Anı Yaşa: Mindfulness Nedir?

Anı Yaşa: Mindfulness Nedir?
#yaşam#keşfet

Dinç ve sağlıklı kalabilmek konusunda vücudun kadar ruh halin de etkin bir rol oynuyor. Son yıllarda tüm dünya giderek daha da çok bu gerçeğin farkına vardığı için fiziksel gelişim teknikleri kadar zihinsel gelişim teknikleri de çeşitlenerek yaygınlaşıyor. Hayatına adapte edebileceğin bu yöntemlerden biri olan mindfulness; stresten arınmana, anı yaşayabilmene ve böylece sağlıklı şekilde düşünebilmene de aracılık ediyor. “Anı yaşa” mottosunu temel alan pek çok öğreti olsa da mindfulness, bir olumlamaya ihtiyaç duymadan hayatı daha yoğun ve anlamlı hale getirmeni sağladığı için hayatında bir fark yaratacağından emin olabilirsin.  

Mindfulness Nedir? 

Kökeni budizme kadar uzansa da mindfulness terimini ilk kez 1970’lerde Jon Kabat Zinn teoriye döküyor. En basit tanımıyla; “bilinçli farkındalık” anlamına gelen mindfulness, yaşadığın anları nasıl deneyimlediğine odaklanmanı sağlıyor. Böylece o anı tüm yönleriyle yaşamana ve sadece yaşadığın anda kalmana yardımcı oluyor. Bu özellikler de sana yüksek konsantrasyon, sorunlarla baş edebilme, stresi azaltabilme, takıntılardan arınabilme gibi oldukça değerli yetkinlikler kazandırıyor. Tüm bu sebeplerden dolayı mindfulness, hayatımızda tahmin edebileceğimizden çok daha köklü değişimlere yol açabilir.

Mindfulness’a başlarken her şeyden önce farkındalık ve bilinçli farkındalık arasındaki nüansları öğrenmek gerekiyor. Farkındalık; gerçekleşmiş ya da gerçekleşen olaylarla ilgili bilinç sahibi olmak anlamına gelirken bilinçli farkındalık ise olayların gerçekleştiği esnada tamamen yaşananlara odaklanarak yoğunlaşmış bilişsel, duygusal ve davranışsal tepkiler verebilme anlamı taşıyor. Bu yüzden mindfulness’a kısaca farkındalığın daha dinamik hali diyebiliriz. Her ne kadar farkındalık zaten bilinçle alakalı bir şey olsa da bilinçli farkındalık daha çok öğrenilmiş bilgi değil de kendi kazanımlarımızla elde ettiğimiz bir deneyim anlamına geliyor.  

Mindfulness Teknikleri Neler?

Hızlı ve sürekli bir şekilde içinde bulunduğun zaman dilimine odaklanmanı sağlayan mindfulness, aynı zamanda devamlı hale getirdiğin konsantrasyonunu bozabilecek düşünceleri aklından uzaklaştırabilmeyi de sana öğretiyor. Evde, okulda, işte ya da doğadayken; oturarak veya ayakta olmak üzere iki temel teknikle uygulayabileceğin mindfulness’ın adımları ise şu şekilde:

  • Öncelikle arkanda yaslanacak bir destek olmadan yerde bağdaş kurarak ya da taburede oturmalısın. İlerleyen aşamaları istersen ayakta da yapabilirsin. 
  • İkinci adım olarak gözlerini kapatmalısın ve yavaşça, dikkatli bir şekilde nefes alıp vermeye başlamalısın. 
  • Bu esnada nefeslerine odaklanmalı; nefeslerinin ilerlediği yolu kavramaya çalışmalısın. Sadece nefes alıp verme sürecini düşünmelisin. 
  • Ağzından mı yoksa burnundan mı nefes alıyorsun? Nefesin göğsüne mi gidiyor yoksa karnına mı? Tamamen bu tarz detaylara odaklanmalısın. 
  • Bu odaklanma sürecini bölen düşüncelerin ne olduğuna dikkat etmeli ancak tekrar nefesinle ilgilenmeye devam etmelisin. 
  • Birkaç dakika bu şekilde devam ettikten sonra gözlerini açabilir, yaptığın bu basit nefes egzersizini arada bir tekrarlayıp, hayatının geneline yayabilirsin. 

