2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'ndan Akılda Kalanlar

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'ndan Akılda Kalanlar
#Basketbol tarihi#milli takım

28 Ağustos - 12 Eylül tarihleri arasında Türkiye'de düzenlenen 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası'nda 12 dev adam, gümüş madalya kazanarak ülke basketbol tarihi açısından çok önemli başarıya imza atmıştı. Ankara, İzmir, Kayseri ve İstanbul ev sahipliğinde düzenlenen şampiyonada final maçı İstanbul'da, Sinan Erdem Spor Salonu'nda oynanmıştı. Büyük heyecana sahne olan ve tüm Türkiye'nin merakla takip ettiği dünya şampiyonasında akılda kalan birçok olay yaşanmıştı. Özellikle insanların hafızalarında yarı finaldeki Sırbistan-Türkiye maçının yer ettiğini tahmin etmek hiç zor değil. O halde "Bu şampiyonadan akılda neler kalmış, 2010 Türkiye kadrosu nasılmış, turnuvada hangi takım ve oyuncular ön plana çıkmış?" gibi sorulara yanıtlar arayalım.

Türkiye'nin 12 Kişilik Kadrosu

(fansided.com)

4 - Cenk Akyol - Şutör guard

5 - Sinan Güler - Guard

6 - Barış Ermiş - Oyun kurucu

7 - Ömer Onan - Şutör guard

8 - Ersan İlyasova - Uzun forvet

9 - Semih Erden - Pivot

10 - Kerem Tunçeri - Oyun kurucu

11 - Oğuz Savaş - Pivot

12 - Kerem Gönlüm - Uzun forvet

13 - Ender Arslan - Oyun kurucu

14 - Ömer Aşık - Pivot

15 - Hidayet Türkoğlu - Forvet

12 Dev Adam'ın Final Yolu

Ankara'da C grubunda mücadele eden 12 dev adam, grup maçlarında sırasıyla Fildişi Sahili, Rusya, Yunanistan, Porto Riko ve Çin'i yenmişti. Bu aşamayı namağlup lider tamamlayan Türkiye, son 16 turunda İzmir'de oynanan D grubunu dördüncü sırada tamamlayan Fransa'yla eşleşmiş ve rakibini İstanbul'da oynanan maçta 95-77 mağlup etmişti. Grup maçlarının ardından tüm eleme maçlarının İstanbul'da oynandığı şampiyonada çeyrek finalde Slovenya'yla eşleşen Türkiye, karşılaşmadan 95-68 galip ayrılarak yarı finalde Avrupa basketbolunun güçlü ülkelerinden Sırbistan'ın rakibi olmuştu.

Akıldan Çıkmayan Meşhur Sırbistan Maçı

Yarı finale namağlup gelen Türkiye ve A grubunda Almanya karşısında aldığı tek yenilgi dışında yenilgi yüzü görmeyen Sırbistan'ın karşı karşıya geldiği müthiş maçta, gülen taraf Kerem Tunçeri'nin son hücumda attığı turnike sonucunda 83-82'lik skorla Türkiye olmuştu. Önce herkes Kerem Tunçeri'nin basketinden sonra sürenin bittiğini sanıp galibiyeti kutlamaya başlamış, ancak hakemlerin maç saatini düzeltmeleri sonucu Sırbistan'a hücum etmek için 0.5 saniye kalmıştı. Bu kısıtlı sürede hücum etmeyi başaran Sırbistan'da Novica Velickovic topu tiplemiş ancak Semih Erden'in bloğu Türkiye'ye finali getirmişti. 12 dev adam kadrosunda maçın en skorer oyuncusu 16 sayı kaydeden Hidayet Türkoğlu olmuştu.

Amerika Birleşik Devletleri Finali ve Kevin Durant

Finale yenilgisiz gelen iki takımın mücadelesinde Kevin Durant harika oynamış ve Amerika Birleşik Devletleri'nin altın madalya kazanmasına önemli katkı sağlamıştı. Maçı 64-81 kazanan Amerika Birleşik Devletleri'nde 28 sayıyla oynayan Kevin Durant, 2010 dünya şampiyonasının en değerli oyuncusu seçilmişti. Türkiye ise 2001 FIBA EuroBasket'ten sonra evinde oynanan bir şampiyonada daha final maçını kaybetmiş ve 2010 Türkiye Kadrosu, FIBA Dünya Şampiyonası'nı gümüş madalyayla tamamlamıştı.

Sıralama ve Bireysel Ödüller

Amerika Birleşik Devletleri'nin altın, Türkiye'nin gümüş ve Litvanya'nın bronz madalya kazandığı şampiyonayı Sırbistan dördüncü sırada tamamlamıştı. 24 takımın katıldığı şampiyonada Tunus son sırada yer almıştı. Kevin Durant'in en değerli oyuncu ödülünün sahibi olduğu dünya şampiyonasının en skorer oyuncusu, maç başına 27.1 sayı üreten Arjantin'in pota altı oyuncusu Luis Scola olmuştu.

Hidayet Türkoğlu En İyi Beşte!

Şampiyonanın en değerli oyuncusu Kevin Durant ve en skorer oyuncusu Luis Scola'nın da olduğu en iyi beşe, Türkiye'den Hidayet Türkoğlu da seçilmişti. Bu üç oyuncunun yanı sıra bronz madalyalı Litvanya'dan Linas Kleiza ve Sırbistan'ın oyun kurucusu Milos Teodosic de en iyi beşte yer almıştı.

2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası'nda akılda kalanları, 2010 Türkiye kadrosundaki oyuncuları ve öne çıkan takımları inceledik. Şampiyonayla ilgili detayları da henüz hatırlamışken Sneaks Cloud'un farklı kategorilerdeki basketbol ürünlerini incelemek çok iyi bir fikir olabilir, ne dersin?


İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar