Son 10 Yılın En İyi Türkiye Basketbol Maçları

Son 10 Yılın En İyi Türkiye Basketbol Maçları

Türkiye'nin takım sporları arasında en başarılı olduğu branş olarak listenin başında kuşkusuz ki basketbol gelir. Gerek erkek gerekse kadın basketbolunda Türkiye takımları, tarih boyunca sayısız başarılara imza atmıştır. Kazanılan zaferlerle ölümsüzleşen birçok Türkiye basketbol maçı söz konusudur. Özellikle de 2000'li yıllar Türkiye'nin basketbolda adından en çok söz ettirdiği yıllardır. Türkiye Erkek Basketbol Takımı'nın '12 Dev Adam' unvanını elde ettiği 2001 yılında, Türkiye'de düzenlenen Avrupa Şampiyonası, Ay Yıldızlı formanın dünya arenasında vitrine çıktığı en önemli turnuvadır.

Devamında başarısız geçen birkaç turnuvadan sonra 2010 yılının sonbaharında oynanan Dünya Şampiyonası ise Türkiye basketbolu adına birçok unutulmaz maça sahne oldu. Otoriteler tarafından son 10 yılın en iyi Türkiye basketbol maçları olarak değerlendirilebilecek maçların oynandığı turnuvayı, Türkiye finalde ABD'ye kaybederek ikincilikle tamamladı.

Yunanistan ve Rusya'lı Gruptan Namağlup Çıktı

Turnuvanın ilk aşamasında, Rusya ve Yunanistan gibi dünya basketbolunda söz sahibi ülkelerin yer aldığı C Grubu'nda başlangıç yapan Bogdan Tanjevic'in öğrencilerinden kurulu Türkiye A Milli Basketbol Takımı, 5 maçın tamamını da kazanarak grubu lider olarak tamamlamıştı. Grup aşamasında zorlu rakipleri Yunanistan'ı 76-65'le, Rusya'yı ise 65-56'lık sonuçlarla zorlanmadan geçmeyi başarmıştı. Grupların ardından Milli Takım, son 16 aşamasında Fransa'yı 95-77 ile eleyerek çeyrek finalde Slovenya'nın rakibi oldu. Avrupa basketbolunun önemli ekollerinden biri olan Slovenya ile eşleşti. 

Sırbistan Maçı ve Unutulmayan 4.4 Saniye

Unutulmaz Türkiye maçları arasında tarihe geçen mücadele, 11 Eylül 2010'da İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu'nda oynandı. Baştan sona heyecanla geçen her topun el yaktığı Türkiye-Sırbistan maçındaki son saniyeler nefes kesti. Özellikle Türk halkı için yıllara bedel son 4.4 saniye ve son hücum hala en fazla izlenen, her izlendiğinde tüyleri diken diken eden anlardır. Maçı anlatan Murat Murathanoğlu ile İhsan Bayülken ikilisinin zafer nidaları hala kulaklarda çınlar. Kazandık, kazandık, kazandık... Ve son basketimizi rakip potaya bırakan Kerem Tunçeri'nin adını haykırmaları sanki dün gibi hafızalarımızdaki tazeliğini korur. 

Ve ABD Finali...

Sırbistan yarı finalinden sonra 12 Dev Adam için kupaya uzanmak için tek engel yıldızlar karması ABD idi... Neredeyse yarım asırda bir maç kaybeden ABD Milli Takımına karşı oynanan mücadele de 12 Dev Adam için turnuva genelindeki gibi geçmedi ve sahadan ve parkeden 81-64 mağlup ayrıldı. Finali kaybetse de 12 Dev Adam elde ettiği ikincilikle çok değerli bir başarı elde etti. Hepsinden öte Türkiye Basketbol forması altında yıldızlaşan Kerem Tunçeri, Hidayet Türkoğlu, Ersan İlyasova, Ömer Aşık, Ömer Onan gibi Türk basketbolunun efsane isimlerinden kurulu 12 Dev Adam Türkiye'de binlerce çocuğa basketbolu sevdirmeyi başardı.

2010 yılındaki başarı hikayesinden etkilenerek basketbol ayakkabıları ile uyuyan çocukların ve gençlerin büyüdüğü ve formayı üzerine geçirdiği Türkiye milli takımları ilerleyen yıllarda birçok önemli turnuva oynadı.

9 Yıl Sonra Türkiye Son 3 Saniyede ABD'yi Elinden Kaçırdı

Takvimler 3 Eylül 2019'u gösterdiğinde Türkiye A Milli Basketbol Takımı, Çin'deki 2019 Dünya Kupası E Grubu’ndaki ikinci maçında 2010 yılındaki finalin rövanşı niteliğindeki maçta kaybetmesine rağmen tarih yazdı. Tüm periyotlarda rakibiyle başa baş mücadele eden Ay Yıldızlılar, son 3 saniyesine 81-79 önde girmeyi başardı. Son topu potasında gören Türkiye, güçlü rakibi ABD'ye uzatma periyodunda da kolay teslim olmadı. Gruptan çıkabilmek adına çok büyük önem taşıyan maçı uzatma periyodu sonucunda 93-92 kaybetse de, bu maç bir kez daha unutulmaz Türkiye basketbol maçları arasındaki yerini aldı. Nitekim aynı turnuvada, 13 yıldır yenilmeyen ABD Milli Takımı, Fransa'ya 89-79 yenilerek tarihi seriyi de sonlandırdı.

Basketbol oynarken aldığın keyfi ve konforu artıran basketbol ekipmanları için, Sneaks Cloud'un erkek, kadın ve çocuk ürün kategorilerini inceleyebilirsin.

 

 


İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar