Özellikle son yıllarda farklı spor branşlarında, kişisel gelişim kitaplarında ya da gündelik hayatın içindeki diyaloglarda meditasyon kelimesine rastlamayan yoktur. Temelde zihni eğitmeye ve dinginleştirmeye yönelik bir pratik olan meditasyon, birçok farklı teknik ve yöntem barındırır. Birçok uzman meditasyon tekniklerini 21. yüzyılın yoğun hayat temposu ve karmaşası içinde strese karşı kullanılabilecek bir panzehir olarak değerlendirir. Ancak meditasyon kelimesine herkes aşina olsa da, meditasyon faydaları, yöntemleri ve tanımları hakkında detaylı bilgilere sahip olan kişilerin sayısı çok daha azdır. Peki, meditasyon kelimesi tam olarak ne anlama gelir? Meditasyon ne işe yarar? Sen de aklında meditasyon hakkında doğan soru işaretlerini gidermek istiyorsan bu geniş kapsamlı zihin uygulaması üzerine kısa bir yolculuğa çıkmaya ne dersin?
Meditasyon Nedir?
Meditasyon, yaygın kanının aksine bir inanç sistemi ya da trans hali değildir. Bilimsel yöntemler eşliğinde zihnin dinlendirilmesi amaçlanan meditasyon, kimilerine göre güvenli ve etkin bir şifa uygulaması olarak tanımlanır. Meditasyon kelimesinin anlamı, derin düşüncedir. Zihni doğru ve sakin şekilde düşünmeye yönlendiren meditasyon teknikleri, bu sayede düşüncelerin derinine inmeyi ve altlarında yatan özü keşfetmeyi amaçlar. Özellikle söz konusu düşünce özleri yüzünden farkında olmadan kendisini yargılayan, endişe ya da korku hisseden kişiler, doğru meditasyon teknikleri eşliğinde daha dingin ve huzurlu bir zihne kavuşabilir.
Hint felsefesine kaynaklarında meditasyon, beden ve zihnin içerisinde barındırdığı potansiyelini keşfetmektir. Ölümü ve varoluşu daha doğru tanımlamak, zihnin gizli kısımlarında saklı kalan duyguları ve soru işaretlerini çözümlemek amaçlanır. Ancak günümüzde söz konusu felsefi bakış açılarının temeli korunsa da, meditasyon seanslarında farklı nefes egzersizleri, teknikler ve stres azaltma çalışmaları da uygulanır. Kısacası, meditasyon yapmayı denemek için mutlaka bir inanç sistemine dahil hissetmek ya da meditasyonun temelinde yatan felsefi düşünceleri benimsemek şart değildir. Zihnini dinlendirmek, kendini dinlemek ve daha huzurlu hissetmek isteyen her insan, farklı meditasyon tekniklerini deneyebilir.
Meditasyonun Vücudumuza Olan Faydaları Nelerdir?
Meditasyonun temel amaçlarından biri, kişilerin yaşam kalitesini ve iç huzurunu artırmaktır. Uygulanan tüm yöntem ve teknikler, bu amaç üzerinden şekillenen farklı imgeleme çalışmaları olarak adlandırılır. 3500 kişi üzerinden yapılan bir araştırmada 8 hafta boyunca süren bir meditasyon programının sonuna gelindiğinde, araştırmaya katılan kişilerin büyük çoğunluğunun depresyon ve anksiyete sorunlarında olumlu gelişmeler görüldüğü gözlemlenir. Katılımcıların bazılarında stres kaynaklı inflamasyon oluşumunda da azalma tespit edilir. Çünkü meditasyon seanslarında zihnin boşaltılması ve öz farkındalığın geliştirilmesi hedeflenir. Söz konusu amaçlar üzerinde çalışıldığında, kişilerin stres düzeylerini azaltması ve panik atak ya da anksiyete ataklarını kontrol altına alması da kolaylaşır.
Meditasyon seanslarında kişilerde hakim olan berrak düşünceler ve konsantrasyon becerisi, zihnin de genç kalmasına yardımcı olur. Meditasyon üzerine yapılan toplam 12 farklı araştırmada, özellikle orta yaşın üstündeki katılımcılarda dikkat, hafıza ve düşünce hızının geliştiği tespit edilmiştir. Bireyler kendilerine uygun meditasyon yöntemlerini ve tekniklerini uygulamayı sürdürdüğü müddetçe, düşünce sistemlerini de berraklaştırmaları ve iç huzura kavuşmaları mümkündür.
Sağlıklı bir vücuda sahip olmanın temel gerekliliklerinden biri, düzenli ve yeterli uykudur. Farklı nedenlerden kaynaklı uyku problemleriyle mücadele eden insanların sayısı azımsanmayacak ölçüde fazladır. Meditasyon, daha hızlı uykuya dalabilmek ve daha kaliteli bir uyku çekebilmek açısından da etkili bir uygulamadır. Meditasyon seanslarında zihni ve vücudu dinginleştirmeyi amaçlayan teknikler, vücuttaki yüksek kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur. Yüksek kan basıncı kalp fonksiyonlarını zayıflattığı için, stresten ve huzursuz düşüncelerden uzak geçen meditasyon seansları kalp sağlığı açısından da olumlu gelişmeler yaşanmasına yardımcı olur.
Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon Teknikleri
Meditasyon, dünyanın birçok ülkesinde uygulanan ve farklı yöntemler çerçevesinde şekillenebilen bir pratiktir. Bu nedenle her insanın kendini dinleyebildiği ve stresten arınabildiği meditasyon yöntemi, bir diğerine göre farklı olabilir. Ancak özellikle meditasyona yeni başlayanların kendilerini keşfetme yolculuklarında uygulayabileceği bazı temel teknikler bulunur. Sen de meditasyona bir şans vermek istiyorsan, gel, söz konusu tekniklere daha yakından göz atalım!
1. Rahatla
Meditasyon yapmak birçok insan için son derece karmaşık ya da zor bir eylem gibi görünebilir. Ancak zihni ve bedeni meditasyona hazırlamanın ilk adımı, mümkün olduğunca rahatlamak ve konforlu bir ortam yaratmaktır. Elbette meditasyonun ilk saniyelerinde zihnin tamamen sakinleşmesini beklemek yanlıştır. Ancak bulunduğun ortam ve zemin, rahatlama düzeyini büyük ölçüde etkiler. Bu nedenle meditasyona başlamadan önce kendini konforlu ve iyi hissettiğin bir ortam seçmeli, varsa bir meditasyon minderi ya da yoga matı üzerinde konumlanmalısın. Ayrıca meditasyon için seçtiğin kıyafetlerin rahat olduğundan da emin olmalısın. Yoga ve meditasyon seansları esnasında giyebileceğin kıyafetlere buradan göz atabilirsin.
2. Bir Ritüel Oluştur
Devam eden meditasyon seanslarında zihninin ve bedeninin rahatlama fikrine daha hızlı alışabilmesi için evinin bir köşesini ya da noktasına meditasyona ayırabilirsin. Bu bölümü dilediğince dekore edebilir, böylelikle bir meditasyon ritüeli için zemin hazırlayabilirsin.
3. Doğru Pozisyonu Belirle
Meditasyon yaparken oturma pozisyonunun konforlu olmasının yanı sıra, duruş bozukluklarından kaçınmaya da özen göstermelisin. Omurgan dik konumda olmalı. Böylelikle dolaşım sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olabilir, nefes alışverişini daha kolay kontrol edebilirsin.
4. Kendine Nazik Davran
Uzun süre boyunca meditasyon yapmak ve kendini dinlemek, ilk etapta sıkıcı ya da yorucu olabilir. Bu nedenle küçük adımlarla ilerlemende fayda var. Meditasyon süreni her uygulamada biraz daha artırabilir, ilk seansta yalnızca beş dakika gibi kısa bir süre ile başlayabilirsin. Ayrıca meditasyon kendinle tamamen baş başa kalmanı sağlayan bir uygulama olduğu için, kendine karşı nazik ve hoşgörülü olmaya özen göstermelisin. Kendini sorgulamalı, olduğun gibi kabul etmeye çalışmalı ve kendi kararlarına saygı duymalısın.
5. Meditasyon Günlüğü Oluştur
Zihninin içinde çıktığın yolculukta düşündüklerini ve meditasyon boyunca yaşadıklarını not etmeye ne dersin? Her uygulama sonrasında seans boyunca odaklandığın unsurları, elde ettiğin kazançları ya da aklına takılanları bir günlüğe yazabilirsin. Böylelikle dilediğin zaman geri dönüp günlüğünü karıştırabilir, kendinle olan iletişiminde kat ettiğin yolu gözlemleyebilirsin.
6. Bir Meditasyon Tekniği Belirle
Meditasyon teknikleri temelde odaklanma meditasyonu, farkındalık (mindfulness) meditasyonu ve transandantal meditasyon olarak üç farklı gruba ayrılır. Her tekniğin öğretisi ve yöntemleri bir diğerine göre farklılık gösterebilir. Meditasyon yapmayı sürekli bir aktivite haline getirmek istiyorsan, söz konusu teknikleri daha detaylı olarak araştırabilir ve kendine en uygun seçeneği belirleyebilirsin. Mindfulness hakkında daha detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsin.