Vücut Tipleri Nelerdir? Vücut Tipini Biliyor musun?

Vücut Tipleri Nelerdir? Vücut Tipini Biliyor musun?
#fitness#yaşam

Herhangi bir egzersiz ya da antrenman programına başlamadan önce bilinmesi gereken bazı temel detaylar vardır. Doğru nefes alıp verme, ısınma hareketleri, dikkatli beslenme gibi bu temel detaylardan biri olan vücut tipi, kendini daha iyi tanımanın dışında hangi egzersiz, antrenman ve diyet türlerinin sana uygun olduğunu belirlemek konusunda da etkin rol oynar. Eğer uyguladığın çalışma programlarından yeterli verimi alamıyorsan bunun en önemli sebeplerinden biri vücut tipine uygun hareketler seçmemen olabilir. Bu yüzden vücut tipini öğrenerek senin için ideal çalışma programlarını ve beslenme şeklini uygulaman gerekir. Hadi gel, vücut tiplerini birlikte keşfedelim!

Vücut Tipleri Nelerdir? 

Temel olarak üç ana gruba ayrılan vücut tipleri; ektomorf, mezomorf ve endomorf şeklinde sıralanır. Vücut kalınlığına göre gruplandırılan vücut tipleri, zor kas kazanımı ya da kolay yağlanma gibi farklı özellikler de içerir. Egzersiz, antrenman ve beslenme faktörlerinin yanı sıra hangi takviyeleri alman gerektiği konusunda da etkili olan vücut tipleri, birçok kişide değişik kombinasyonlardan meydana gelebilir. Bu da özellikle erkeklerde çoğu zaman tek bir vücut tipi yerine iki farklı vücut tipinin bir araya gelmesine neden olur. Üç farklı vücut tipinin detaylarını inceleyerek sen de hangisine veya hangilerine sahip olduğunu kolayca öğrenebilirsin. 

Ektomorf

En zayıf vücut tipi sayılan ektomorf, “sıska” olarak tabir edilen bir görüntüye sahiptir. Az genişlikte ve ince omuzlardan oluşan ektomorf vücut tipi, aynı zamanda küçük eklemlerden ve yağsız kaslardan meydana gelir. Ektomorf vücut tipine sahip olanların en karakteristik ve belirgin özellikleri ise şu şekildedir: 

  • Küçük kemiklerden meydana gelen bir iskelet yapısı vardır.
  • Bu tarz bir vücut tipinde kas kazanımı zor sayılır. 
  • Çıkıntılı değil de düz bir göğüsten meydana gelir. 
  • Zayıftır ve omuzlar küçük ya da kısadır. 
  • Yağsız kas kütlesine sahip olduğu için kaslar belirgin değildir.  
  • Hızlı bir metabolizması vardır ve kolayca kilo alamaz.

Bu vücut tipinin en önemli problemi kilo alamamak ya da kilo alsa bile hızla kaybetmek olduğu için ektomorf biri her zaman yüksek seviyede kaloriye ihtiyaç duyar. Uyguladığı egzersizler ise büyük kas gruplarına odaklanan kısa ve yoğun hareketlerden oluşmalıdır. En zayıf vücut tipi olduğu için vücut geliştirme takviyelerine yüksek düzeyde ihtiyaç duyulur. Yağ yakımı oldukça hızlı gerçekleştiğinden definisyon yani yağ eritme sürecini rahatça geçirirler. Ayrıca kas kaybını önlemek için gece yatmadan önce de yemek yemelidirler.  

Mezomorf

Kas kazanımı için ideal olan mezomorf vücut tipi, geniş kemikli bir iskeletten, büyük kaslardan ve atletik bir yapıdan meydana gelir. Kas elde etme ve kilo verme aşamaları hızlı gerçekleştiği için vücut geliştirme için en mükemmel seçenek olan mezomorf, “doğal güçlü” adıyla anılır. Mezomorf vücut tipine sahip olanların ayrıntılı özellikleri ise şunlardır:

  • İlk dikkat çeken detay atletik vücut yapısıdır. 
  • Genel olarak diri ve sert bir görüntü sergiler. 
  • Yağ içermeyen iyi define olmuş kaslardan oluşur. 
  • Belirgin ve öne çıkan bir göğüs yapısına sahiptir. 
  • Kolayca kas yapar ve yüksek oranda güçlüdür. 
  • Yağlanma süreci ektomorfa göre daha kolaydır. 

Kas kazanımı kolay olduğu için antrenmanlara verimli ve kısa sürede cevap verebilen mezomorf, vücut geliştirme konusunda diğer vücut tiplerinden çok daha avantajlıdır. Mezomorf vücut tipinin en büyük dezavantajı ektomorf ile karşılaştırıldığında hızlı bir şekilde yağlanmasıdır. Bu da beslenme şekline, alınan kaloriye daima üst düzeyde önem vermeyi gerektirir. Kardiyo ve ağırlık antrenmanlarından oluşan bir kombinasyon bu vücut tipi için en iyi çalışma programıdır. 

Endomorf

En kalın vücut tipi olan endomorfta, kollar, bacaklar ve gövde diğer vücut tiplerine oranla daha iridir. Yağlı, yumuşak ancak güçlü bir kas yapısına sahip olan bu vücut tipinde özellikle üst bacaklar kuvvetli kaslardan meydana gelir. Endomorf vücut yapısına sahip olan kişilerin dikkat çekici özellikleri ise şöyledir: 

  • Genel olarak yuvarlak ve yumuşak bir vücuttan oluşur. 
  • Kolay yağlanmasının yanı sıra kolay kas kazanımı sağlar. 
  • Bodur bir yapıya sahiptir ve çoğu zaman kısa boyludur. 
  • Kolay yağlanmasına rağmen yağ yakması zordur. 
  • Metabolizmaları yavaş çalıştığı için kilo problemi yaşayabilir. 
  • Kasları yağlı bir yapıdadır ve çok iyi define değildir. 

Sürekli antrenman yapmaları gereken endomorflar, programlarını aksattıkları durumlarda hızla kilo alırlar ve alınan kiloların büyük bir kısmı yağdan oluşur. Ancak hızla alınan kiloları vermeleri yağlanmadan dolayı kolay olmaz. Bu nedenle antrenmanın yanı sıra kardiyo çalışmaları da gerekir. Beslenmelerine çok dikkat etmeli ve yüksek protein içeren diyetler yapmalılar. Bu kurallara uydukları sürece takviye almalarına gerek kalmaz. 

Karma Vücut Tipi

Temel vücut tipleri arasında yer almamasına rağmen özellikle erkeklerde en sık rastlanan vücut tipi, karma vücut tipidir. Bu tarz vücut tipi kombinasyonlarında kişi, ektomorf ve mezomorf ya da mezomorf ve endomorf vücut tipi özelliklerine bir arada sahip olabilir. Örneğin; endomorf gibi kilo alan ancak aldığı kiloları mezomorf gibi kasa dönüştürülebilen bir vücut tipine rastlamak oldukça yüksek bir ihtimaldir. 

Vücut tipin ne olursa olsun sıkı bir antrenman ve kardiyo programıyla sen de atletik bir vücuda sahip olabilir, tüm bu çalışmaların esnasında kullanacağın spor ayakkabı modellerini sneakscloud.com aracılığıyla vakit kaybetmeden sipariş verebilirsin.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar