Air Jordan Serisinin Ortaya Çıkış Hikayesi

Air Jordan Serisinin Ortaya Çıkış Hikayesi
#basketbol ayakkabısı#Air Jordan#michael jordan

Basketbol dendiğinde akla gelen ilk ayakkabı serisi olan Air Jordan, fazlasıyla çetrefilli yollardan geçerek bugünlere gelir. Açık ara basketbolun en çok tercih edilen ayakkabı serisinin hikayesi, çıkış tarihinden çok daha öncelere; 1970'li yılların başlarına kadar uzanır. İlk yıllarında Michael Jordan'la herhangi bir alakası olmayan ayakkabı serisi, efsanevi sporcuyla beraber öyle bir patlar ki, Michael Jordan basketbol kariyerini sonlandırmasına rağmen hâlâ onun ismiyle üretilmeye devam eder. Sen de artık klasikleşmiş bu ayakkabı serisinin hikayesini merak ediyorsan, içeriğin devamına göz atarak Air Jordan hakkındaki her şeyi öğrenebilirsin. 

Eski Bir Uçak Mühendisinin Fikrinden Doğan Air Jordan

Air Jordan'ın kökleri, tamamen hayal ürünü bir hikaye yazılsa dahi tahmin edilemeyecek bir kişiye; eski bir uçak mühendisi olan Frank Rudy'e dayanır. 1926 yılında Ohio'da doğan Rudy, uzun yıllar Rockwell International firmasında çalıştı ancak uzay sanayisinde yaşanan çeşitli sıkıntılar, mesleğine ara vermesine sebep oldu. Bu arayı fırsat bilen Frank Rudy, hayatta en çok önem verdiği tutkularından birine; kayağa yöneldi. Kayak için özel bir ayakkabı geliştirmeyi kafasına koyan eski uçak mühendisi, en yakın arkadaşlarından biri olan Bob Bogert ile bir araya gelerek düşüncelerindeki ayakkabı modelini birkaç yıl içinde gerçeğe dönüştürdü. Arkadaşının da yardımıyla en büyük hayallerinden birini gerçekleştirmiş olan Rudy için artık yeni bir süreç başlıyordu; tasarladığı ayakkabıyı bir spor markasıyla anlaşarak seri üretime geçirmek. 

Mevcut ayakkabı tasarımını vakit kaybetmeden Head Skis firmasının sahibi olan Howard Head'e sunan ikili, firma sahibinden olumlu yanıt alınca tasarımın patentini aldılar ve üretime hazırlanmaya başladılar. Ancak bir süre sonra Head Skis şirketi, genel olarak kârlılık açısından beklediği sonuçları elde edemediği için, AMF adlı farklı bir şirkete satıldı ve yeni şirket tarafından bu proje rafa kaldırıldı. Ancak ikili yılmadı ve başta kayak için düşündükleri ayakkabı modelini, o yıllarda hem olimpiyatlarda hem de halk arasında oldukça popüler hâle gelen koşu için tekrar tasarladılar. İçinde hava kesecikleri bulunan bu yeni ayakkabı modelini, farklı bir spor firması olan Beta'ya sundular ve onay aldılar. Tasarladıkları ayakkabı modelinden ilk etapta 50 adet üretildi. 

Nike Air Serisi Üretilmeye Başlıyor

Beta markası tarafından ayakkabının üretimi ve satışı devam ederken 1970'li yıllarda petrol krizinin patlamasıyla birlikte her şey yine tersine döndü. Ayakkabının petrol türevi malzemelerini hiçbir bilgilendirme yapmadan gizlice değiştiren Beta, bir faciaya sebep oldu ve ayakkabılar, insanların ayağında patlamaya başladı. Artan şikayetler sonucu ayakkabının üretimini durduran Beta, Rudy'nin projesini yeniden başa döndürmüştü ancak Rudy'nin tıpkı diğer denemelerinde olduğu gibi, hâlâ vazgeçmeye niyeti yoktu. 

Projesinden asla vazgeçmeyen Rudy, bu sefer fikrini Avrupa'ya; adidas'a taşır ancak adidas, bu ayakkabı modeline pek de sıcak bakmaz. Ardından California'daki bir koşu ayakkabısı fuarına, yeni kurulan bir spor ayakkabı markasının; Nike'ın katılacağını duyan Frank Rudy, firma sahibi Phil Knight ile iletişime geçer. Ayakkabı modelini yetersiz bulan Knight, Rudy ile bir araya gelerek ayakkabı üzerinde çeşitli düzeltmeler yapar. Yer sarsıntısını büyük ölçüde azaltan bu yeni versiyon, halk tarafından pek ilgi görmese de profesyonel sporcular tarafından fazlasıyla beğenilir. Öyle ki başlarda oldukça dayanıksız olan bu ayakkabıyı giymekten vazgeçmezler. 

Air Jordan Serisinin Doğuşu

Ayakkabı, ekstra rahatlığının yanı sıra daha dayanıklı hâle getirildikten sonra 80'li yılların ortalarında henüz bir çaylak olan Michael Jordan'la tanıtılır ve Air basketbol ayakkabısı bu anlaşmadan sonra Air Jordan basketbol ayakkabısı olarak anılmaya başlanır. Hatta ünlü basketbolcunun kariyerindeki müthiş başarısıyla birlikte Michael Jordan ayakkabı modeli olarak ünlenen ve yükselişe geçen Air Jordan markası altında Air Jordan eşofman, Air Jordan şort gibi farklı ürünler de üretilir. Artık Air Jordan'ın hikayesini öğrendiğine göre, en güncel Nike Air Jordan ayakkabı modellerine Sneaks Cloud üzerinden ulaşabilir, beğendiğin ürünleri kolayca sipariş verebilirsin. 


İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar