Basketbol Potası, Sahası ve Basketbol Topu Ölçüleri

Basketbol Potası, Sahası ve Basketbol Topu Ölçüleri
#basketbol potası#basketbol topu#basketbol sahası

Profesyonel basketbol karşılaşmalarının, doğrudan basketbol sahalarında ya da kapalı spor salonlarında gerçekleştirilmesi gerekir. Çünkü bu alanlar, uluslararası standartlarda ve karşılaşmaları düzenleyen organizasyonun kurallarına uygun ölçülerde tasarlanır. Basketbol sahasının, potasının ve topunun ölçülerinin standardize edilmesi, müsabakaların eşit koşullarda yapılmasına olanak tanır. Uluslararası basketbol saha ölçüleri; turnuvaların, liglerin ve organizasyonların belirlediği kurallar çerçevesinde farklılık gösterebilir. Ancak temel niteliklerin aynı olması gerekir. Peki, basketbol sahalarında, potalarında ve toplarında olması gereken ölçüler nelerdir? Gel, bu sorunun yanıtına beraberce göz atalım.

Basketbol Potası Ölçüleri

“Basketbol potası kaç metre?” sorusunun yanıtı, FIBA (Uluslarası Basketbol Federasyonu) ve NBA için aynıdır. Basketbol potası yüksekliği yerden tam olarak 10 feet, yani 3,04800 metre yukarıda olmalıdır. Ayrıca potaların arkasında, panya olarak adlandırılan topun çarptığı bir levha yer almalıdır. FIBA standartlarına göre, panyanın kolay kırılma olasılığını engellemek adına iki kat cam kullanılarak hazırlanması gerekir. Basketbol potaları, sahanın karşılıklı kısa kenar çizgilerinde ve pota çizgisinden 12 metre içeride konumlanır. Potanın çemberinin çapı 45 santimetredir. Basketbol potası çeşitleri; potaların direklerine, yükseklik ayarlarına, katlanabilir özelliklerine ya da duvara monte edilme şekillerine göre farklılık gösterebilir. Ancak basketbol potası boyu tüm pota çeşitleri için aynı olmalıdır.

Basketbol Sahası Ölçüleri

Gelelim, “Basketbol sahası kaç metre?” sorusunu yanıtlamaya… Basketbol sahaları dikdörtgen şeklinde tasarlanır. Saha zemini kauçuk veya parke ile kaplanır. Bu sayede oyuncuların dripling yaparken topu sektirebilmelerine, ayakkabıları kaymadan hareket edebilmelerine ve topun daha kolay bir şekilde hareket etmesine olanak tanınır. FIBA standartlarında basketbol sahası ölçülerinin 28 m x 15 m olması gerekir. Tribünler ve saha dışı diğer unsurlar, saha çizgilerinden en az iki metre uzaklıkta olmalıdır. Çünkü özellikle basketbolcuların pota altı mücadelelerinde, oyuncular ya da top saha dışına çıkabilir. FIBA’nın basketbol sahası ölçüleri standardı, NBA ile aynı değildir. NBA’de sahanın kısa kenar çizgileri 50 feet, yani 15,24 metre; uzun kenar çizgileri ise 94 feet, yani 28,65 metredir.

3 Sayılık Atış Çizgisi Mesafesi Ne Kadardır?

NBA ve FIBA’yı birbirinden ayıran standart farkı, yalnızca saha ölçülerinden ibaret değildir. Sahada yer alan üç sayılık atış çizgilerinin karşıdan ve köşelerden olan uzaklığı da NBA ve FIBA standartlarına göre farklıdır. FIBA standartlarında üç sayılık atış çizgisi, köşelerden 6,6 metre, karşıdan ise 6,75 metre uzaklıkta olacak şekilde işaretlenir. NBA standartlarında ise üç sayılık atış çizgisi, köşelerden 6,706 metre, karşıdan 7,239 metre uzaklıkta olmalıdır. Kısacası, üçlük çizgisi NBA karşılaşmalarında FIBA maçlarına kıyasla 48,9 cm daha uzakta yer alır.

Basketbolda Serbest Atış Çizgisi Kaç Metredir?

Basketbol sahalarında serbest atış çizgisi, sahanın kısa kenar çizgisinin orta noktasından 5,8 metre uzaklıkta konumlanır. Serbest atış çizgisinden sahanın dip çizgisine kadar çizilen alanın eni 2,45 metredir. Serbest atış dairelerinin çapı, çizgi içinden ölçüldüğünde 1,80 metre olacak şekilde belirlenir. Son olarak serbest atış çizgisinin uzunluğu 3,60 metredir.

Basketbol Topu Ölçüleri Nelerdir?

Basketbol topları 3, 5, 6 ve 7 numaralı toplar olmak üzere dört gruba ayrılır. Uluslararası müsabakalarda erkek basketbolcuların kullandığı 7 numaralı basketbol topunun çevresi 75 - 76 cm, ağırlığı ise 567-624 gram olarak standardize edilmiştir. Kadın basketbolcuların müsabakalarında ise 6 numaralı basketbol topları kullanılır. 6 numaralı basketbol toplarının çevresi 72 - 74 cm, ağırlığı ise 510 - 567 gramdır. 3 ve 5 numaralı toplar ise, ağırlıklı olarak kız ve erkek çocukların basketbol maçlarında ve antrenmanlarında kullanılmak üzere hazırlanır.

Tıpkı basketbol sahası, potası, topu ölçülerinde olduğu gibi, basketbol karşılaşmalarında da uluslararası kurallar geçerlidir. Basketbol Hakkında Bilmen Gereken Kurallar hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmaya ne dersin?

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar