Basketbol Topu Özellikleri

Basketbol Topu Özellikleri

Her spor dalının özel kuralları olduğu gibi kendine özgü ekipmanları da bulunuyor. Dünyadaki en popüler spor dallarından olan basketbol için de aynı durum söz konusu, topundan ayakkabısına sadece basketbol için tasarlanmış pek çok ekipman karşımıza çıkıyor. Bu yazımızda ise basketbol topu özelinde konuşup özelliklerini, ağırlığını, ölçülerini nelerdir beraber inceleyeceğiz. Gerçek bir basketbolsever olma serüvenine basketbol topu özelliklerini de öğrenerek devam etmek istiyorsan, hadi başlayalım.

Basketbol Topu Ölçüleri 

Basketbol topu özellikleri hakkında bilmen gereken her şeyi ele aldığımız yazımıza ölçüleriyle giriş yapalım. Basketbol topunun çapı farklı etkenlere göre değişiklik gösterse de standart bir basketbol topu 75-78 cm çevre genişliğine sahip diyebiliriz. Aynı zamanda standart basketbol topları yaklaşık olarak 620 gram ağırlığında. 

Basketbol Topu Malzemeleri

Basketbol toplarının dış malzemesi, nerede oynandığına göre ikiye ayrılıyor. Basketbolcuların parkede veya açık alanda bir basketbol topundan bekledikleri performans aynı değil. Bu yüzden de basketbol topunun hangi materyalden yapıldığı, çeşitli faktörleri etkiliyor. Genel olarak basketbol toplarının materyalleri kauçuk ve deri olmak üzere iki kategoriye ayrılıyor. 

Kauçuk Basketbol Topları

Kauçuktan yapılmış basketbol topları, yağmura ve çamura bile dayanıklı yapıları ile açık alanlarda her hava koşulunda basketbol oynamayı mümkün kılıyor. Dış sahada basketbol oynadığında kauçuk bir basketbol topu tercih etmediğin zaman performansında düşüş gözlemleyebilirsin. Kauçuk topların kavrama, top kontrolü nitelikleri de açık havada oynamayı kolaylaştırıyor. Tüm bunların yanında kauçuk toplar, zıplama konusunda da başarılı bir performans sergiliyorlar. 

Deri Basketbol Topları

Resmi müsabakalarda ve basketbol liglerinde kullanılan tüm toplar, deri malzemeden üretiliyor. Kapalı salonlarda amatör basketbolcular tarafından da kullanılan bu toplar, kauçuk toplara kıyasla daha az zıplama kabiliyetine sahip. Oyuklu yapısı sayesinde kavrama özelliği zenginleştirilmiş deri basketbol topları sürtünmelere karşı da daha dayanıklı bir yapıda. 

Deri basketbol toplarının bir alt kategorisi olarak sayabileceğimiz sentetik deri basketbol topları da parkede oynamaya uygunlar. Deri toplara göre sentetik olanlar bütçe dostu oldukları için kapalı alanda oynayan basketbolseverlerin ilk tercihlerinden oluyor.

Basketbol Topu Numaraları

Basketbol topu boyutları arasındaki farklılıktan bahsetmiştik. Sporcuların yaşları ve cinsiyetleri basketbol topunun özelliklerinin değişmesine yol açıyor. Doğru top seçimi sporcuların doğru tekniği geliştirmelerine ve olası sakatlıkların önüne geçmelerine yardımcı oluyor. Özellikle çocuklar söz konusu olduğunda, yanlış boyutlardaki basketbol toplarının kullanılması vücut gelişimini olumsuz etkileyebileceği için kaçınılması gereken bir durum. 

3 Numara Basketbol Topu

Mini basketbol topu olarak da bahsedebileceğimiz bu toplar, sadece çocuklara hitap ediyor. 56-57 cm çevresindeki 3 numaralı topların ağırlıkları da miniklerin vücut yapılarına uygun olarak 297 - 318 gram arasında değişiyor. Erkek ve kız çocuklar, 4 ile 8 yaş arasındayken 3 numaralı basketbol topu ile parkedeki yerlerini almaya hazırlar.

4 Numara Basketbol Topu

Ülkemizde çok yaygın olarak karşımıza çıkmasa da basketbol topu markalarının birçoğunda 4 numaralı basketbol topu da yer alıyor. 3 Numaralı küçük kardeşi gibi, bu top da çocuklar basketbolcular için tasarlanmış. Yaklaşık 65 cm ölçülerindeki bu top, 400 - 450 gram ağırlığındaki boyutlarıyla yine 4 ile 8 yaş için ideal. 

5 Numara Basketbol Topu

5 numaralı basketbol topunun çevresi ise 69,5 ve 70,5 cm boyutlarında, ağırlığı ise 396 - 453 gram arasında farklılık gösteriyor. On bir yaş altındaki çocukların kullanması için üretilmiş olan 5 numaralı basketbol topunu hem kız hem de erkek çocukları güvenle kullanabiliyor.

6 Numara Basketbol Topu

Sıra, yetişkinlerin de tercih edebildiği basketbol toplarına geldi. 6 numaralı basketbol topunun çapı ise 75-78 cm, ağırlığı ise 510-566 gram olarak belirtiliyor. 11-13 yaş arası erkek çocuklar ve 14 yaş üzerindeki kız çocukları için uygun olduğu gibi yetişkin kadınların da kullanımına sunuluyor. 6 numara basketbol topu, WNBA, Euroleague maçlarında da kadın takımları tarafından kullanılıyor. 

7 Numara Basketbol Topu

Basketbol topu ailesinin en büyüğü olan 7 numaralı basketbol topu, yetişkin erkek basketbolcular tarafından tercih ediliyor. Bu top aynı zamanda NBA, FIBA, Euroleague gibi basketbol liglerinin de resmi topu. 75 - 78 santim çapındaki 7 numaralı top, yaklaşık olarak 567-650 gram ağırlığına denk geliyor. 

Basketbol topuna dair her konuyu ele aldığımız yazımız sayesinde basketbol topu alacağın zaman nelere dikkat etmen gerektiğini de öğrenmiş oldun. Aradığın basketbol topunu ve çok daha fazlasını Sneaks Cloud’da bulabilirsin. Basketbolun keyfini artıracak formaların, topların ve ayakkabıların arasından dilediğini seç ve ilk sayını at!

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar