NBA'in Üçlük Canavarı: Stephen Curry Kimdir?

NBA'in Üçlük Canavarı: Stephen Curry Kimdir?

Attığı üçlüklerle, hala kariyerine devam ederken NBA tarihine adını yazdırmayı başarmış olan Stephen Curry, 2020 - 2021 sezonunda gösterdiği etkileyici performans ile basketbolun en iyilerinden olduğunu kanıtlamaya devam ediyor. Basketbolseverler tarafından NBA ve dünya basketbol tarihinin en iyi şutörlerinden biri kabul edilen Curry, 2009 yılında başlayan kariyerine üç şampiyonluğun da dahil olduğu pek çok ödülle Golden State Warriors’ta sürdürüyor. NBA kulislerinde, Curry’in bu sezon takımını NBA Playoff’larına götürebileceğini konuşuluyor. Yıldız basketbolcunun başarılarla dolu kariyeri hakkında daha fazlasını öğrenmek istiyorsan işte karşında Stephen Curry!

Basketbolun Süperstarının Doğuşu

Curry, 1988 yılında Ohio’da doğduğunda babası Dell Curry o dönemde Cleveland Cavaliers’te forma giyiyordu. Basketbol ile büyüyen Stephen babasının Charlotte Hornets kariyerini, kardeşi Seth ile beraber maçlara giderek yakında takip etti. İki kardeşin de şu an NBA’de profesyonel olarak basketbol oynadığı düşünülünce babalarının maçlarından aldıkları keyfi ve ne kadar sevdiklerini tahmin etmek zor değil...

Stephen Curry’in profesyonel basketbol kariyeri lisede başladı ve daha onuncu sınıftayken Davidson College’in dikkatini çekmeyi başardı. Kolej kariyerinin ilk sezonunu maç başına ortalama 21.5 sayı ile kapatan Curry aynı zamanda yarı finallerde 113. üçlüğünü atarak sezonun en başarılı çaylağı olduğunu kanıtladı. Onu takip eden isim de basketbol tutkunlarının yakından tanıdığı Kevin Durant’ten başkası değil. Stephen Curry rekorları kırmaya kolej kariyerinin geri kalanında da devam etti ama son senesini bitirmeden NBA Draft’ına girmeye karar verdi.

Stephen Curry Fiziksel Özellikleri

Stephen Curry boyu ve fiziği ile ortalama bir oyun kurucu ile benzer özellikler gösteriyor. NBA oyuncu bilgilerinde, Stephen Curry boy olarak 1.91 iken kilo olarak da 84 kilo olarak listeleniyor.

Ayrılmaz İkili: Stephen Curry ve Golden State Warriors

Curry ve Warriors’a ayrılmaz ikili dememizin sebebi, 2009’da kariyerine başladığından beri Curry’in Warriors’tan ayrılmaması. Takımlarda dengelerin sürekli değiştiği ve oyuncuların kariyerleri boyunca pek çok takımda forma giymesinin oldukça normal bir durum olduğu NBA’de, Curry’in on yılı aşkın süredir aynı takımda forma giymesi sıra dışı bir olay. Takımını üç kez şampiyonluğa taşımayı başardığı düşünüldüğünde Warriors’ın Curry’e olan bağlılığı anlaşılabilir bir durum tabii ki.

Curry, 2009 NBA Seçmeleri’nde yedinci sıradan Golden State Warriors’a seçildiğinde, çaylak yılında ondan beklenenin çok daha fazlasını yaptı. NBA Yılın Çaylağı ödülünü Tyreke Evans’a kaptırsa da NBA Çaylak İlk Beşi’ne seçilerek Warriors’a ilk başarısını kazandırdı. İlk yılındaki etkileyici başarılarının arasında triple-double olduğunu ve toplam 116 kez üçlük bulduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Başarılı kariyerine gölge düşürmese de Stephen Curry sakatlık ile birden çok kez uğraşmak zorunda kalan basketbolculardan biri. 2011 yılında sağ ayak bileğinden ameliyat olan Curry, sakatlığı yüzünden 2011-12 sezonunda birçok maçta yedekte kaldı. Bir sonraki sezon sakatlığı ile alakalı çekinceler olsa da Curry ve Klay Thompson, üçlük çizgisinin arkasında gösterdikleri peformans ile “Splash Brothers” olarak anılmaya başladılar. Aynı sezon New York Knicks ile karşılaştıkları maçta, 54 sayı atarak kariyerinin en iyi skorunu yakaladı. Dahası, aynı maçta 11 kere üçlük bulan Curry NBA tarihine 50 üstü sayı atıp 10’dan fazla üçlük atan ilk oyuncu olarak adını yazdırdı.

Warriors’ın Şampiyonluk Sevinci

Golden State Warriors, Curry’den önce sadece iki kez lig şampiyonluğu tattı. En son şampiyonluğunu 1975’te kazanan takımın uzun yıllardır hasret duyduğu şampiyonluğu ise Curry ve takım arkadaşları ilk kez 2015 yılında elde etti. Basketbolun efsanevi isimlerinden Steve Kerr’in koçluğundaki Warriors, 2014-2015 sezonunda finallerde Cleveland Cavaliers’e karşı savaştı. Aynı sezon Curry, maç başına 26 sayı ve 6.3 asist ile MVP (En Değerli Oyuncu) seçildi.

2015-2016 sezonunda şampiyonluk yüzüğünü parmağına geçiremese de Warriors yine finallere çıkmayı başardı. Curry’nin kişisel kariyeri de en az Warriors’ın takım olarak gösterdiği performans kadar olağanüstü oldu. Normal sezon boyunca 73 kez kazanan takımın bir parçası olan Curry, oy birliğiyle MVP (En Değerli Oyuncu) seçilen ilk basketbolcu oldu.

Warriors’ın altın dönemi ise arka arkaya iki şampiyonluk ile oldu. Curry ve arkadaşları, 2017 Finalleri’nde yine Cavaliers ile parkede inanılmaz bir mücadele verdi. 2018’de bir kez daha sakatlanan üçlüklerin kralı, uzun bir süre bençte kalmak zorunda kalsa da döndüğündeki ilk maçta 28 sayı attı. 2018 Finalleri’nde ise Warriors ile James Harden’lı Houston Rockets karşı karşıya geldi, yedinci maçta triple double’ı sadece bir ribaund ile kaçıran Curry, şampiyonluk sevincini son kez yaşadı.

Stephen Curry Rekorları ve Başarıları

Stephen Curry’in basketbolseverlerin favori oyuncularından biri olmasını sağlayan tarihi başarılarının bir kısmını aşağıdaki listede bulabilirsin.

Yukarıda bahsettiğimiz üç NBA şampiyonluğunu bir kez daha hatırlatalım.

  • 2015 ve 2016 yıllarında arka arkaya NBA’in En Değerli Oyuncusu oldu.
  • 2014’den 2019’a kadar toplam altı defa NBA All Star kardosunda yer aldı.
  • 2015, 2016 ve 2019’da yılın En İyİ Beşi’ne; 2014 ve 2017 senelerinde ise Yılın İkinci En İyi Beşi’ne seçildi.
  • Üçlükler ile NBA’de defalarca rekor kıran Curry, 2015’de NBA Üçlük Yarışması’nın şampiyonu oldu.
  • Şampiyonluğu tattığı ilk yıl olan 2016’da NBA en fazla sayıya sahip olan basketbolcuydu.
  • Curry, ABD Milli Basketbol Takımı’ndayken 2010 ve 2014 Dünya Kupası’nı kazandı.

Stephen Curry ve Güncel Durumu

Daha pek çok başarısı bulunan Curry, geçtiğimiz sezon olan 2019-2020 sezonuna ise Ekim 2019’da maç sırasındaki talihsiz kaza sonucu sakatlıkla mücadele ederek başladı. Warriors’ın NBA Bubble’ına girememesi sonucu sezonu erken kapatmak zorunda kalan Curry, 2020-2021 sezonunda olağanüstü basketbol yeteneğini sergilemeye devam ediyor. 3 Ocak 2021’de Warriors-Portland Trail Blazers maçında kariyer rekoru olan 62 sayıyı buldu. 36 dakika boyunca parkede top süren Curry, 4 asist ve 5 ribaund da kaydederek bu sezon eski günlerine dönüş yapacağının sinyallerini verdi.

Liseden itibaren Stephen Curry oynadığı takımlar için eşsiz bir değer oldu ve olmaya devam ediyor. Basketbolun efsaneleri arasında yer alan Curry’in kariyerine ve başarılarına yer verdiğimiz yazımızın sonuna geldik. Curry gibi basketbolun ve sporun her dalının efsanelerine yer verdiğimiz Hikayeler köşemizdeki diğer yazılara göz atabilirsin. Basketbolla ilgili her türlü spor ekipmanı için ise Sneaks Cloud’u ziyaret edip basketbolun heyecan dolu dünyasına adım atabilirsin.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar