Evde Kullanabileceğin 10 Spor Aleti

Evde Kullanabileceğin 10 Spor Aleti
#fitness#yaşam

Spor salonları, çoğu zaman hem amatörler hem profesyoneller için uygun olan birbirinden farklı kondisyon aletleri ve egzersiz programları sunuyor. Ancak evde kaldığın zamanlarda ya da spor salonlarına ulaşamadığın ortamlarda da çeşitli fitness aletleri ile formunu koruyabilir, böylece mevcut egzersiz ve kondisyon çalışmalarına devam edebilirsin. Ev spor aletleri arasında oldukça basit seçeneklerden gelişmiş mekanik ve elektronik sistemlere kadar birçok alternatif bulunuyor. Evde egzersiz aletleri ile ister temel ısınma hareketlerini yapabilir ister tüm alt ve üst vücut kaslarını harekete geçirebilirsin. Peki, spor aletleri çeşitleri arasından hangileriyle evde kolayca spor yapabilir ve tam olarak vücudunun hangi bölgelerini çalıştırabilirsin? 

1. Dambıl ve Girya

En basit spor aletleri arasında yer alan dambıl ve girya (kettlebell) gibi yüksek taşınabilirliğe sahip seçenekler, yalnızca evde değil, dilediğin her ortamda kaslarını çalıştırmana imkan tanıyor. Farklı ağırlıklara sahip olan dambıl ve girya çeşitlerini temel egzersiz hareketlerine dahil edebileceğin gibi, kondisyon amacıyla da kullanabilirsin. Ancak dambılla daha çok vücudunun üst kısmını, girya ile hem üst hem alt kısmını çalıştırabileceğini de unutmamalısın.

Dambıl ve giryanın çalıştırdığı bölgeler: Kol, omuz, boyun, sırt, karın ve bacak kasları.

2. Direnç Bandı

Diğer bir basit egzersiz aleti olan direnç bandı, aynı zamanda oldukça uygun fiyatlı alternatifler arasında bulunuyor. Pilates başta olmak üzere ağır kondisyon çalışmalarına kadar pek çok aşamada kullanılabilen bu çok yönlü bantlarla minimum alanda maksimum verimlilik sağlanabiliyor. Direnç bandı, basit olmasına rağmen oldukça işlevsel yapısıyla kesinlikle evde kullanılan spor aletleri listende yer almayı hak ediyor. Evde yapabileceğin pek çok kolay egzersizi direnç bandı ile gerçekleştirebilirsin.

Direnç bandının çalıştırdığı bölgeler: İç bacak, baldır, karın ve göğüs kasları.

3. Pilates Topu

Son yılların en popüler spor aletlerinden biri sayılan pilates topu, vücudun birbirinden farklı bölgelerini çalıştırdığı, kolay taşınabilir olduğu ve uygun fiyatlarla bulunabildiği için pek çok açıdan avantaj yaratmayı başarıyor. Özellikle farklı büyüklüklerdeki ve renklerdeki pilates topları, yalnızca egzersiz amaçlı değil, aynı zamanda dekoratif olarak da kullanılabiliyor. Pilates topu ile yapılabilecek hareketler arasında ise squat, şınav ve plank gibi birbirinden farklı egzersizler bulunuyor. 

Pilates topunun çalıştırdığı bölgeler: Karın, basen, baldır, ön bacak ve genel olarak kol kasları.  

4. Step Tahtası

En temel egzersiz aletlerinden biri olan step tahtası, müzik eşliğinde yapılabilen spor hareketlerine uygun yapısıyla diğer seçeneklerden ayrılıyor. Ritme uygun bir biçimde gerçekleştirilen zumba ve benzeri fitness hareketleri için ideal bir araç olan step tahtası, diğer yandan yüksek taşınabilirlik oranıyla da büyük kolaylık sağlıyor. Ek olarak tıpkı yoga matı ve pilates topunda olduğu gibi, step tahtasında da YouTube ve benzeri platformlardan izlenerek yapılabilecek birçok hareket bulunuyor.

Step tahtasının çalıştırdığı bölgeler: Genel esneme ve ısınmanın yanı sıra üst bacak kasları.

5. Barfiks Aleti

Ayarlanabilir yapısı ve kapı içlerinden koridor duvarlarına kadar pek çok noktaya kolayca yerleştirilebiliyor oluşuyla tanışabilirlik açısından benzersiz bir fayda sağlayan barfiks aleti, en klasik kondisyon harekelerinden biri olan barfiksi her yerde ve her zaman yapabilmene imkan tanıyor. Özellikle vücudunun üst kısmını çalıştırmak istediğinde en etkili çözümlerden biri olan barfiks aletiyle duruşunda da olumlu etki yaratabilirsin.

Barfiks aletinin çalıştırdığı bölgeler: kol, sırt ve kanat kasları.

6. Mekik Aleti

Barfiks gibi klasik ve zorlayıcı kondisyon hareketlerinden biri olan mekik çekmeyi çok daha konforlu ve kolay hale getiren mekik aletleri, sunduğu yüksek mobilite ve ergonomik yapılarıyla da evler için büyük avantaj sağlıyor. Yalnızca mekik çekmek için kullanılan mekik aletleri olduğu gibi, spor salonlarındakilere benzeyen çok amaçlı mekik aletleri de bulunuyor. Özellikle karın bölgeni aktif şekilde çalıştırmak istiyorsan, tercih edebileceğin mekik aletini, günlük egzersizlerinin önemli bir parçası haline getirebilirsin. 

Mekik aletinin çalıştırdığı bölgeler: abdomen ve tüm karın kasları.

7. Sayaçlı Atlama İpi

https://tr.depositphotos.com/stock-photos/skipping-rope.html?qview=88058662 

Kardiyo yapanların egzersiz listesinde muhakkak yer alan ip atlama hareketini, sayaçlı atlama ipiyle bir üst noktaya taşıyabilir, böylece hem performansını net şekilde görebilir hem de ip atlama hareketini eksiksiz şekilde yerine getirebilirsin. Üstelik sayaçlı atlama ipini yalnızca evinde değil, kapalı ya da açık birçok değişik alanda da kullanabilirsin. Sayaçlı atlama ipinin katlanarak oldukça küçük boyutlara getirilebiliyor olması da diğer bir avantajını oluşturuyor.

Sayaçlı atlama ipinin çalıştırdığı bölgeler. Kol, alt ve üst bacak kasları.

8. Eliptik Bisiklet

Hem spor salonlarında hem evlerde sıkça tercih edilen egzersiz aletleri arasında yer alan eliptik bisiklet, oturarak bisiklet sürmek yerine ayakta pedal çevirerek daha aktif bir spor süreci elde etmeyi hedefleyenlere hitap ediyor. Böylece bacak kaslarınla sınırlı kalmıyor, aynı anda kol ve omuz kaslarını da harekete geçirebiliyorsun. Eliptik bisikletin diğer bir avantajını da kondisyon bisikleti ve koşu bandına oranla daha az yer kaplaması, ek olarak daha ekonomik fiyatlarla satın alınabiliyor olması oluşturuyor. Ayrıca eliptik bisikletlerin ayarlanabilir ve göstergeye sahip olanları, pedalların dönüş sertliğini istediğin gibi ayarlamanı sağlarken kaç dakikada ne kadar mesafe katettiğini de gösteriyor. 

Eliptik bisikletin çalıştırdığı bölgeler: Alt vücut, göğüs, kol ve omuz kasları.

9. Kondisyon Bisikleti

Temel olarak iki farklı türü bulunan kondisyon bisikletleri, dikey ve yatay olarak adlandırılıyor. Dikey olanlarda yaslanmak için herhangi bir destek bulunmazken yatay olanlarda yaslanarak pedal çevirmeye uygun bir mekanizma yer alıyor. Tabii bu durum yatay kondisyon bisikletinin daha fazla yer kaplamasına sebep oluyor. Bu yüzden yatay kondisyon bisikletlerine daha çok spor salonlarında rastlanırken dikey kondisyon bisikletleri ise hem spor salonlarında hem evlerde yaygın olarak kullanılıyor. Televizyon izlerken dahi kullanabileceğin bu pratik ve işlevsel spor aleti, eliptik bisiklette olduğu gibi, ayarlanabilir sertlik dereceleri ve performans göstergeleri de içeriyor.

Kondisyon bisikletinin çalıştırdığı bölgeler: Tüm alt vücut, kalça, kasık ve arka bacak kasları.

10. Koşu Bandı

"Evde kullanılabilecek spor ekipmanları nelerdir?" sorusunun olmazsa olmazları arasındaki koşu bantları, diğer yandan listedeki en pahalı spor aleti sayılıyor. Ancak ikinci el koşu bantları olduğunu, haliyle bu koşu bantlarını çok daha uygun fiyatlarla alabileceğini de aklında bulundurmalısın. Bir de koşu bantları motorlu aletler oldukları için apartman dairelerinde ses açısından sıkıntı yaratabiliyor. Koşu bandına geçiş yapmadan önce buna da dikkat etmelisin. Bunlar dışında tüm vücudu çalıştıran, dışarıda koşullar ne olursa olsun evde dilediğin kadar koşmana imkan tanıyan koşu bantları, yüksek verimliliğe sahip spor aletlerinden biri olarak kabul ediliyor. 

Koşu bandının çalıştırdığı bölgeler: Başta bacak kasları olmak üzere tüm alt vücudun yanı sıra kol ve omuz kasları.

Gördüğün gibi, evde kullanabileceğin birbirinden yararlı pek çok spor aleti bulunuyor. Evde olduğun zamanlarda formunun bozulmasını ve kilo alma sürecini önlemek için bu spor aletlerinden istediğini satın alabilir, egzersiz programına kaldığın yerden devam edebilirsin. Bu süreçte ihtiyaç duyacağın her türlü spor ayakkabıyı ise sneakscloud.com'dan birkaç tıkla sipariş verebilirsin.

Beğenebileceğin Diğer Yazılar