Oilpulling(Yağ Çekme) Nedir, Nasıl Yapılır?

Oilpulling(Yağ Çekme) Nedir, Nasıl Yapılır?
#yaşam#keşfet

Gıdaların yüzyıllardır şifa amaçlı kullanılmasına fazlasıyla alışığız. İnsanoğlu, antik çağlardan itibaren birbirinden farklı gıda çeşitlerini hem beslenme hem tedavi amaçlı kullanmış ve kullanmaya da devam ediyor. Başlarda besinlerin iyileştirici etkileri deneme - yanılma yöntemiyle keşfedilirken günümüzde ise tümü bilimsel olarak test ediliyor. Haliyle meyve, sebze, süt ve yağ gibi farklı gıdaların faydaları net bir şekilde kanıtlanmış oluyor. En köklü bitkisel tedavi yöntemleri arasında yer alan yağ çekme(oil pulling) de oldukça kolay ve faydalı bir uygulama sayılıyor. Peki yağ çekme tam olarak nedir? Nasıl yapılır ve faydaları nelerdir? Tüm bu soruların cevapları için içeriğin devamına göz atman yeterli.  

Oil Pulling Nedir?

Dünya genelindeki adıyla oil pulling, ülkemizdeki adıyla yağ çekme, aslında ayurveda isimli eski bir Hindistan geleneğine dayanıyor. Binlerce yıla yayılan bu gelenek, Hindistan’ın yanı sıra Sri Lanka ve Nepal gibi diğer Güney Asya ülkelerinde de halen kullanılıyor. Eski zamanlara ait bitki ağırlıklı bir tıp sistemi diyebileceğimiz ayurveda, temelde arınma, temizlenme ve nihayetinde iyileşme gibi adımları kapsıyor. Bunun için de çoğu zaman bitkilerden faydalanıyor. “Hayat” anlamına gelen ayur ve “bilgi” anlamına gelen veda, yağ çekme yöntemi dahil pek çok şifalı yöntem içeriyor. 

Yağ çekme yani oil pulling yönteminin temellerini ve nasıl ortaya çıktığını öğrendikten sonra gelelim asıl merak edilen “Yağ çekme nedir?” sorusunun cevabına. Yağ çekme, yüksek faydaya sahip olan çeşitli yağların ağızda belirli bir süre tutulması ve çalkalanmasıyla gerçekleştirilen işleme verilen isim. “Bu kadar basit mi yani?” diye düşünebilirsin ancak yağ çekme işleminin insan vücuduna sağladığı kapsamlı faydaları ve iyileştirici gücü, bu yöntemin aslında o kadar da hafife alınmaması gerektiğini kısa sürede kanıtlıyor. 

Oil Pulling Nasıl Yapılır?

Oil pulling işleminin adından ve tanımından nasıl yapıldığı temel olarak anlaşılsa da bu yöntemin asıl etkileri, detayları öğrenilip, doğru ve düzenli bir şekildiği uygulandığında ortaya çıkıyor. Oil pulling yapabilmek için öncelikle sağlığa yararlı bitkisel yağ türlerinden birini seçmen gerekiyor. Seçtiğin bu yağdan her sabah aç karnına yaklaşık bir yemek kaşığı alarak 15 - 20 dakika boyunca ağzında döndürmelisin. Bu arada yağı ağızda döndürme işlemini gargara kadar hızlı şekilde yapmak zorunda değilsin. Oil pulling konusunda dikkat etmen gereken asıl detayı ise bu işlemi yaptıktan sonra yaklaşık yarım saat boyunca hiçbir şey yememek veya içmemek oluşturuyor. 

Oil Pulling Faydaları

Yağ çekmenin faydaları daha çok ağız hijyeniyle ilgili olsa da tat algısından diş etlerine, baş ağrısından alerjiye kadar onlarca farklı sağlık sorunuyla ilgili de destek olabiliyor. Bu şifalı yöntemin nelere iyi geldiğini madde madde inceleyerek detaylı bilgi edinebilirsin. 

  • Tahmin edebileceğin gibi yağ çekmenin faydalarından en çok ağız içi yararlanıyor. Ağız içinde yer edinen zararlı bakterileri ortadan kaldırmak ve yaraları iyileştirmek için mükemmel bir yöntem olan yağ çekme, böylece ağız ve diş sağlığın için büyük ölçüde katkı sağlıyor. 
  • Yağ çekme aynı zamanda güzel kokan, ferah bir nefes için de oldukça etkili bir işlem. Bildiğin gibi birçok sebebe bağlı olarak sıkça ağız kokusu problemiyle karşılaşabiliyoruz. Özellikle sabah aç karnına bu işlemi uyguladığında gün içinde ağzında meydana gelebilecek kokuların da önüne geçebilirsin. 
  • Ağız için bu kadar faydalı olan bir işlem, diş çürüklerini önlemek konusunda da yüksek etki gösteriyor. Çürüklerin en önemli kaynağı olan gıda artıklarını ve bakterileri ağızdan uzaklaştırmak için harika bir yöntem olan yağ çekme, böylece diş sağlığını da korumayı başarıyor. 
  • Diş etlerindeki iltihaplanma veya renk bozukluklarında da etkili olan bu yöntem, çok daha sağlıklı ve güzel görünen diş etlerine sahip olmanı sağlıyor. Diş etlerinde şişkinlik ve kanama gibi durumlar için de kullanabileceğin yağ çekme, düzenli uygulandığında birçok ağız ve diş sağlığı problemini ortadan kaldırıyor. 
  • Yağ çekme işleminin diğer bir faydasını da tat alma duyusundaki artış oluşturuyor. Çeşitli etkenlere bağlı olarak zaman içinde kayba uğrayabilen tat hissini artırmak için tercih edebileceğin oil pulling, böylece yediklerinden ya da içtiklerinden çok daha fazla haz almana yardımcı oluyor. 
  • Yağ çekmenin tüm bunlara ek olarak baş ağrısı, uykusuzluk, alerji ve enfeksiyon gibi farklı alanlarda da insan sağlığını olumlu yönde etkilediği düşünülüyor. Ancak diğer yandan bu yöntemin bir alternatif tıp yöntemi olduğunu; bu nedenle faydalarının hâlâ belirsizliğini koruduğunu da unutmamak gerekiyor. 

Oil Pulling Hangi Yağlarla Yapılır?

Oil pulling, ilk uygulanmaya başladığı dönemlerde o zaman için kolay bulunabilir bir yağ çeşidi olduğundan en çok tercih edilen yağ, susam yağı olmuş. Ancak günümüzde zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı gibi sağlık için yüksek faydaya sahip olan diğer yağ çeşitleri de oil pulling yönteminde yaygın olarak kullanılıyor. Eğer lezzet açısından bir endişen varsa daha çok ağızda kötü bir tat bırakmayan Hindistan cevizi yağı ve susam yağını değerlendirebilirsin. Ancak zeytinyağının yüksek fayda oranını da her zaman aklında bulundurmalısın. 

Sağlıklı bir yaşam için en az yağ çekme işlemi kadar pratik olan evde yapabileceğin kolay spor hareketlerini deneyebilir, fitness’tan basketbola spor ve egzersizle ilgili tüm ayakkabı ihtiyaçlarına sneakscloud.com sayesinde birkaç tıkla kolayca sahip olabilirsin.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar