NBA'in İlginç ve Pek Bilinmeyen Kuralları

NBA'in İlginç ve Pek Bilinmeyen Kuralları
#NBA#basketbol kuralları

NBA, gerek yıldızları gerekse de bitmek tükenmek bilmeyen heyecan dolu atmosferiyle küresel anlamda en çok izlenen basketbol ligi olmayı sürdürüyor. Peki maç sonu pozisyonları, kıran kırana geçen play off mücadeleleri, flaş transferleri, sürpriz oyuncu seçimleriyle tüm yıl adından söz ettiren bu ligin ilginç ve pek bilinmeyen kurallarını biliyor musun? İşte duyunca seni hayrete düşürecek enteresan NBA kuralları...

1. 6 Adam Esnekliği

6. adam esnekliği, sahadaki ve masadaki hakemlerin nadiren kaçırdıkları, ama ortaya garip durumların çıkmasını sağlayan kural boşlukları arasında başı çekiyor. Son olarak 2008 yılında yaşanan bu olay sonrasında hakemler, sahada olmaması gereken oyuncuya yalnızca teknik faul çalabiliyor. Oyuncunun attığı sayı ya da yaptığı asist ise geçerli sayılıyor.

2. Mola Alma Zorunluluğu

Maç boyunca her iki takıma, oyunda taktik değişiklikler yapabilmeleri ve oyuncularını dinlendirebilmeleri adına altı mola hakkı veriliyor. Ancak senin de bildiğin üzere, takımlar genelde iyi giden bir maçta tempoyu düşürmemek adına bu haklarını kullanırken cimri davranıyor. Ancak her takımın maç içerisinde dört mola hakkını kullanması ve en az birini son çeyreğe saklaması zorunlu tutuluyor. Aksi halde hakem molası alınıp bu hakkı kullanmayan takım, teknik faul ile cezalandırılıyor.

3. “00” Numaralı Forma Yasağı

İlginç NBA kuralları arasında “00” numaralı forma yasağı da bulunuyor. Aslında NBA’de takımlar bir formayı emekli etmedikleri sürece, oyuncular kendi numaralarını 0 ile 99 arasında olmak koşulu ile diledikleri gibi seçebiliyor. Ancak çift sıfır, sahadaki diğer oyuncuların numaraları ile karıştırılıp hakemleri ve masadaki görevlileri hataya sürükleyebileceği düşünülerek uzun süredir yasaklı listesinde tutuluyor.

4. Acil Durum Draft Hakkı

NBA kuralları, genel olarak zaman içerisinde ortaya çıkan ya da marka değerine etkisi olabileceği düşünülen ani durumlara yönelik olarak belirleniyor. 1959-1960 sezonu esnasında Los Angeles Lakers’in başına gelen uçak kazası sonrasında acilen devreye alınan acil durum oyuncu seçimi hakkı, kuralların hayata geçirilmesiyle ilgili ikinci duruma en iyi örnek olarak gösteriliyor. Eğer sezon içerisinde bir takımın başına beş veya daha fazla sayıda oyuncusunun öldüğü bir olay gelirse, o takıma kadrosunu tamamlamak için ekstra oyuncu seçme imkânı tanınıyor.

5. Kıyafet Yönetmeliği

NBA maçlarını uzun süredir izliyorsan, 2000’li yılların başında salonlara hâkim olan garip giyim tarzlarını büyük ihtimalle hatırlarsın. Oyunun saygınlığını ve marka değerini korumayı kendisine öncelikli hedef edinen David Stern’ün bu duruma yanıtı, sıkı kıyafet yönetmeliğini devreye sokmak oldu. Yönetmelik içerisinde, bazı ayakkabı ve botların yasaklanmasından saç bandının doğru şekilde kullanımına kadar birçok konuyla ilgili sıkı kurallar bulunuyor. Hatta yüze takılabilecek maskenin şekli ve rengi bile detaylıca anlatılıyor. Bu yönetmeliğe uymayan oyuculara ise para cezaları veriliyor.

6. Serbest Atışta 10 Saniye Kuralı

1990’lı yıllarda Michael Jordan önderliğindeki Bulls karşısına iki defa “NBA Şampiyonu” unvanını kazanmak için çıkan Utah Jazz’ın en önemli skoreri Karl Malone’u ve deyim yerindeyse bir ömür süren serbest atış ritüelini hatırlıyor musun? İşte bu ritüel ve birkaç oyuncunun ekstra katkısı sayesinde yürürlüğe konan serbest atışta 10 saniye süre sınırı, NBA’in en enteresan kurallar listesinde başı çekiyor. Gerçi maçın temposuyla çoğu hakem bu kuralı es geçebiliyor. Ancak pota arkasındaki dikkatli taraftarlar, hatırlatma konusunda gayet ısrarcı olabiliyor.

7. Oyuncuların Zorunlu Dinlenme Hakkı

NBA yönetimi, organizasyonun en değerli parçaları konumundaki oyuncularını korumak adına kural listesine her sezon yeni maddeler ekliyor. Çünkü normal sezonda ardı ardına oynanan maçlar ve zorlu play off maratonu, özellikle kilit oyuncuların üzerinde hem fiziksel hem de mental yorgunluk oluşmasına sebep oluyor. Bu nedenle alınan karar doğrultusunda takımların, her oyuncusuna 18 günlük zorunlu dinlenme hakkı tanıması gerekiyor.

8. Maç Esnasında Topa Yumruk Atılamaz

NBA’de oyuncular kadar önemli gelir kaynaklarının başında gelen seyircilerin korunmasına da bir hayli önem veriliyor. Bu durumdan yola çıkılarak oluşturulan bir kural, maç esnasında oyuncuların topa yumrukla müdahale etmelerini yasaklıyor. Çünkü zaten fazlasıyla güçlü olan oyuncuların yapacakları böyle bir müdahale sonrasında, özellikle saha kenarında keyifle maç izlemeye çalışan basketbol tutkunlarının yaralanmaları istenmiyor.

NBA’in ilginç ve pek bilinmeyen kuralları olsa da, sen parke ya da asfalt zeminde arkadaşlarınla birlikte özgürce basketbol oynayabilirsin. Bunun için ihtiyaç duyacağın tüm ekipmanı ise Sneaks Cloud’un basketbol kategorisinde bulabilirsin.