Sağlıklı Kilo Almak için Tüketebileceğiniz Besinler

Sağlıklı Kilo Almak için Tüketebileceğiniz Besinler
#beslenme

Çağımızın sorunu fazla kilo ve obezite olsa da zayıflıktan şikayetçi olup kilo almaya çalışan birçok insan var. Sen de hızlı metabolizma veya iştahsızlık gibi nedenlerle zayıflamış ya da kilo almakta zorlanıyor olabilirsin. Endişelenmene gerek yok, sağlıklı kilo aldıran besinler ile kilo alabilmen mümkün! 

Yüksek kalorili tatlılar, kurabiyeler, börekler ve şekerli içeceklerle kilo almak da mümkün olsa da bu besinler sağlıklı olmadığı için uzun dönemde sağlığınıza zarar verebilir. Bu yiyecekler, genellikle şeker ve yağdan gelen, besleyici değeri olmayan yani boş kaloriler içerir. Bu nedenle sağlıklı bir şekilde kilo aldırmaktan ziyade bel çevresinde ve karın bölgesinde yağlanmaya neden olabilir. Eğer zayıfsan ve kilo almak istiyorsan, önceliğin sağlıklı beslenerek kas kütlesi ve deri altı yağ dokusu kazanmak olmalıdır.

Kilo almak için beslenme programlarında enerji yoğunluğu yüksek yani az hacimde daha fazla kalori içeren besinler tercih edilir. Bunlar genellikle yağ ve protein oranı yüksek olan fındık, fıstık, badem gibi kuru yemişler ya da avokado gibi sağlıklı yağ kaynaklarıdır. Aynı zamanda kuru üzüm, kuru incir ve hurma gibi kuru meyveler de hacimce küçük oldukları için sağlıklı kilo aldıran besinler arasındadır. 

Kalori Yoğunluğu Yüksek Besinler

Kilo almanın temel matematiği, harcadığın kaloriden daha fazlasını yemektir. Düzenli bir şekilde kilo aldığından emin olmak için günlük harcadığından 300-500 kalori kadar fazlasını yemeyi hedefleyebilirsin. Bunun için ömrünün sonuna kadar kalori saymak zorunda değilsin. Birkaç gün ya da bir hafta kadar kalori takibi yapmak, harcadığından fazla yediğinden emin olmanı sağlayacaktır. Sonrasında ise sıklıkla yediğin besinlerin yaklaşık kalorilerini ve miktarlarını bilmek senin için yeterli olacaktır. 

Sağlıklı Kilo Aldıran Besinler

● Badem, fındık, ceviz ve fıstık gibi kuru yemişler

● Tam yağlı süt ürünleri (peynir, yoğurt, kaşar peyniri gibi)

● Yağlar (zeytin yağı, hindistan cevizi yağı ve avokado yağı)

Bu besinler, yüksek kalori yoğunluğuna sahiptir ve diğer besinlere göre aynı miktarlarda daha fazla kalori sağlar. Ayrıca avokado, patates, tatlı patates, fıstık ezmesi, granola ve bitter çikolata gibi besinler de kilo almana yardımcı olabilir. Muz gibi fazla çiğneme gerektirmeyen meyveler de kilo alma sürecinde faydalı olabilir.

Proteinli Besinler Tüketmeye Özen Göster

Eğer zayıf görünmenin nedenlerinden biri kas kütlenin az olması ise, yeteri kadar protein almıyor olabilirsin. Yumurta, peynir, yoğurt ve kuru baklagiller gibi protein kaynaklarına beslenmende yer vermeyi ihmal etme. Ayrıca fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişler ve bu kuruyemişlerin ezmeleri hem yağ hem de protein kaynağıdır. 

Günde En Az 3 Öğün Beslen

Normalden daha sık öğünler tüketerek daha fazla kalori almayı ve kilo almayı hedefleyebilirsin. Günde 3 ana öğün yemek ve aralarda enerji yoğunluğu yüksek atıştırmalıklar tüketmek kilo almana yardımcı olabilir. Unutma ki sağlıklı beslenme, kilo alma sürecinde en önemli etken. Boş kaloriler içeren içeceklerden ve paketli gıdalar kaçın ve daha sağlıklı atıştırmalıklar tercih et. Öğünlerini yerken öncelikli olarak yüksek kalori yoğunluğu ve protein içeriği olan besinleri yemeye dikkat et. Salatanı ve sebzeni daha sonra yemek erken doygunluğu ve iştahsızlığı önleyerek kilo almana yardımcı olabilir. 

Kilo almak için beslenme sürecinde daha yüksek kalorili ve proteinli beslenirken aynı zamanda spor yapmak da kas kütleni artırmanda faydalı olabilir. Spora başlamak, uzun süredir aklındaysa ama nereden başlayacağını bilemiyorsan, Sneaks Cloud'un sunduğu birbirinden ünlü markalardan spor ayakkabılarını ve kıyafetlerini inceleyerek başlayabilirsin!


Beğenebileceğin Diğer Yazılar