NBA Takım İsimlerinin Hikayeleri

NBA Takım İsimlerinin Hikayeleri

NBA'da yer alan 31 takımın her birinin isimleri ve logolarının ardında oldukça heyecanlı ve farklı hikâyeler gizli. NBA takımları ve şehirleri için seçilen takma isimlerin ardında, yarışmalardan tarihsel olaylara ve şehirlerin simgelerine kadar pek çok ilham kaynağı yer alıyor. İşte NBA basketbol takımları için seçilen isimlerin ve logoların hikayeleri...

Charlotte Bobcats

Bobcats takımı, ismini şiddetli ve hızlı vaşaktan alıyor. Bu ismin ardındaki fikir, kimsenin ormanda bir vaşağa bulaşmak istememesinden kaynaklanıyor ve ekibin yeni kimliğiyle sahada yaratmayı düşündüğü duygu da buna dayanıyor. 

Milwaukee Bucks

Erkek geyik anlamına gelen bu takımın adı, 14 binden fazla yarışma başvurusu arasından seçilerek belirlendi. Kazanan Whitefish Bay, takımın 1968'de NBA'ye girmesiyle bir araba kazandı. Yarışma jürisi, avcılık alanını “Wisconsin'e özgü olduğu için” seçtiklerini açıkladı.

Chicago Bulls

Boğa ismi; gücü simgelemesi, şehrin et paketleme geleneğine uyması ve Chicago Amfitiyatrosu'nun (Bulls'un ilk ana mahkemesi) ünlü Chicago Stockyards'a yakınlığına istinaden seçildi. Dünyanın et başkenti olarak kendini ifade eden takımın logosu da kızgın bir boğadan oluşuyor. 

Cleveland Cavaliers

1970 yılında Cleveland’ın gazetesi The Plain Dealer, şehrin yeni basketbol kulübüne bir yarışma düzenledi. Yarışma kazananı Jerry Tomko, Atlı şövalye anlamına gelen Cavaliers isminin “şansı ne olursa olsun, hayatı hiçbir zaman teslim olmamış bir grup cesur ve korkusuz adamı temsil ettiğini” yazdı. Takımın ismi Cavs olarak sık sık kısaltılıyor. Logosu ise içinde kılıç geçen "C" harfi ile temsil ediliyor. 

Boston Celtics

Walter Brown, Boston Garden Arena Corporation'ın başına geçti ve yeni basketbol takımını seçti. Whirlwinds, Olympians ve Unicorns dahil olmak üzere çeşitli takma adlar ortaya atılsa da Brown, Keltik anlamına gelen Celtics'i belirledi. Bu isim, New York'taki eski Orijinal Celtics'ten (1914-1939) kalan büyük basketbol geleneğine dayandırıldı. Logoda da Keltik temasını temsil eden bir adam yer alıyor. 

Los Angeles Clippers

San Diego ekip yetkilileri, Braves kulübünün temsili takma adına alternatif aradılar. Yelkenli anlamına gelen Clippers ismine bir yarışma sonucu karar verildi. Çünkü şehir, San Diego Körfezi'nden geçen büyük yelkenli gemilerle tanınıyordu. Clippers 1984'te Los Angeles'a taşındığında takma adlarını korudular. Logosu LA harflerini içinde barından "C" harfi ve basket topuyla temsil ediliyor. 

Memphis Grizzlies

Grizzlies 1995-96 sezonundan önce Vancouver adıyla British Columbia'da ortaya çıktığında, mülkiyet grubu Vancouver ve tüm British Columbia eyaletini simgeleyen bir isim istiyordu. Başlangıçta ekibin adı olan Mounties, Kanada'nın ikonik Kraliyet Polisi'ne övgüde bulunduktan sonra isim, Grizzly ayıları anlamına gelen Grizzlies olarak değiştirildi. Kuzey Amerika boz ayısı; Britanya Kolumbiyası'na özgü olması ve hem kuzeybatı hem de Batı Kanada'da oldukça önemli bir simge olması dolayısıyla logoya yerleştirildi.

Atlanta Hawks

Sauk Kızılderili Şefi Kara Şahin'in kabilesi Rock Adası'nda bulunduğundan dolayı takıma Şahin anlamına gelen Hawks ismi 1951'de verildi. Ekip 1955'te St. Louis'e ve son olarak 1968'de Atlanta'ya yerleşti.

Miami Heat

Miami'ye 1988'de oyuna başlaması için bir NBA takımı verildiğinde, yetkililer Güney Florida'daki hayranların adlandırmada yer almasını istedi ve bu yüzden bir yarışma düzenlendi. Sunulan 5 binden fazla kayıt arasında Köpekbalıkları, Barracudalar, Flamingolar, Palmiye Ağaçları, Plajlar, Heat, Güneş, Gölge, Kasırgalar ve Floridyalılar vardı. Ekibin genel ortağı Zev Bufman, Miami ile en çok özdeşleşen ismin sıcaklık anlamına gelen Heat olduğuna karar verdi. 

Charlotte Hornets

Başlangıçta, yeni takıma Charlotte Spirit adı verilecekti. Ancak bir takım ismi yarışmasında seçenek olarak Hornets seçildi. İsim, İngiliz komutanı Lord Cornwallis, “gerçek bir eşek arısı isyan yuvası” olarak Devrim Savaşı sırasında kentin İngiliz işgaline karşı şiddetli direnişinden dolayı eşek arısı anlamına gelen Hornets'i seçti. Eşek arısı logosuyla isim vurgulandı.

Utah Jazz

1974'te New Orleans'taki genişleme ekibini adlandırmak için bir yarışma düzenlendi. Sunulan 6.500'den fazla isimden sekiz yarı finalist ortaya çıktı. Çok fazla müzakereden sonra, takım yetkilileri yeni takım isminin 7 Haziran 1974'te New Orleans Jazz olacağını duyurdu. Dünyanın caz başkenti olması dolayısıyla isim benimsendi. Orijinal logoyu oluşturmak için mor altın ve yeşil renkler kullanıldı.

Sacremento Kings

Krallar anlamına gelen Kings ismi; Cincinatti ve Rochester'da Kraliyet olduğu için türetildi. Kansas City'ye taşındıktan sonra beyzbol Royals ile karışıklığı önlemek için adı benzer şekilde “Kings” olarak değiştirildi. 

New York Knicks

Golf pantolonu olarak bilinen Knickerbockers isminin kökeni 1600'lerde Amerika'ya ve özellikle de New York'a gelmiş olan Hollandalı göçmenlere kadar uzanıyor. Bu isim özellikle göçmenlerin giydiği pantolonların tarzına atıfta bulunuyor. Dizin hemen altında biten ve “Knickerbockers” veya “knickers” olarak bilinen pantolon, takıma adını veriyor. 

Los Angeles Lakers

Göllrt anlamına gelen takım için seçilen isim, “10.000 Göller Ülkesi” devlet sloganına dayanıyordu. Los Angeles'ta çok az göl olmasına rağmen takma ad, 1960 yılında takım taşındığında da korundu. Takımın ismi, basketbol topunun üzerine yazılan mor logoyla temsil ediliyor. 

Orlando Magics

Hayranların gelecekteki takımın adına seçimlerini yapmaları için Orlando Sentinel ile bir yarışma düzenlendi. Toplam 4.296 başvuru gönderildi ve başvuruları gözden geçirmek için bir komite seçildikten sonra finalist olarak dört isim ortaya çıktı. Williams'ın 7 yaşındaki kızı Karen, takımın isminin sihir anlamına gelen Magic olmasına karar verdi. Logoda yer alan mavi basketbol topunun üzerindeki yıldızlar da bunu temsil ediyor. 

Dallas Mavericks

Bağımsız dana anlamına gelen takımın ismi; Dallas radyo istasyonu ekip adı yarışmasına sponsorluk yapmasıyla bulundu. Mavericks'i öneren 41 taraftar, sezona bir çift bilet kazandı. Springer, takma adın Dallas halkının bağımsız ve gösterişli stilini temsil ettiğini söyledi. İsim, basketbol topunda yarım dana görüntüsünün yer aldığı mavi logodan gücünü alıyor. 

Brooklyn Nets

Ağ anlamına gelen Nets ismi, o zamanlar New York metropol bölgesinde oynanan diğer iki profesyonel spor takımının isimleriyle kafiyeli olduğu için kullanıldı. Takım Brooklyn'e taşındıktan sonra da isim korundu. Logoda Brooklyn'i temsil eden "B" logosu yer alıyor. 

Denver Nuggets

Altın külçesi anlamına gelen Nuggets isminin hikâyesi, insanların bölgeye koştuklarında, altın ve gümüş külçeleri için panolar yaparak servet elde etmeyi umdukları 19. yüzyıldaki maden patlamasına dayanıyor . Ayrıca Denver, NBA'de bir sezon (1949-50) oynayan bir takıma atıfta da bulunuyor. Bu maden ilhamı, logoda da kendini hissettiriyor. 

Indiana Pacers

ABA'nın orijinal bir üyesi olan bu takımın takma adı, yatırımcı grubu tarafından kararlaştırıldı. Indianapolis avukatı Richard D.Tinkham rahvan giden at anlamına gelen Pacers ile hem devletin zengin tarihini hem de Indianapolis 500 koşusu için kullanılan tempo arabasını yansıtıyordu. Takımın ismi, "P" harfinin içinde basketbol topu logosuyla temsil ediliyor. 

New Orleans Pelicans

Kahverengi pelikan anlamına gelen Pelicans ismi; 2010 BP petrol sızıntısının oluştuğu, Katrina ve diğer fırtınalardan kaynaklanan erozyon nedeniyle büyük ölçüde hasar gören Louisiana sahilini restore etme çabalarıyla tanımlanıyor. Logodaki pelikan imgesi de bu fikre dayanıyor. 

Detroit Pistons

Ulusal Basketbol Ligi (NBL) ekibinden Fort Wayne Zollner tarafından Pistons olarak kurulan takım daha sonra Fort Wayne Pistons oldu. Takım on yıl içinde profesyonel basketbol görmemiş çok daha büyük bir şehir olan Detroit'e taşındı. Ekip taşındığında piston anlamına gelen Pistons adı ülkenin otomobil başkenti için de uygun görüldü. Takımın logosu kırmızı ve mavi renklerden oluşuyor. 

Toronto Raptors

Yırtıcı kuş anlamına gelen Raptors takımının, ismi 2 binden fazla başvuru arasından Toronto Raptors olarak seçildi. Ulusal televizyonda tanıtılan takım renkleri; 1891'de basketbol oyununu icat eden Kanadalı James Naismith'in onuruna parlak kırmızı, mor, siyah ve gümüş olarak seçildi. 

Houston Rockets

1967'de San Diego, NBA'nin 12. üyesi oldu. Basketbol taraftarlarından takım için bir takma ad seçmeleri istendi. Roket anlamına gelen Rockets ismi, San Diego'daki uzay çağı endüstrilerinin olağanüstü büyümesini yansıttığı için seçildi. Takım 1971'de Houston'a taşınmasına rağmen takma ad NASA uzay programının operasyon merkezi nedeniyle hala uyuyor.

Philadelphia 76ers

Syracuse Vatandaşları 1963'te Kardeş Aşk Şehri'ne taşındı ve takımın adı 76'lılar anlamına gelen 76ers olarak değiştirildi ve 1776'da Philadelphia'da Bağımsızlık Bildirgesi'nin imzalanmasına atıfta bulunan takımın isminin logosu, kırmızı ve mavi renklerden oluşuyor. 

Seattle SuperSonics

Boeing'in Seattle bölgesinde üzerinde çalıştığı bir uçaktan (Süpersonik Taşımacılık) esinlenen takımın taraftarları, SuperSonics adını seçti. Takımın ismi sıklıkla Sonics olarak kısaltılıyor. 

San Antonio Spurs

1976'da NBA'ye katılan bu takım Dallas'ta Chaparrals olarak doğdu. Daha sonra 1973'te San Antonio'ya yerleşince takım yetkilileri, Teksas'ın Batı mirasını yansıtan bir isim istedi. Bu yüzden bir yarışma yapıldı ve mahmuz anlamına gelen Spurs adı seçildi.

Phoenix Suns

Jerry Colangelo, “Ekibi Adlandır” yarışmasında alınan 28 bin başvuru arasından güneş anlamına gelen Suns ismini seçmeye karar verdi. Selinda King, yarışmanın şanslı galibi seçildikten sonra bir yıl boyunca sezonluk biletler ve 1.000 dolar nakit kazandı. Bu isme hitap eden logo basketbol güneşinden oluşuyor. 

Portland Trail Blazers

Işıkla işaretleyenler anlamına gelen Trail Blazers ismi, Webster tarafından; başkalarına rehberlik etmek için bir yol açan kimse ve bir yol bulucu olarak ifade ediliyor. 

Minnesota Timberwolves

NBA, Minnesota'ya franchise vermeden dört ay önce gri kurt anlamına gelen Timberwolves lakabı “Ekibi Adlandır” yarışmasının galibi olarak seçildi. İsim, logodaki uluyan gi kurtla temsil ediliyor. 

Golden State Warriors

Savaşçı anlamına gelen Warriors ismi, Batı Yakası'na yerleştikten sonra Altın Devlet'e ait bir takımı simgeleyen Altın Devlet Savaşçıları'ndan esinlenerek seçildi. Logoda yer alan köprü de bunu simgeliyor. 

Washington Wizards

1990'ların başında, Washington Bullets'in sahibi Abe Pollin, ekibinin takma adının silah şiddetini yansıttığını düşündü ve yeniden isim arayışına girdi. Takım adı yarışması düzenlendi ve büyücü anlamına gelen Wizards ismi, 1997-98 sezonundan önce kazanan isim olarak ilan edildi. Takımın logosu, kırmızı, lacivert ve beyaz renklerden oluşuyor. 

 


Beğenebileceğin Diğer Yazılar