Çocukluğumuzu hatırlatan bir eğlence olan ip atlamanın aslında vücut sağlığımız için pek çok yararı bulunuyor. Etkisi yüksek kardiyo egzersizlerinden olan ip atlamak, daha zinde bir vücut ve daha iyi bir ruh hali için tercih edebileceğin egzersizlerin başında geliyor. Profesyonel sporcuların da rutinlerine sıklıkla eklediği bu egzersizi, spora yeni başlamış biri olsan da kolaylıkla yapabilirsin. Dahası, yanında taşıyacağın ip sayesinde istediğin yerde istediğin zaman ip atlayabilirsin. İster evde ister sahilde ister spor salonunda, her yerde ip atlama egzersizi ile rutinine eğlence ile dolu bol kalori yaktıran dakikalar katabilirsin. İp atlamanın yararları nelermiş incelemeye başlayalım mı, ne dersin?

İp Atlayarak Kalp ve Akciğer Sağlığını Geliştirebilirsin

Yüksek yoğunluklu antrenmanların arasındaki ip atlamanın faydaları nelerdir sorusunun cevapları arasında kalp ve akciğer sağlığı üzerindeki olumlu etkileri ilk sıralarda geliyor. İp atlama sırasında diğer birçok egzersize göre daha çok enerji harcaman gerekiyor. Bu da kan dolaşımın hızlanması ve kalp atış ritminin yüksek olması anlamına geliyor. Bunun yanında ip atlayarak ciğerlerini daha fazla oksijen almaları için eğitip oksijen kapasitesini arttırabilirsin.Günde sadece 10-15 dakika ip atlayarak kalbinin ve ciğerlerinin daha güçlü olmasını sağlayabilirsin.

Yüksek Kalori Yakımı için İp Atlayabilirsin

Yukarıda ip atlamanın pek çok spora göre daha fazla enerji gerektirdiğini söylemiştik. Bir diğer deyişle ip atladığın zaman daha çok kalori yakıyorsun demek oluyor. İp atlama zayıflama ile bu yüzden sıklıkla beraber anılıyor. Ortalama bir kiloya sahipsen 15 dakikalık ip atlama sırasında, atlayış hızına göre 200 ile 300 arasında kalori yakabilirsin. İp atlamak, koşma ve yüzme gibi diğer yüksek kalori yakımı sağlayan aktivitelere kıyasla daha hızlı kalori yakımı sağlıyor. İp atlamayı bir rutin haline getirip dengeli bir beslenme programıyla destekleyerek sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsin. 

İp Atlayarak Koordinasyonunu Geliştirebilirsin

İp atlamak çok kolay gibi gözükse de aslında aynı anda birden fazla şeye odaklanmayı ve el-göz koordinasyonu gerektiren bir egzersiz. İp atlama esnasında, beynimizde aynı anda farklı işlevleri yerine getirmeye çalışıyor; ipi çevirip gözlerimizle takip ediyoruz ve doğru zamanda ipe takılmadan atlıyoruz ve bütün bunları yaparken dengede durmak için de çaba harcıyoruz. Tüm bunlar, koordinasyonumuzun zaman içinde gelişmesini sağlıyor. Koordinasyonun yanı sıra ip atlama faydaları arasında dengede duruşu geliştirmesi de yer alıyor. 

İp Atlayarak Kemiklerini Güçlendirebilirsin 

İp atlamak hangi kasları çalıştırır diye merak ediyorsan aradığın cevabı burada bulabilirsin. İp atlayarak neredeyse her kas grubunu aktif bir şekilde çalıştırabilirsin. Alt ve üst bacak kasları, kol ve omuz kasları ile beraber karın bölgesinde bulunan kas gruplarını ip atlayarak güçlendirebilirsin. Ayak bileğini ve ayak kaslarını güçlendirdiğin için bu bölgede sakatlık yaşama riskin de düşüyor. Hayatının bir parçası haline getirebileceğin ip atlama ile hem kas kütleni arttırıp hem de sıkılaşabilirsin. 

İp Atlayarak Stresini Azaltabilirsin

Spor yapmanın ruh sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini artık hepimiz biliyoruz. İp atlayarak günün stresinden ve kaygılarından uzaklaşıp kendini yenilenmiş hissedebilirsin. Sabah saatlerinde ip atladığında serotonin salınımı yükseldiği için güne mutlu bir başlangıç yapabilirsin. Günün her anında, çok vaktin olmadığı zamanlarda bile beş-on dakikalık egzersizler sayesinde hem vücut hem de ruh sağlığını geliştirebilirsin. 

İp atlamanın faydaları nelerdir sorusunun cevaplarını senin için derlediğimiz yazımızın sonuna geldik. Biliyoruz, şu an canın ip atlamak istedi değil mi? Eğer cevabın evet ise şanslısın! İp atlamak için ihtiyacın olan tüm spor ekipmanlarını Sneaks Cloud’da bulabilirsin. Rengarenk ayakkabılardan tarzını dilediğince yansıtabileceğin spor kıyafetlerine her türlü spor ekipmanı Sneaks Cloud’da seni bekliyor!

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar