olduğunu unutmamalısın. 

Mükemmel performans için sağlıklı beslenmeni destekleyecek ve tamamlayacak spor aktivitelerini yaparken, sana eşlik edecek ideal bir spor ayakkabı modelini de bulmak isteyebilirsin. Binlerce ayakkabı modelinden hangisinin sana uygun olduğunu kolayca keşfetmek için Sneaks Cloud'a bakman yeterli! 


Beğenebileceğin Diğer Yazılar