Dinlen ve Rahatla: Bilmen Gereken Üç Nefes Egzersizi

Dinlen ve Rahatla: Bilmen Gereken Üç Nefes Egzersizi

Günün stresini üzerinden atmana yardım edecek, seni sakinleştirecek, daha iyi hissetmeni sağlayacak nefes egzersizleri ile karşındayız! Nefes egzersizleri, özellikle son yıllarda giderek yaygınlaşmaya başladı. Doğal yaşamımızın bir parçası olan nefes alma nefes verme, kontrol edildiğinde anksiyete ve stres ile mücadele etme ve ciğer kapasitesini geliştirme gibi konularda sana yardımcı olabilir. Günün her anında uygulayabileceğin nefes egzersizlerini istersen kendi başına istersen aile üyelerinden biriyle ya da eşinle de yapabilirsin. Nefes egzersizlerinin faydalarını ve farklı egzersizlerin nasıl yapıldıklarını senin için bir araya getirdik. Hazırsan arkana yaslan ve başlayalım.

Nefes Egzersizleri Faydaları

Her nefes egzersizinin kendine özgü yararları bulunsa da pek çok nefes egzersizin vücudumuzda ve yaşamımızda yarattığı etkiler birbirine benziyor. Nefes egzersizlerinin faydalarının bir kısmını altı maddede özetleyebiliriz.

  • Stresini azaltıp anksiyete ile mücadele etmede yardımcı olur.
  • Uykudan önce yapıldığında uykuya dalmayı kolaylaştırır ve uyku kalitesini olumlu yönde etkiler.
  • Kardiyovasküler sağlığı ve ciğerlerin normal işleyişini destekler.
  • Vücutta detoks etkisi yaratır.
  • Sindirim sisteminin normal işleyişine katkı sağlar.
  • Odaklanma, hafıza ve karar alma gibi bilişsel fonksiyonları gelişmesine yardım eder.

Derin Nefes Alma Egzersizi (Deep Breathing Exercise)

Bu egzersizi ayakta ya da rahat bir pozisyonda oturarak yapabilirsin. İki pozisyonda da dirseklerini geriye çekerek göğsüne rahatlaması için yer açarak başla. Burundan derin bir nefes al, beşe kadar sayarak nefesini tut. Yavaşça burundan nefes vererek egzersizi tamamla. Bir dakika boyunca aynı nefes alma tekniğini tekrarlayabilirsin. Bu yöntemden gün içinde veya uyumak üzereyken yararlanabilirsin.

Karın Nefes Egzersizi (Belly Breathing)

Karından nefes alma ya da belly breathing olarak da adlandırılan bu nefes egzersizini, başının ve dizlerinin altına birer yastık koyup yapabilirsin. Eğer oturarak daha rahat hissedeceksen omuzlarını, başını ve boynunu destekleyecek bir sandalyeyi de kullanabilirsin. Burundan nefes alarak karnının hava ile şişmesine izin ver ve yine burnundan nefes ver. Bir elini karnına; diğerini ise göğsüne yerleştir. Nefes aldıkça karnının yükselmesine ve nefes verdikçe alçalmasına odaklan. Nefes alırken ve verirken odaklanmayı artırmak için üçe kadar sayabilirsin. On tekrar ile başlayabilirsin. 

4-7-8 Nefes Egzersizi

4-7-8 tekniği, uykuya dalma sorunu yaşayanların denemesi önerilen teknikler arasında yer alıyor. Her nefes egzersizinde olduğu gibi öncelikle rahat bir pozisyon alarak başla. İstersen bir koltukta veya sandalyede oturabileceğin gibi uzanarak da yapabilirsin. Uyku nefes egzersizi olarak rahat uyumak için 4-7-8 tekniğine başvuruyorsan uzanmanı öneriyoruz. İlk olarak dudaklarını aralayıp derin bir nefes vermelisin. Dudaklarını kapattıktan sonra sakince dörde kadar sayarak burundan nefes al, nefesini yedi saniye tutmaya çalış. Dudaklarını aralanmış bir şekilde sekiz saniye boyunca ağızdan nefes ver. Bu egzersizi, dört tur olarak gerçekleştirebilirsin. 

“Nefes egzersizleri ne işe yarar?” ve “Nefes egzersizleri nasıl yapılır?” sorularını senin için yanıtlandırmaya çalıştık. Nefes egzersizlerini denemeden önce eğer herhangi bir sağlık sorunun varsa mutlaka doktoruna danışmayı unutma. “Sporda nasıl nefes almalıyım?” diye merak ediyorsan aradığın cevapları “Spor Yaparken Doğru Nefes Nasıl Alınır?” başlıklı yazımızda bulabilirsin. Nefes egzersizleri ile hayatına sağlık katmaya devam ederken spor ile bunu pekiştirebilirsin. Sporla alakalı ihtiyacın olan her şeyi Sneaks Cloud’da bulabilirsin. Hadi, hemen Sneaks Cloud’u ziyaret et ve alışverişe başla!

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar