Güne enerjik olduğu kadar huzur dolu bir başlangıç yapmak istiyorsan senin için bir önerimiz var: Sabah yogası! Günün ilk saatlerinde yoga yaparak esnekliği ve gücünü geliştirebileceğin gibi zihinsel olarak da kendini güne hazırlayabilirsin. İster başlangıç seviyesinde ister ileri seviyede bir yogi olsan da deneyebileceğin altı yoga pozuyla sabah yogana ilham vermeye geldik.
Childs Pose (Çocuk Duruşu Pozu)
Kolay yoga hareketlerinden biri olan Çocuk Duruşu pozisyonu güne başlamak için harika bir egzersiz! Belinin ve kalçanın nazikçe gevşemesini sağlayacak Childs Pose ile aynı zamanda nefesine odaklanıp rahatlayacaksın. Bu poz; lats kaslarını, belini ve kalçalarını harekete geçirip çalışmalarını sağlayacak.
Bir yoga matının üzerinde dizlerin, bacaklarının altında olacak şekilde yere otur. Gövdeni öne doğru eğip ellerini mata paralel olarak ileriye doğru uzat, alnını yere değdir. Bu hareket sırasında ayak baş parmaklarının birbirine değecek şekilde durmasını sağlaman ve ileri uzanmış şekildeyken derin nefes alıp vermen gerekiyor.
Kobra Pozu
Güneşi selamlamak için kullanılan kobra pozu, sabah yoga hareketleri listesinin olmazsa olmazı. Bhujangasana, diğer bir deyişle kobra pozu; triceps, karın, kalça, hamstring bölümlerindeki kasları çalıştıracak.
Yoga minderinin üzerine, bacaklarını omuzlarının genişliğinde açarak uzan ve ayaklarının üst kısımlarını mindere değdir. Daha sonra, dirseklerini gövdenin yanında duracak şekilde ellerini omuzlarının hizasında minderin üzerine yerleştir. Nefes alarak ellerini yere bastır, göğsünü öne ve yukarı kalkacak şekilde kollarını uzat. Pelvisin yerle temas ettiği zaman kollarını düzeltmeyi bırak ve 30 saniye kadar bu pozisyonda nefes alıp ver.
Downward Dog Pose (Aşağı Bakan Köpek Pozu)
Temel yoga pozisyonları arasındaki Aşağı Bakan Köpek Pozu, orta seviye bir poz olarak kabul ediliyor. Bütün vücudunun esnemesini sağlayan bu poz ile karın ve quadriceps bölgelerinin de şekillendiğini hissedebilirsin.
Ellerinin ve ayaklarının üzerinde masa duruşu yapıp ayak parmaklarınla yerden güç al. Bu esnada, karın kaslarını aktif çalıştıracak ve dizlerini düz tutacak şekilde kalçanı yukarı doğru it. Ancak, en başlarda bu poz seni zorluyorsa dizlerini biraz kırabilirsin. Avuç içlerini yoga matında sabit tutup yerden destek alabilirsin, yaklaşık 30 saniye bu pozisyonda kal.
Bridge (Köprü Duruşu)
Sanskritçesi Setu Bandha Sarvangasana olan Köprü Duruşu Pozunun faydaları arasında hamstring, kalça ve quadriceps kaslarını çalıştırması yer alıyor. Sırtını da bu pozla güçlendirmen mümkün.
Dizlerin bükülü ve ayakların yere düz şekilde basacak şekilde sırt üstü uzan. Avuç içlerin yere değecek şekilde kollarını iki yanına uzat. Nefes alıp verdikten sonra avuç içlerinden güç alarak gövdeni yukarı doğru kaldır.
Peacock (Tavuskuşu Pozu)
Kollarını güçlendirmek için ideal bir poz arıyorsan Mayurasana, yani Tavuskuşu Pozu tam sana göre! İleri seviye yoga hareketlerinden olan Tavuskuşu pozu vücudundaki birçok bölgenin gelişmesine yardımcı olacak.
Dizlerin geniş açıda olarak şekilde yere diz çöküp topuklarının üzerine otur. Öne doğru eğil ve parmakların vücuduna doğru bakacak şekilde avuç içlerini yere koy. Dirseklerini bük ve dizlerini kolunun dışına doğru kaydır. Göğsünü üst kollarının yanına yasla ve başını öne indir. Dizlerini düzelt ve ayaklarının üst kısmından başlayarak bacakları arkaya doğru uzat. Bu pozda dengede ve rahat hissettiğinde ağırlığını öne doğru kaydır ve bacaklarını yerden kaldır.
Headstand (Baş Duruşu Pozu)
En zor yoga hareketleri listelerinde yer alan Baş Duruşu Pozunu yapabilmek için zamana ihtiyaç duyabilirsin. Üst vücudunun ve core bölgesinin güçlenmesi, dengenin gelişmesi ve kan akışının düzenlenmesi bu pozun yararlarından sadece birkaçı.
Bu pozu yapmak için yoga matında bileklerin omuzlarının; dizlerin de kalçalarının altında olacak şekilde dört ayak şeklinde pozisyonu alarak başla. Dirseklerin mata değecek şekilde ellerini başının üst kısmına yerleştir. Bacaklarını düzelterek Aşağı Bakan Köpek pozisyonuna getir. Bu arada kalçaları olabildiğince omuzlarınla hizalamaya çalış. Nefes alarak bir bacağını tavana doğru kaldır ve ardından diğerini de aynı şekilde kaldır.
Sabahına mutluluk, huzur ve sağlık katacak sabah yogası sırasında yapabileceğin hareketler dışında, rutinine ekleyebileceğin yoga pozisyonları arıyorsan Sneaks Cloud Blog’taki diğer içeriklerimize göz atmadan geçme! Brigde, Peacock ve Headstand gibi hareketler için hazır olmadığını düşünüyorsan yogaya başlangıç hareketleri arasından istediğin pozları sabah rutinine katabilirsin.
“Yoga yaparken ne giyilir?” diye düşünüyorsan aradığın cevap Sneaks Cloud’da! Sneaks Cloud’u ziyaret edip yoga taytlarından rengarenk büstiyerlere hayalindeki sabah yogası kombinini oluştur!