Nefes egzersizleriyle beraber düşünce ve davranış biçimini köklü bir şekilde değiştirebilmek adına odaklanman gereken çeşitli soyut değerler de bulunuyor. Sabır, güven, kabul gibi adımlar içeren bu değerler, hayatı ve olayları algılayış biçimini yüksek oranda olumlu yönde etkiliyor. Dikkat etmeni gerektiren soyut kavramlar ise şunlar: 

  • Güvenmek. Kendimizden, hislerimizden ve tecrübelerimizden şüphe duymamak. 
  • Yargılamamak. Hissettiklerin için iyidir veya kötüdür gibi kesin tutumlar takınmamak. 
  • Zorlamamak. Bir şeylerin gerçekleşebilmesi için yüksek çaba sarf etmemek. 
  • Kabul etmek. Akla gelenleri değiştirmeden, reddetmeden sahiplenmek. 
  • Bırakmak. Hem olumlu hem olumsuz durumların gelip, geçici olduğunu bilmek. 
  • Sabırlı olmak. Hayatın akışıyla beraber yol alabilmek, bir şeylere takılıp kalmamak.

Mindfulness ve Meditasyon Farkları Neler? 

Mindfulness, genellikle bir meditasyon türü olarak kabul edilse de yaygın şekilde bilinen transandantal veya zen meditasyonu gibi diğer meditasyon çeşitlerine oranla köklü farklılıklar da içeriyor. Mindfulness ve meditasyon arasındaki farklar ise şunlar: 

  • Mindfulness, fiziksel açıdan yalnızca basit bir nefes egzersizi sayılabilir. Bunun dışında diğer meditasyon türleri gibi farklı hareketler ya da duruş stilleri içermez. 
  • Mindfulness, fiziksel bir aktiviteden çok zihinsel bir aktivitedir. Diğer meditasyon türlerinde mental yönlendirmeler dışında çoğu zaman uyulması gereken çeşitli fiziksel yönlendirmeler de bulunur. 
  • Mindfulness, sadece bir olma halidir. Var olduğuna, içinde bulunduğun ana odaklanır ancak diğer birçok meditasyon türünde imgeleme, hayal kurma, farklı bir yerde olduğunu varsayma gibi detaylar yer alır.  

Mindfulness Yöntemi ile İlgili Yanlış Bilinenler 

Bilinçli farkındalık, yaygın olarak sanıldığı gibi kişiyi olduğu ortamdan uzaklaştırmak yerine içinde bulunduğu durumu, yeri ve zamanı yoğun şekilde algılamasına destek oluyor. Ancak sürekli diğer meditasyon türleriyle karıştırıldığı için insanlar mindfulness ile ilgili farklı beklentilere kapılabiliyor. Mindfulness ile ilgili dikkat etmen gerekenler; 

  • Bu yöntem bir gevşeme ya da rahatlama yöntemi değildir. Haliyle bu tarz ritüeller için kullanılamaz. Tam tersi yoğun bir zihinsel aktivite gerektirir. 
  • Mindfulness yöntemi, gerçeği kabul etmek üzerine kurulu bir yöntemdir. Bu yüzden mevcut şartlara odaklanmayı gerektirir, onlardan uzaklaşmayı veya kaçmayı değil. 
  • Hiçbir şeyi takmamak, düşünmemek mindfulness için uygun değildir çünkü odaklanmanı bölen tüm düşüncelerini dikkatle takip etmeni ve gözlemlemeni ister. 

Tüm bunlar sonucunda mindfulness sayesinde gereksiz endişelere kapılmadığın, takıntılarından kurtulduğun ve konsantrasyon problemini en aza indirdiğin huzurlu bir hayat yaşayabilirsin. Ayrıca ister basketbol oynuyor ol, ister fitness yapıyor ol; mindfulness’ı mevcut çalışma programınla birlikte götürebilir, ek olarak tüm bu süreçlerde ihtiyaç duyabileceğin spor ayakkabı marka ve modelleri için Sneaks Cloud’u tercih edebilirsin. 

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar