Ana vatanı Hindistan olan yoga, fiziksel ve ruhsal pratikleri olan bir uygulamadır. Günümüzde neredeyse tüm dünyada popüler olan yoganın, farklı pozları ve meditasyon teknikleri bulunur. Bazı insanlar yogayı yalnızca bir spor, kimileri bir rahatlama ve içe dönme yöntemi, kimileriyse huzuru ve enerjiyi barındıran bir yolculuk olarak görür. Toplam 8 aşamadan oluşan yoga öğretisi, kendi içerisinde birçok farklı çeşide ayrılır. Keza bu sebeple, yogaya yeni başlayanlar da dahil olmak üzere her insanın kolayca ve keyifle uygulayabileceği
yoga çeşitleri vardır.
Eğer sen de yogayı hayatının ya da spor rutininin bir parçası haline getirmek istiyor ancak yoga türleri arasında bir seçim yapmakta zorlanıyorsan; gel, yoga çeşitlerine birlikte göz atalım! Böylelikle farklı yoga teknikleri deneyebilir, kendine en uygun seçeneği rahatlıkla belirleyebilirsin.
Yeni Başlayanlar İçin: Hatha Yoga
Henüz hiçbir yoga çeşidini denemediysen, aklında bazı çekinceler ya da soru işaretleri olması son derece doğaldır. Yogayla ilgili en yaygın çekinceler arasında, vücut esnekliği ve yetersiz kondisyon endişeleri bulunur. Birçok insan, vücudunun yeterince esnek olmadığını düşündüğü ya da bir spor geçmişine sahip olmadığı için yoga çeşitlerine karşı mesafeli bir tavıra sahiptir. Oysa az önce de sözünü ettiğimiz gibi herkese uygun bir yoga çeşidi bulmak mümkündür.
Yoganın en yaygın uygulanan türlerinden biri olan Hatha Yoga, zıt enerjileri dengelemeyi amaçlayan ve farklı nefes tekniklerini barındıran bir seçenektir. Çocuk yogası ve hamile yogası gibi belirli bir kitleye özel yoga uygulamaları da çoğunlukla Hatha Yoga pozları ve teknikleri üzerinden ilerler. Hatha Yoga’nın içerdiği akışlar diğer türlere kıyasla daha yavaş olduğu için yeni başlayanlar için ideal bir tercih olabilir. Sen de yogayla tanışmak için Hatha Yoga'yı tercih edebilir, bir sonraki adımda ise Evde Yapabileceğin 5 Yoga Hareketi içeriğine göz atabilirsin.
Esnek ve Güçlü Kaslar İçin: Yin Yoga
Yin Yoga, farklı pozlarda uzun süre kalarak bağ dokuları esnetmeyi ve kasları güçlendirmeyi amaçlayan bir yoga türüdür. Genellikle bir pozda kalma süresi 1 - 3 dakika arasında değişir. Pozlarda daha derin duruşlar elde etmek için yerçekiminin gücünden yardım alınır. Sen de zihnini dinlendirirken kaslarını esnetmek ve güçlendirmek istiyorsan Yin Yoga tam sana göre olabilir.
Yüksek Kondisyon için: Vinyasa Yoga
Vinyasa Yoga’da sabit bir akış söz konusu değildir. Bir pozdan diğerine nefes teknikleri eşliğinde ve akıcı bir şekilde geçilmelidir. Meditasyon ile birlikte uygulanan ritmik hareketler, kasların ve bağ dokularının güçlenmesine yardımcı olur. Vinyasa Yoga’nın az sonra bahsi geçecek olan Ashtanga Yoga ile birçok ortak noktası vardır. 1980’lerde ortaya çıkan Vinyasa Yoga, Ashtanga Yoga’nın biraz daha geliştirilmiş ve değiştirilmiş versiyonudur. Sen de daha ritmik, hızlı ve kas güçlendirmeye yardımcı yoga akışlarını tercih ediyorsan, Vinyasa Yoga’ya gönül rahatlığıyla bir şans verebilirsin.
Daha Sağlıklı ve Rahatlamış Hissetmek için: Restoratif Yoga
Şifa Yogası olarak da anılan Restoratif Yoga, rahatlamanın ve enerji akışının ön planda tutulduğu bir yoga çeşididir. Restoratif Yoga’da nefes teknikleri eşliğinde bilinci dengelemek ve sinir sistemini rahatlatmak amaçlanır. Tıpkı Hatha Yoga gibi, Restoratif Yoga da yeni başlayanlar için ideal bir seçenektir. Sen de gündelik hayatın yoğun temposundan ve stresinden arınmak istiyorsan, Restoratif Yoga’yı deneyebilirsin.
Spiritüel Bir Enerji Akışı için: Kundalini Yoga
Kundalini, yoga pratiklerinde omurganın en alt kısmında yer aldığı varsayılan enerji merkezinin ismidir. Adını bu merkezden alan Kundalini Yoga, Farkındalık Yogası ismiyle de anılır. Zihin, beden ve duyuların bütünleşmesini amaçlayan Kundalini Yoga, farklı nefes teknikleri aracılığıyla çakraların açılmasını hedefler. Zihnini ve bedenini dinlemek istiyorsan, Kundalini Yoga doğru bir tercih olabilir.
Güçlü ve Dingin Bir Beden için: Ashtanga Yoga
https://tr.depositphotos.com/135665492/stock-photo-couple-practicing-yoga.html
Yoga çeşitleri arasında en zor pozisyonları içeren Ashtanga Yoga, sekiz basamaklı yol anlamına gelir. Bedeni dengelemeyi ve güçlendirmeyi amaçlayan pozisyonlar, yeni başlayanlar için zorlayıcı olabilir. Vücudun ve zihnin toksinlerden arındırılması hedeflenirken bir yandan da kondisyonun artması sağlanır. Eğer yeni başlayanlar için uygun olan yoga çeşitlerini çoktan denediysen ve artık yeni bir tür denemek istiyorsan, Ashtanga Yoga’ya bir şans verebilirsin.
Kısıtlı Zamanı Olanlar için: El Yogası ve Yüz Yogası
Gündelik hayatın yoğun temposu içinde herkesin her an yoga yapacak vakti olmayabilir. Eğer az önce saydığımız yoga türlerinin hiçbirini denemeye vaktin olmadığını düşünüyorsan, esasen yoga türleri arasında sayılmayan el ve yüz yogası seçeneklerine göz atabilirsin. Mundra olarak da anılan el yogası, sembolik anlamlara sahip el hareketlerini içerir. Zihnin uyarılmasını ve çakraların açılmasını hedefleyen el yogası, dingin ve enerjik bir zihin akışı uygulamak isteyenler için doğru bir seçenek olabilir. Yüz yogası ise yüz kaslarının sıkılaşmasını ve daha genç görünen bir yüz kazanmayı amaçlayan bir uygulamadır. Yüz yogası hakkında daha detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsin.
Daha Enerjik ve Neşeli Bir Gün için: Kahkaha Yogası
Son olarak kahkaha yogasından da söz etmekte fayda var. Kahkaha yogası da, el ve yüz yogası gibi temel yoga çeşitleri arasında yer almayan bir uygulamadır. Ancak özellikle son yıllarda popülerliğinin gitgide arttığını söylemek yanlış olmaz. Yoganın temel nefes teknikleri ile kahkahaları harmanlayan bu uygulama, beyne daha fazla oksijen gitmesini ve kişilerin daha enerjik hissetmesini amaçlar. Eğer daha neşeli ve enerjik hissetmek istiyorsan, seçimin kahkaha yogasından yana olabilir.
Hangi yoga türünü seçeceğin tamamen sana kalmış! Ancak yoganın temel amacı vücudu ve zihni dinlendirmek, güçlendirmek ve uyarmak olduğu için, yoga yaparken konforlu bir zeminde olduğundan ve doğru kıyafetleri tercih ettiğinden emin olmalısın. Yoga yaparken tercih edebileceğin kıyafet seçeneklerine buradan göz atabilirsin. Böylelikle çok daha rahat ve enerjik hissedebilir, yogadan maksimum verim ve keyif alabilirsin!