Türk Basketbol Ligi Tarihinden İlgi Çekici Anlar

Türk Basketbol Ligi Tarihinden İlgi Çekici Anlar
#Basketbol tarihi#basketbol ligi

Basketbolu yakından takip ediyorsan, mutlaka Koraç Kupası ve Euroleague zaferlerini ya da daha eskiye gidersen Eczacıbaşı’nın, Ülkerspor’un elde ettiği başarıları hatırlarsın. Aslında bu görkemli sonuçlara ek olarak, yarım asırdan fazla süredir oynanan Türkiye Basketbol Ligi tarihinde, ilgi çekici ve bazıları çok az kişi tarafından hatırlanan sayısız an bulunuyor. Bu anların en dikkat çekici olanlarını merak ediyorsan, işte cevapları...

Lige En Fazla Katılım Gösteren Takımlar Fenerbahçe ve Galatasaray

Kuruluşundan bu yana 78 farklı takımın mücadele ettiği ligde, en fazla katılımı 53 sezon ile Fenerbahçe ve Galatasaray gerçekleştirmiş. Türk spor tarihinin bu iki köklü kulübünün ardındansa 51 sezonla en az onlar kadar iz bırakan Beşiktaş geliyor. İzmir’in basketboldaki en başarılı ekibi olarak gösterilen Karşıyaka 47, birçok yönden ilklerin takımı sayılan Anadolu Efes 41 sezon ile bu ekipleri takip ediyor.


Türkiye Basketbol Ligi’nin İlk Şampiyonu Altınordu

1966-67 sezonunda deplasmanlı olarak oynanmaya başlayan Türkiye Basketbol Ligi’nin ilk şampiyonu unvanını Altınordu taşıyor. 1923 yılında kurulan ve uzun süre boyunca İzmir’in basketboldaki gururu olmayı sürdüren ekip, 1972-73 sezonuna kadar birinci ligde mücadele etmiş. Şampiyonluğun ardından gelen 6 yıllık süreçte orta sıralara demirleyen ekip, sonraki yıllarda alt liglere gerileyerek İzmir’i temsil etme görevini yavaş yavaş Karşıyaka’ya bırakmış.


Ligde En Fazla Şampiyon Olan Takım Anadolu Efes

Şampiyonluk sayılarına bakıldığında, Avrupa’da da önemli başarıları olan Anadolu Efes’in zirvede yer aldığı görülüyor. İstanbul ekibi, 14 şampiyonlukla ligin en başarılı takımı konumunda olmayı sürdürürken aynı zamanda elde ettiği 12 ikincilikle dikkat çekiyor. Son yıllarda parkede gösterdiği yüksek performansla adından söz ettiren Fenerbahçe 9, bir zamanlar Türk basketbolunun erkekler kategorisinde amiral gemisi olmuş Eczacıbaşı ise 8 şampiyonlukla Anadolu Efes’i takip ediyor.


En Uzun Şampiyonluk Serilerine Sahip Takımlar Anadolu Efes ve İTÜ

Türkiye Basketbol Ligi tarihinde en uzun şampiyonluk serilerinin altında Anadolu Efes ve İTÜ’nün imzası bulunuyor. Her iki takım da bu unvanı, birer kez dört sezon üst üste şampiyon olarak elde etmiş. Anadolu Efes, 2002-2005 yılları arasında bu başarıyı göstererek adeta yenilmez armada konumuna yükselmiş. Ligin ilk yıllarındaki başarıları ile hatırlanan köklü basketbol kulübü İTÜ ise aynı başarıyı 1970-1973 yılları arasında oynanan sezonlarda göstermiş.


Bir Maçta Atılan En Yüksek Sayı Rekoru Erman Kunter’e Ait

Erman Kunter, Türk Basketbol Ligi tarihinde bir maçta en fazla sayı atma rekorunu halen daha elinde bulunduruyor. Başarılarla dolu oyunculuk yıllarının ardından kariyerine antrenör olarak yurt içi ve dışında birçok zafer ekleyen efsane isim, bu rekoru Fenerbahçe forması giydiği 1988 yılında Hilalspor karşısında elde etmiş. Kunter, o maçta takımının attığı 175 sayının 153’üne imzasını atmış. Ayrıca 81 sayı ile bir devrede ulaşılan en yüksek bireysel skor istatistiğinde de açık arayla ilk sırada olmayı sürdürüyor.


Bir Maçta Takımının Tüm Sayılarını Atan Tek Oyuncu: Hüdai Budanur

Erman Kunter’in başarısı oldukça etkileyici olsa da, Türkiye Basketbol Ligi’nin tarihine meraklı spor tutkunlarının aklına hemen ulaşılması zor bir başka rekor geliyor. Bu rekorun sahibi Hüdai Budanur, Beşiktaş forması giydiği 1957 yılında İstanbul Karagücü’ne karşı takımının tüm skor yükünü tek başına üstlenmiş. İstanbul Spor ve Sergi Sarayı’nda oynanan karşılaşmanın sonunda Budanur ve dolayısıyla Beşiktaş’ın hanesinde tamı tamına 110 sayı bulunuyormuş.


Farklı Takımlarla En Fazla Şampiyonluk Kazanan Koç: Ergin Ataman

Basketbol ligi tarihi ile istatistiklere bakıldığında, farklı takımlarla en fazla şampiyonluk kazanan koçun Ergin Ataman olduğu gözlerden kaçmıyor. Anadolu Efes, Beşiktaş ve Galatasaray ile kazandığı şampiyonluklar, Ataman’ın bu kategoride önde olmasını sağlıyor. Başarılı antrenörün ayrıca İtalya’da da oldukça başarılı sezonlar geçirdiğini ve Saporta Kupası’nı kazanan ilk Türk çalıştırıcı olduğunun da altını çizmek gerekiyor. Ligin son yıllarında ise Fenerbahçe’nin Sırp koçu Zeljko Obradovic’in elde ettiği zaferler öne çıkıyor. 2016, 2017 ve 2018 yıllarında Fenerbahçe’yi üst üste lig şampiyonluğuna taşıyan Obradovic’in karnesinde ayrıca görkemli bir Euroleague kupası duruyor.

Türkiye Basketbol Ligi tarihinin en dikkat çekici istatistiklerini öğrendiğine göre, sen de arkadaşlarınla birlikte sahaya çıkıp rakiplerinin uzun süre aklından çıkmayacak anlara imza atabilirsin. Başarılarınla parke ve asfalt zeminde isminin bir efsaneye dönüşmesi için ihtiyacın olan tüm ekipmanı ise Sneaks Cloud’un basketbol kategorisinde bulabilirsin!


İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar