Gün İçinde Metabolizmanı Hızlandıracak Öneriler

Gün İçinde Metabolizmanı Hızlandıracak Öneriler
#yaşam

Vücudu canlı ve çalışır halde tutan tüm kimyasal reaksiyonları tanımlamak için kullanılan metabolizma, genellikle yakılan kalori miktarı olarak bilinir. Her yemek yediğinde hücrelerindeki enzimler yiyecekleri parçalar; kalbinin atmasını, zihninin düşünmesini ve hareket etmeni sağlayan enerjiye dönüştürür. Metabolizma hızı ne kadar yüksekse o kadar çok kalori yakarsın ve kilo vermen ya da formunu koruman kolaylaşır. Yüksek bir metabolizma hızına sahip olmak sana enerji verebilir ve kendini daha iyi hissetmene yardımcı olabilir. 

Metabolizma Hızlandırmak Ne İşe Yarar?

Vücut; kan dolaşımı, solunum, gıdaların sindirimi, hormonal dengenin korunması, hücre sentezi, dokuların onarımı gibi hayati işlemler için enerjiye ihtiyaç duyar. Vücudun bu yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu enerji, bazal metabolizma hızı olarak tanımlanır. Bazal metabolizmayı hızlandırmanın faydaları ise şunlardır:

● Vücudun toksinlerden arındırma işlemini kolaylaştırır. Hızlı bir metabolizma; bağırsak hareketleri, terleme ve idrara çıkma yoluyla vücudunda biriken atık ve toksinlerin temizlenmesine yardımcı olabilir.

● Kan dolaşımını artırabilir. Kan sadece besinleri taşımakla kalmaz, aynı zamanda oksijen taşır, bağırsaklardaki toksinlerin ve atıkların uzaklaştırılmasını da destekler. Metabolizma hızının yüksek olması mikro besinlerin emilimini ve taşınmasını hızlandırabilir. 

● Metabolizmanın hızlanması, sinir sisteminin düzgün çalışmasını destekler, daha iyi bir ruh haline ve enerjiye sahip olmanı sağlayabilir. Metabolizma yavaşlığı; anksiyete, sıkıntı, ajitasyon ve diğer iç karartıcı semptomlara neden olabilir.

● Metabolizmanın hızlanması, kanda bulunan ve bağışıklık sistemini oluşturan beyaz kan hücrelerinin güçlenmesini sağlar. Yaşlanma ve hastalıklara karşı doğal bağışıklığı arttırarak vücut direncinin güçlenmesine destek olabilir.

Metabolizma Hızlandırma Yolları

Metabolizma hızı; yaş, cinsiyet, vücut yağı, kas kütlesi, aktivite seviyesi ve genetik gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Bir insan, metabolizmasının genetik yönleri üzerinde hiçbir kontrole sahip olmasa da, vücudunun kaloriyi işleme oranını hızlandırmak için bazı yöntemlere başvurabilir. Metabolizma hızlandırma yollarına birlikte bir göz atalım…

● Yeterli ve Dengeli Beslenme 

Kilo vermek için yapılan şok diyetlerin temelini kalori kısıtlaması oluşturur. Ancak kalorileri çok sert bir şekilde kesmeye çalışırsan, belki başlangıçta kilo kaybı yaşayabilirsin, ancak uzun süreli etkileri pek de düşündüğün gibi olmayabilir. Düşük kalorili diyetler ile vücudun açlık moduna girebilir. Besin maddelerinin kıtlaşmasından korkar ve böylece yağ rezervlerine artırır. Başka bir deyişle, metabolizman yavaşlar ve kilo vermen daha da zorlaşır. Nihayetinde, sağlıklı bir metabolizma elde etmek ve doğal kilo kaybını teşvik etmek söz konusu olduğunda, yeterli ve dengeli beslenmelisin. Termojenik etkiye sahip greyfurt, elma, armut, kivi, kavun gibi metabolizma hızlandırıcı meyveler ile beslenme programını destekleyebilirsin.

● Düzenli Egzersiz

Düzenli egzersiz yapmak, sadece günlük enerji harcamanı artırmakla kalmaz, aynı zamanda bazal metabolizma hızının artmasına da destek olur. Kas yoğunluğunun artması hareketsiz otururken veya uyurken bile daha hızlı kalori yakmanı sağlar. Yüzme, koşu, aerobik, tempolu yürüyüş, zumba, dans gibi kardiyo egzersizlerine ağırlıkla yapılan metabolizma hızlandırıcı hareketler ekleyebilirsin.

● Su İçmek

Sindirim sistemi susuz kaldığında diğer tüm vücut sistemlerinin yavaşlamasına neden olur. Metabolizma hızlandırmak için su tüketiminin günlük en az 2-2.5 litre olmasına dikkat etmelisin. Su, vücudunun daha verimli çalışmasına ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

● Yeterli Uyumak

Uyku vücudun tam anlamıyla dinlendiği zaman dilimidir. Bir kişi yeterince uyumadığında, vücudu açlık hormonu olarak bilenen ve kişinin kendini sürekli aç hissetmesini sağlayan ghrelin ve aynı zamanda daha az leptin salgılar, bu da bir kişinin kendini iyi hissetmesine yardımcı olan bir hormondur. Her iki hormon metabolizma hızı üzerinde oldukça etkilidir. Yeterli uyku, bu hormonların dengeli kalmasını sağlayabilir ve kişinin aşırı yemesini önleyebilir. Doğru uyku miktarı bireyler arasında değişmekle birlikte, genellikle yetişkin bir bireyin günde en az 6-8 saat uyuması önerilir.

Metabolizmanı hızlandırmak için yapacağın fiziksel aktiviteler sırasında ihtiyaç duyduğun spor giyim ürünlerini hemen sneakscloud.com üzerinden sipariş ver!

Beğenebileceğin Diğer Yazılar