Basketbol Tarihinde Kadınlar: İlham Veren Kadın Basketbolcular

Basketbol Tarihinde Kadınlar: İlham Veren Kadın Basketbolcular

Basketbolun 1891 yılında Kanadalı spor antrenörü ve mucit Dr. James Naismith tarafından icat edildiğini biliyor muydun? Peki, Amerikan kadınlarının basketbolla 1892 yılında jimnastik eğitmeni Senda Berenson isimli bir kadın sayesinde tanıştığını söylesek tepkin ne olur? İtiraf et, biraz şaşırdın değil mi? Genelde kadınların futbol, hentbol ve voleybol gibi sporlarla geç tanıştığı algısı olsa da basketbolda durum böyle değil. “Basketbolun annesi” lakaplı Berenson ve arkadaşları sayesinde kadınların basketboldaki yeri neredeyse basketbol tarihinin başlangıcına dayanıyor.

Erkek basketbolunda olduğu gibi kadın basketbolunda da önemli gelişmelerin yaşandığı ilk yer Amerika Birleşik Devletleri olsa da 1976’da kadın basketbolunun olimpiyatlara dahil edilmesiyle kadın basketbolu, dünyada popülerliğini artırmaya başladı. Popülerliğinin doruk noktasına ulaşmasıysa 1997’de WNBA Ligi’nin başlamasıyla oldu.

Kadın basketbolunun ülkemizdeki tarihi ise 1950’lerde liselerde ve üniversitelerde oynanan maçlara dayanıyor. Ülkemizdeki kadın basketbolcular 1959 yılından beri düzenli olarak Kadınlar Türkiye Şampiyonası’nda yer gösteriyor. Ancak ülkemizde daha geniş bir kitleye yaygınlaşması da tıpkı ABD’deki gibi 1990’lı yıllarda oldu.

Basketbol tarihinde kadınların yerine kısa bir bakıştan sonra sana ilham verecek kadın basketbolculara göz atmaya ne dersin? Hazırsan, dünyadan ve ülkemizden derlediğimiz efsanevi kadın basketbolcular listemize başlıyoruz!

Luisa Harris-Stewart

Amerikan basketbolcu Harris, NBA Seçmeleri’nde seçilen ilk ve tek kadın olarak adını basketbol tarihine yazdırmış bir isim. 1977 yılında New Orleans Jazz tarafından seçilse Harris hamileliğinden ötürü denemelere katılamamış. Adını basketbol “Hall of Fame”ine yazdıran Harris’in aynı zamanda 1976 Olimpiyatları’nda kazandığı bir gümüş madalyası var. 

Lisa Leslie

WNBA’in yüzü olarak kabul edilen Leslie, bu listeye girmeyi hak etmiş kadın basketbolcuların başında geliyor. ABD’yi temsil ettiği Olimpiyatlar’da arka arkaya dört altın madalya kazanan oyuncunun kadın basketbol tarihindeki başarıları bununla sınırlı değil. Üç kere WNBA’de En Değerli Oyuncu (MVP) seçilen efsanenin aynı zamanda iki şampiyonluğu da bulunuyor.

Lauren Jackson

Ebeveynleri de milli basketbolcu olan Avustralyalı Jackson, 2001 yılında WNBA Seçmeleri’nde birinci seçilerek Seattle Storm’daki kariyerine başladı. Olimpiyatlarda arka arkaya dört kere gümüş madalyayı ülkesine götürmede kritik rol oynayan kadın basketbolunun yıldız uzun forvetinin WNBA’de kazandığı Yılın Savunma Oyuncusu ve En Değerli Oyuncu gibi birçok ödülü var.

Diana Taurasi

Ülkemizdeki basketbolseverlerin de yakından tanıdığı bir isim olan “White Mamba” lakaplı Taurasi, Phoenix Mercury’in vazgeçilmez kısa forvetlerinden biri. İtalyan asıllı ABD’li basketbolcu ülkemizde 2010-2011 sezonunda Fenerbahçe’nin ve 2011-2012 sezonunda da Galatasaray’ın kadrosunda yer aldı. Kariyeri boyunca sayısız başarıya imza atmış Taurasi’nin en önemli başarılarının başında üç kez WNBA Şampiyonluğu, WNBA’de En Çok Sayı Atan Oyuncu ödülü ve altı kez Euroleague Şampiyonluğu geliyor.

Nevriye Yılmaz

WNBA’deki ilk Türk kadın basketbolcu olan Yılmaz, 2003-2004 yıllarında Phoenix Mercury ve San Antonio Silver Stars gibi takımlarda forma giydi. Türkiye Kadın Basketbol Takımı pivotu olarak 2005 Avrupa Şampiyonası’nda ribaund ortalamasıyla birinci olan Yılmaz, şu an Galatasaray’da kadın basketbol takımı yardımcı antrenörlüğü yaparak başarılarla süslü basketbol kariyerine devam ediyor.

Şaziye İvegin Üner

22 yaşındayken kaptan olarak Türkiye’nin en genç kadın kaptanı olan Üner, sadece ülkemizde değil İtalya ve Rusya’da da forma giydi. 2005 Akdeniz Oyunları’nda kadınlar basketbol milli takımı kısa forvetlerinden Üner, altın madalyanın kazanılmasında büyük rol oynadı. Üner, yurt içindeki ve yurt dışındaki başarılarıyla Türkiye kadın basketbol tarihindeki önemli figürlerden olarak kabul ediliyor.

Basketbol tarihine adını altın harflerle yazdıran altı kadın basketbolcudan oluşan listemizin sonuna geldik. Kadınların her alanda erkeklerle eşit olduğunu ispatladıkları ve bize ilham verdikleri için hepsine gönülden bir teşekkür borçluyuz! Eğer sen de basketbol dünyasına adım atmak istiyorsan aradığın tüm basketbol ekipmanları Sneaks Cloudda!

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar