Geçmişten Günümüze Basketbol Milli Takımı Başarıları

Geçmişten Günümüze Basketbol Milli Takımı Başarıları

Tarihte birçok farklı başarıya imza atarak bizi coşkuya boğan Türkiye Milli Basketbol Takımı, kazandığı zaferlerle ülkemizin gurur kaynaklarından biridir. Türkiye’nin özellikle 2000’li yıllarda yükselişe geçen basketbol başarısı, unutulmaz karşılaşmaları ve anları da içinde barındırır. 12 Dev Adam coşkusunu sürdüren A Milli Erkek Basketbol Takımı ve Potanın Perileri unvanını gururla taşıyan Türkiye Kadın Basketbol Takımı, basketbol şampiyonalarında kıran kırana bir mücadele sürdürür. Ne dersin, ay yıldızlıların ülkemizi heyecana ve gurura boğan unutulmaz başarılarına doğru kısa bir yolculuğa çıkalım mı? İşte geçmişten günümüze basketbol milli takımı başarıları…

1949 Avrupa Basketbol Şampiyonası: Türkiye Sahada

Türkiye Millî Basketbol Takımı

, 1949 yılında Mısır’da düzenlenen Avrupa Basketbol Şampiyonası’da tarihte ikinci kez sahaya çıkar. FIBA Avrupa’nın düzenlediği şampiyonaya ev sahipliği yapan ülke Mısır’dır. Ancak Kahire’de düzenlenen organizasyona katılım, kara ulaşımı problemleri nedeniyle oldukça azdır. Toplam 7 ülkenin katılım gösterdiği şampiyonada Türkiye Basketbol Milli Takımı, 6 maçta aldığı 3 galibiyetle yarışı dördüncü sırada tamamlar.

1999 Avrupa Basketbol Şampiyonası: Çeyrek Final Heyecanı

Fransa’da düzenlenen Avrupa Basketbol Şampiyonası, Türkiye’de milli basketbol maçlarının coşkuyla ve heyecanla takip edilmesinin de başlangıcıdır. Hırvatistan, İtalya ve Bosna Hersek’le birlikte olduğu gruptan lider olarak çıkmayı başaran Türkiye; Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan ve Almanya ile birlikte katıldığı ikinci turu da üçüncülükle tamamlar. Böylelikle çeyrek finale yükselen ay yıldızlılar, ev sahibi Fransa ile yaptıkları karşılaşmada mağlup olarak turnuvadan ayrılır.

2001 Avrupa Basketbol Şampiyonası: 12 Dev Adam Rüzgarı

2001 yılında Avrupa Basketbol Şampiyonası Türkiye’de düzenlenir. Ev sahipliğinin de vermiş olduğu büyük bir coşkuyla izlenen karşılaşmalarda, Athena’nın halen kulaklardan silinmeyen 12 Dev Adam şarkısı yankılanır. Türkiye A Milli Basketbol Takımı, çeyrek finalde Hırvatistan’ı mağlup ederek yarı finale yükselir. Heyecan gitgide artarken yarı finalde Almanya ile yapılan karşılaşmaların sonunda, ay yıldızlılar yeni galibiyetler alarak finale yükselmeyi başarır. Finalde Yugoslavya’ya mağlup olan millilerimiz, turnuvayı Avrupa ikincisi olarak tamamlar. 2001 yılında sahaya çıkan ve Türkiye’ye ilk kez basketbol karşılaşmalarında final heyecanı yaşatan 12 Dev Adam, bugün halen başarılarıyla hafızalarda önemli bir yere sahiptir.

2006 Dünya Basketbol Şampiyonası: Beşincilik Maçı Karşılaşması

Japonya’nın ev sahipliği yaptığı 2006 Dünya Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye, Brezilya ve Yunanistan takımları ile aynı grupta yer alır. Turu ikincilikle tamamlayan ay yıldızlılar, çıktıkları ikinci turda da Slovenya’yı mağlup ederek çeyrek finale yükselmeyi başarır. Çeyrek finalde turnuvanın en güçlü takımlarından olan Arjantin’e karşı mağlup olan milli takımımız, klasman maçlarında Fransa ile yapılan beşincilik maçını kaybeder ve şampiyonayı altıncı olarak tamamlar.

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası: Nefesler Tutuldu

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası’nda yeniden ev sahibi olan Türkiye, ilk turda Porto Riko, Çin, Fildişi Sahili, Rusya ve Yunanistan’la aynı grupta yer alır. Ankara’da düzenlenen ilk tur karşılaşmalarının tümünde galibiyet kazanan 12 Dev Adam, lider pozisyonunda ikinci tura yükselir. İkinci turda Fransa’yla, çeyrek finalde ise Slovenya’yla karşılaşan A Milli Basketbol Takımı, Sırbistan ile oynanan yarı final karşılaşmasında basketbol tutkunlarının zihninden kolay kolay silinmeyecek bir başarıya imza atar. Çünkü yarı final karşılaşmasında, maçın bitmesine yalnızca 4,3 saniye kalmıştır ve milli takımımız sadece 1 sayı ile geridedir.

Son saniyelerde Kerem Tunçeri’den gelen unutulmaz basket, Türkiye’yi 83 - 82 öne geçirerek finale yükseltir. İstanbulda ABD ile oynanan final karşılaşmasında ise, 12 Dev Adam ABD’ye karşı 81 - 64’lük skorla mağlup olur. Dünya ikincisi olan A Milli Basketbol Takımı, Türkiye basketbol tarihinde alınan en iyi dereceyi elde eder. 

2011 Avrupa Kadınlar Basketbol Şampiyonası: Potanın Perileri Finalde

2005 yılından beri gururla taşıdıkları Potanın Perileri unvanıyla Türkiye Kadın Basketbol Milli Takımı, 2011 yılında Polonya’da düzenlenen Avrupa Kadınlar Basketbol Şampiyonası’na inişli çıkışlı bir başlangıç yapar. Ancak ikinci turda karşılaştıkları elenme riskine rağmen, Potanın Perileri, Belarus’la yapılan çeyrek finale çıkma karşılaşmasında galibiyet elde etmeyi başarır. Çeyrek finalde turnuvanın tek namağlup takımı olan Karadağ ile karşı karşıya kalan ay yıldızlılar, ilk yarıda üstünlük kazanamasa da karşılaşmayı galip olarak sonlandırır. Yarı finalde Fransa ile karşı karşıya gelen Potanın Perileri, unutulmaz bir mücadeleye imza atarak finale yükselir. Türkiye Kadın Milli Basketbol Takımı, finalde Rusya’ya mağlup olsa da, tarihte ilk kez madalya kürsüsüne çıkar ve gümüş madalyanın sahibi olur.

Elbette basketbol tutkunlarının nefeslerini tutarak izlediği karşılaşmalar, yalnızca bu unutulmaz başarılarla sınırlı değil. Son 10 yılın en iyi Türkiye basketbol maçları hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak için buraya tıklayabilirsin!

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar