Basketbol tarihinin en iyi oyun kurucularından Magic Johnson’ı yakından tanımaya ve öğrendiklerimizi seninle paylaşmaya karar verdik! Magic Johnson hem parkede hem de parke dışında adını basketbol tarihine yazdırmayı başardı. 1980’li yıllarda dünya basketbolunda ve NBA’de başarılarıyla kendinden sıkça söz ettiren Johnson, basketbolun unutulmaz isimlerinin başında geliyor. 1979 yılında başlayan NBA kariyeri boyunca Los Angeles Lakers formasını üstünden çıkartmayan Johnson, Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone, Michael Jordan, Scottie Pippen gibi basketbolun yaşayan efsaneleri ile aynı dönemde parkede top sürdü. 

Basketbolun sihirbazı Magic Johnson’ı tanımaya hazırsan, arkana yaslan ve yazımızın keyfini çıkar!

Magic Johnson Kimdir?

Gerçek adı Earvin Johnson Jr, olan Magic Johnson, 14 Ağustos 1959’da Michigan’da doğdu. Annesinin ve babasının lise yıllarında basketbol takımlarında yer alması ve ailesinin basketbola duyduğu ilgi, Johnson’ın basketbol dünyasına adım atmasını sağladı diyebiliriz.

Çocukluğundan beri basketbolla iç içe olan Johnson, liseye başladığında hayatını parkelerde devam ettirmek istediğine karar verdi. “Magic Johnson” olarak anılması da dönemde başladı.15 yaşında lise takımındayken çıktığı maçta “triple-double” yaparak, idolü Bill Russell gibi basketbol tarihinin unutulmaz oyuncularından biri olacağının sinyallerini verdi.

Lisedeki başarılarından sonra pek çok başarılı üniversite takımından teklif alsa da evinden ayrılmak istemediği için Michigan State’i seçti. 1977-79 yılları arasında, bu takımda oyun kurucu olarak yer aldı ve birçok başarıya imza attı. 

Magic Johnson Lakers Kariyerine Nasıl Başladı?

Johnson’ın efsanevi NBA kariyeri, 1979’da NBA Seçmeleri’ne katılmasıyla başladı. NBA kariyerindeki ilk başarısını ise ilk sıradan Los Angeles Lakers’a seçilmesi olarak kabul edebiliriz. Magic Johnson Lakers formasını giymeye başladığı sırada takımda, basketbolun bir diğer efsanevi ismi Kareem Abdul-Jabbar da yer alıyordu. 

Johnson’ın dikkatleri üzerine toplaması ise1980 NBA Finalleri’nde, Kareem Abdul-Jabbar’ın beşinci maçta sakatlamasıyla başladı. Altıncı maça çıkamayan Kareem’in yokluğunda, Johnson kariyerinin en iyi performanslarından birini gösterdi. 42 sayı ve 15 ribaund ile Lakers’ı şampiyonluğa taşıdı. Bunu yaptığında sadece bir çaylak olduğuna dikkatini çekmek isteriz!

Los Angeles Lakers’in Sihirbazı: Magic Johnson

Magic Johnson kariyeri pek çok başarı ve şampiyonlukla dolu diye boşuna demiyoruz. 1980’li yıllara Magic, Lakers’a kazandırdığı şampiyonluklarla damga vurdu. 1980’deki ilk şampiyonluktan sonra, 1982, 1985, 1987 ve 1988 yıllarında tam beş kez, oyun kurucu olarak şampiyonluk yüzüğünü parmağına takmayı başardı. 

Johnson’ın NBA tarihindeki başarılarının bir kısmını senin için sıraladık, bakalım sen de bizim kadar hayran olacak mısın Magic Johnson’a…

  • 1980, 1982 ve 1987 yıllarında olmak üzere 3 Kez NBA Finalleri’nin “En Değerli Oyuncusu” seçildi. Özellikle, 1980 Finalleri’nde seçilmiş olması bizi şaşırtmadı, ya seni?
  • 1987, 1989 ve 1990 yıllarında ise NBA’in “En Değerli Oyuncusu” oldu.
  • 12 kere NBA All-Star’a seçildi; yani neredeyse tüm NBA kariyeri boyunca her yıl bu takımda olmaya hak kazandı.
  • 4 kez NBA Asist Kralı oldu, 1986-87 sezonunda maç başına 12.2 asist yaptı. 

Magic Johnson ve “Rüya Takım”

Johnson’ın NBA kariyeri, Kasım 1991’de HIV pozitif olduğunu açıklamasıyla çalkantılı bir yola girdi. Lakers’tan ayrıldığını açıklasa da parkelere veda etmedi ve neden adının basketbol efsaneleri arasında yer aldığını bir kez daha kanıtladı. 1992 Yılı Barcelona Yaz Olimpiyatları için ABD’nin “rüya takımı” diye anılan basketbol takımında forma giydi. Rüya takımının diğer yıldızlarından bazıları ise Michael Jordan, Larry Bird, Scottie Pippen, John Stockton ve Karl Malone. Magic Johnson milli takım ile basketboldaki başarılarının arasına bir de Olimpiyat Şampiyonluğu sığdırdı. 

Buraya Magic Johnson Michael Jordan ilişkisi hakkında bir not düşmek istiyoruz. Rüya takımında beraber forma giyen bu ikili, parkede birbirlerinin ezeli rakipleri olsalar da maç bittiği anda iki yakın dosttan başka bir şey değillerdi. 

Magic Johnson ve Basketbol Kariyerinin Son Yılları

Johnson, HIV pozitif olduğu açıkladıktan sonra Lakers’tan ayrıldı demiştik. 1992-93 sezonunda geri dönmek istese bunu ancak 1995-96 sezonunda gerçekleştirebildi ve son bir sezon daha Lakers formasını üstüne geçirdi. NBA’deki son sezonunda 15 sayı,10 ribaund ve 13 asist ile triple-double yapmayı başaran Johnson, kendi isteğiyle 1996’da NBA’deki basketbol oyunculuğu kariyerine noktayı koydu. Üstünde çok konuşulmasa da Magic Johnson takımları arasında 1999 ve 2000 yıllarında kısa bir süreliğine forma giydiği iki İskandinav takımı da yer alıyor.

Evet, aslında az önce minik bir ipucu ile Magic Johnson’ın NBA’deki hikayesinin 1996’da bitmediğinin sinyalini vermiştik. Şubat 2017’den Nisan 2019’a kadar Los Angeles Lakers’ta başkanlık görevini üstlendi. Ancak bu da onun NBA’deki hikayesinin sonu olmadı. Johnson, hala, WNBA’in başarıları takımlarından Los Angeles Sparks’ın sahiplerinden biri.

Basketbolun sihirbazından bu kadar bahsettikten sonra sen de basketbolun büyüleyici dünyasına adım atmak istedin, değil mi? Evet, Hogwarts’a gitmek için mektup gelmesini beklemen gerekiyor ama basketbolun sihirli dünyasının kapılarını aralamak için tek yapman gereken Sneaks Cloud’u ziyaret etmek! Hadi, sen de Sneaks Cloud’taki basketbol ayakkabısı ve diğer basketbol ekipmanları arasından istediğini seç ve ilk sayıyı at!

https://www.sneakscloud.com/basketbol

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar