NBA'in Rüya İsmi: Hakeem "The Dream" Olajuwon

NBA'in Rüya İsmi: Hakeem "The Dream" Olajuwon

Pek çok basketbolsever 1980’leri ve 1990’ları, NBA tarihindeki efsanelerin parkede buluşarak unutulmaz maçlara imza attığı dönem olarak kabul ediyor. Michael Jordan, Magic Johnson, Karl Malone, Artis Gilmore, Larry Bird, Kareem Abdul-Jabbar ve Hakeem Olajuwon… Dünya basketbol tarihine adını altın harflerle yazdırmış bu basketbolcuların hayatı, herkese ilham verecek öyküler ve başarılarla bezeli. Bu usta basketbolculardan biri ise NBA’de en çok blok basan oyuncu olma ünvanına sahip Hakeem Olajuwon. Basketbolun en iyi savunmacı oyunculardan Olajuwon’ın hayatına daha yakından bakmaya ne dersin?

Hakeem Olajuwon Kimdir?

Olajuwon, Nijerya’nın en büyük şehri olan Lagos’da doğan 21 Ocak 1963’de doğdu. Çocukluğunda kaleci olan Olajuwon, 15 yaşına kadar basketbol ile hiç ilgilenmedi. Bu bilgi karşısında sen de şaşırdın değil mi? Aslında kalecilik yapması ona basketbolda ihtiyacı olan ayak yeteneğini ve çevikliği kazandırdı. Ayrıca blok basarken yaptığı olağanüstü zamanlamaları da kaleci olarak geçirdiği süreye borçlu olduğunu söyleyebiliriz. 

Houston’a Göç: Rüya’nın Başlangıcı 

Olajuwon, Nijerya’dan ABD’ye University of Houston’da, Houston Cougars’da, forma giymek için göç etti. Nasıl olur da Nijerya’da 15 yaşında basketbol oynamaya başlayan biri ABD’de üniversite takımında oynamak için göç edebilir diye düşünebilirsin. Houston Cougars’ın koçu Guy Lewis’in arkadaşının daha önce onu basketbol oynarken görmesiyle Olajuwon’un şansı dönmeye başladı. Fakat NCAA’dan oynama izninin gelmesi ve oynaması için verilen süreyle alakalı problemler, Olajuwon’un ilk kolej basketbolu yılını gölgede geçirmesine sebep oldu. Kendini geliştirmeyi kafasına koyan geleceğin MVP’sinin, koçlarından tavsiye isteyince Houston’da yaşayan ve Houston Rockets’ta oynayan o günün MVP’si Moses Malone ile yolları kesişti.

Malone’un koçluğunda gelişen basketbol yetenekleri, 1983 yılında kendini göstermeye başladı ve Olajuwon’a ilk önemli başarısını kazandırdı. NCAA Turnuvası Yılın Oyuncusu Ödüllü Olajuwon ve Clyde Drexler’lı Cougars, kolej basketbolu finallerinde Patrick Ewing’li Georgetown’a yenildi. 1983-4 sezonunda Drexler’ın mezun olmasıyla takımın yıldızı haline gelen pivot, son yılını atladı ve en tartışmalı seçmelerden biri olan 1984 NBA Seçmeleri’ne girmeye karar verdi.

Houston Rockets: Olajuwon’un İlk Yılları

1984’teki seçimlerde, kendisi gibi gelecek vaat eden Michael Jordan, John Stockton, Charles Barkley gibi diğer isimleri Houston Rockets’ın ilk sırayı almasıyla geride bırakarak birinci sıradan seçildi. Houston Rockets’taki ilk yılında Ralph Sampson’la gösterdikleri etkileyici performans sayesinde “İkiz Kuleler” (Twin Towers) lakabı ile anılmaya başladı, 1985 Yılın Çaylağı ödülünü ise Michael Jordan’a kaptırdı. 

Daha ikinci yılından Playoff atmosferini soluyarak bir önceki sezonun şampiyonu Los Angeles Lakers’a karşı ilk defa NBA Batı Konferansı Finalleri’ne çıktı ve finallere kalmayı başardı. 1986 Finalleri’nde Boston Celtics’e yenilseler de gösterdiği performans ile gelecekteki başarıların sinyallerini verdi. 

1990 - 1991 sezonunda koç Don Chaney ve Olajuwon önderliğinde Rockets hayli iyi bir sezon geçirirken, Olajuwon gözüne aldığı darbe sonucunda lige bir süre ara verdi. Eğer ara vermeseydi, büyük ihtimalle arka arkaya üçüncü kez Ribaund Kralı seçilmiş olacaktı. 

1992’ye kadar her sezonda Playofflar’da parkeye çıkan Olajuwon, o sene Rockets yönetimden duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi ve takas edilmeyi istedi. Takas edileceğine yönelik dedikodulara rağmen Rockets, Olajuwon’u değiştirmek yerine koçlarını değiştirmeyi tercih etti. 

Houston Rockets: Şampiyonluk Yılları

Rudy Tomjanovich koçluğundaki yeni Houston Rockets, Olajuwon’ın potansiyeline ulaşması için gereken ortamı sağladı. 1993 - 1994 ve 1994 - 1995 sezonlarının en başarılı beş numarası olarak birçok savunma oyuncusunu gölgede bırakan unutulmaz savunmalara imza attı. 

1994 Finalleri’nde kolej yıllarından beri aralarındaki rekabetin devam ettiği Ewing’li New York Knicks’in yenilmesinde kilit rol oynadı. Kariyerinin zirvesinde olan Olajuwon, aynı yıl sezonun ve Finallerin MVP’si olmanın yanında şampiyonluk kazanan ve Yılın Savunma Oyuncusu olan tek isim oldu. Aynı zamanda, NBA’deki ilk Afrikalı oyuncu olan Olajuwon, ABD dışında doğmuş ve En Değerli Oyuncu Ödülü’nü kazanan ilk basketbolcu da oldu. 

Orlando Magic ile karşı karşıya geldikleri 1995 Finalleri’nde ise her maçta 30 sayıdan fazla basket atıp ortalama 10.3 blok ile seriyi tamamlayarak şampiyonluk kupasını ikinci kez kaldırdı. Tüm bunları yaparken takımındaki en iyi oyuncu olduğunu ise All Star’a seçilen tek Rockets oyuncusu olmasından anlayabiliriz.

Şampiyonluk Sonrası ve Toronto Raptors

Usta basketbolcunun kariyeri, arka arkaya iki kez NBA şampiyonluğu sonrasında düşüşe geçti ve Houston Rockets, ligdeki yerini Chicago Bulls’a teslim etti. Bu iki takımın Playoff’larda hiç karşılaşmadığını da ekleyelim. Şampiyonluk sonrası Rockets kadrosundaki değişiklikler ve performansındaki düşüşlere bağlı olarak Olajuwon önemli bir başarı gösteremese 1998 - 1999 sezonunda son kez All Star’a seçildi. 2001’de Toronto Raptors’a geçerek kariyerinin en kötü sezonunu yaşamasının ve sırtındaki sakatlığın sebebiyle emekli olmak istediğini açıkladı.

Hakeem Olajuwon’un Kazandığı Ödüller

Olajuwon NBA kariyerini, oynadığı 1238 maçta ortalama 21.8 sayı, 11.1 ribaund, 2.5 asist ve 3.1 blok ile tamamladı. NBA’deki en fazla blok basan isim olan yıldızın başarılarının bir kısmını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. 

  • 1994 ve 1995 senelerinde iki kez NBA Şampiyonluk yüzüğünü parmağına geçirdi ve NBA Finalleri’nin En Değerli Oyuncusu seçildi.
  • 1994 sezonunun En Değerli Oyuncusu oldu. 
  • Çaylak yılı dahil olmak üzere toplamda 12 kez All Star maçında forma giydi.
  • 6 defa NBA En İyi Beşi’nde yer aldı.
  • 1993’te ve 1994’te Yılın Savunma Oyuncusu Ödülü’ne layık görüldü.
  • 5 kez NBA En İyi Savunma Takımı’nda olmaya hak kazandı.
  • 4 defa NBA En İyi Savunma İkinci Takımı’na seçildi.
  • 1989 ve 1990’da Ribaund Kralı, 1990, 1991 ve 1993’te Blok Kralı oldu.

Olajuwon’un etkileyici hayatı ve olağanüstü kariyeri hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için otobiyografisi, Living the Dream: My Life and Basketball kitabını okumanı tavsiye ediyoruz. Aradığın motivasyonu bulmak için ihtiyacın olan ilham verici içerikler için Sneaks Cloud Blog’u takip et! Basketboldaki potansiyeline ulaşmak için aradığın aksesuarlar ise Sneaks Cloud’da seni bekliyor. Basketbol ayakkabısından basketbol topuna seni bir adım ileriye taşıyacak ürünler için Sneaks Cloud’u hemen ziyaret et!

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar