NBA Seçmeleri (Draft Mock) Nasıl Gerçekleşiyor?

NBA Seçmeleri (Draft Mock) Nasıl Gerçekleşiyor?
#NBA#basketbol#draft mock

NBA takımlarının her sezon kıran kırana geçen basketbol karşılaşmalarının akıbeti, takımların performansına ve bünyesine kattığı yıldız ya da genç oyunculara göre şekillenir. Hal böyle olunca, takımların oyuncu seçmeleri esnasında eşit ve adaletli bir sistem yaratmak da büyük önem taşır. Peki, NBA’da yer alan 30 farklı takım arasında adaletli bir oyuncu seçimi sistemi kurmanın ve dengeyi sağlamanın yolu nedir? NBA draft sistemi olarak adlandırılan NBA seçmeleri hakkında kısa bir araştırma yapmaya ne dersin?

NBA Draft Nedir?

NBA draftları, basketbol tutkunlarının her sezon öncesinde yakından takip ettiği bir aşamadır. Her yıl final karşılaşmaları bittikten yaklaşık bir hafta sonra ve haziran ayında gerçekleşen seçmeler, yıldız oyuncuların ve genç yeteneklerin NBA’da yer alan 30 farklı takıma seçilmesiyle yapılır. Bilindiği üzere, NBA transfer sistemi üzerinden yürüyen bir organizasyon değildir. Sezon ortasında ya da sonunda bir basketbolcunun kendi kararıyla mevcut takımıyla sözleşmesini sonlandırarak başka bir takıma geçmesine çok nadiren rastlanır. Büyük bir tören eşliğinde başlayan NBA seçmelerinde, sıra ve kura sistemi esastır.

NBA takımları arasında adaleti ve eşitliği sağlamanın yolu, bir önceki sezonda başarı grafiği düşüşte olan takımlara sıra önceliği vermektir. Her takım, sırasıyla bünyesine katmak istediği başarılı oyuncuyu belirler. Seçmelerde ilk sıralar, elbette yıldız oyunculara verilir. Ancak kimi zaman henüz ismi pek duyulmamış genç yeteneklerin de girdiği takımın tüm başarı grafiğini değiştirdiğini görmek mümkündür.

Dilersen bir örnek verelim. Senelerce süren düşük başarı grafiğiyle NBA seçmelerinde ilk seçim hakkını kazanan Cleveland, takıma yıldız basketbolcu Lebron James’i katar. Haliyle Cleveland’ın başarı grafiği bir sonraki sezonda, geçmiş yıllardan çok farklıdır. Bir de 1984 yılında yapılan NBA draftına gidelim. 1984 yılında ilk sırada seçilmek şöyle dursun, ancak üçüncü tercihte Chicago Bulls’a davet edilen genç basketbolcu, bugün birçok insan için dünyanın en iyi basketbolcusu olan Micheal Jordan’dır. Kısacası, nadiren de olsa NBA draftlarındaki hamleler beklenmedik sonuçlar doğurabilir.

NBA Draftlarına Nasıl Katılınır?

NBA seçmelerine katılacak ve farklı takımların kadrosuna dahil olacak basketbolcuların 19 yaşını doldurmuş olması gerekir. Takımlar, çoğunlukla NCAA liginde başarılı performans göstermiş oyuncuları tercih eder. Bir oyuncu, kolej takımında 4 sene boyunca yer almış ve mezun olmuşsa otomatik olarak seçmelere dahil edilir. Ancak dileyen oyuncular, 19 yaşlarını doldurduktan sonra drafta katılabilir. Yabancı oyuncular içinse yaş sınırı 22 olmasına rağmen Luka Doncic örneği gibi istisnalar olabilir.

Yetenek avcıları, genç ve umut vadeden basketbol oyuncularını sezon boyunca takip eder. Bazı oyuncuların yaz liglerinde gösterdiği performans da belirleyici bir kritere dönüşür. Seçmeler öncesinde NBA draft mock adı verilen bahisler ve tahminler yayınlanır. Böylece NBA tutkunları takımlarının olası fikirlerini öğrenebilir ya da henüz adı duyulmamış oyuncular hakkında bilgi sahibi olmaya fırsat bulabilir. NBA’deki seçme heyecanı, NBA Draft Fantasy başlığıyla bilgisayar oyunlarında bile kendine yer bulmuştur.

NBA Draft Kaç Tur Olur?

NBA draft, iki turdan oluşan bir sistemdir. İlk turda önceki sezonda play-off’a kalamayan 14 takım yer alır. Bu takımlar arasında yapılan ve NBA Lottery adını taşıyan kurada, her takımın sırası belirlenir. Sıralama sistemi kurayla yapılsa da, önceki sezonu başarısız geçiren takımların ilk sırayı alma olasılığı daha yüksektir. Daha sonra ikinci tur başlar. İkinci turda play-off’a kalan 16 takım arasında bir öncelik sıralaması belirlenir. Takımların sezon boyunca yaptıkları karşılaşmalardaki galibiyet ve mağlubiyet oranları, sıralamayı da belirler.

Tıpkı ilk turda olduğu gibi, önceki sezonu en başarılı şekilde bitiren takım en son seçim yapar. Ancak sezonu en başarılı şekilde bitiren takımın her zaman sezon şampiyonu olması şart değildir. Burada belirleyici kriter, en yüksek galibiyet oranıdır. Takımlar isterlerse, kendi sıralarını takas edebilirler. Sıralamalar tamamen netleştiğinde, 30 NBA takımı yeni oyuncularıyla buluşur ve draft sona erer.

Kısacası, NBA seçmeleri basketbol tutkunları için her sezon sürprizli ve heyecanlı geçer. Hazır takımların kaderlerini değiştirebilen NBA oyuncularının nasıl takımlara seçildiğinden söz etmişken, NBA’nin en çok sayı atan oyuncuları hakkında da daha detaylı bilgilere göz atmaya ne dersin?

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar