Jogging Nedir, Nasıl Yapılır?

Jogging Nedir, Nasıl Yapılır?

Yürüyüş ve koşu arasında bir spor ile karşındayız: Jogging. Dünyadaki en yaygın egzersiz çeşitlerin biri olan joggingi, istediğin an dilediğin yerde yapabilirsin. Jogging ile açık havada yarım saatlik bir egzersizle hem hayatına hareket katabilirsin hem de bu sırada günün stresini atabilirsin. Bu yazımızda; joggingin ne olduğunu, nasıl yapıldığı ve sağlığın için faydalarını gibi joggin ile alakalı aradığın tüm soruların cevabını bulabilirsin.

Jogging Nedir?

Jogging, kısaca yürüyüş ve koşu arasındaki bir hızla yapılan fiziksel aktivite olarak nitelendirilebilir. “Bu hız ne kadar olmalı?” diyorsan kesin bir hız ya da tempo bulunmamakta. Önemli olan kendi yürüme hızından yüksek ve koşu hızından düşük bir tempoda olması. Bahsettiğimiz net sınırlarla tanımlanmış bir hız yok fakat saatte 10 km’den düşük bir hız diyebiliriz.

Kendi hızını, nefesini dinleyerek bulabilirsin. Nefes almakta zorlandığını hissediyorsan hızını düşürmelisin. Koşu ile kıyaslandığında joggingi daha uzun süre boyunca yapabilirsin. Jogging sırasında hız dışında dikkat etmen birkaç nokta daha var. Spor öncesi ısınma ve sonrası esneme hareketleri gibi konuların yanında jogging yaparken vücudunun doğru formda olup olmadığına da dikkat etmelisin. Eğer bir sağlık sorunu yaşıyorsan jogging yapmaya başlamadan önce doktoruna danışıp onayını alman gerektiğini de belirtmeden geçmeyelim.

Jogging Nasıl Yapılır?

Jogging yapmaya başlamadan önce vücuduna hazır olması için gereken özeni göstermelisin. Bu da ısınma hareketleri yapman gerektiği anlamına geliyor. Yapabileceğin ısınma hareketlerini merak ediyosan “Spor Öncesi Isınma Hareketleri” yazımızda önerdiklerimize göz atabilirsin. Bu hareketleri ister evde ister açık havada yapabilirsin, böylelikle vücudun jogging için hazır hale gelecektir.

Isınma hareketlerinden sonra jogginge göre daha düşük tempodaki yürüyüş ile spora başlamalısın. Zaman içerisinde hızını arttırıp jogginge geçiş yapmalısın. Jogging sırasında alacağın verimi arttırmak için aşağıdakileri deneyebilirsin:

  • Jogging sırasında postürüne dikkat edip core bölgeni de çalıştırabilirsin; bunun için ileri doğru bakıp dik durmalısın.
  • Başını eğmekten ve omuzlarını çökertmekten kaçınmalısın.
  • Bacak ve ayak sağlığını korumak için orta ayak vuruşu kullan, topuğunla yere çarpmaktan kaçın. Topuk darbesi hem adımlarının yavaşlamasına hem de dizlerinin zorlanmasına sebep olabilir.
  • Ellerini ve kollarını serbest bırakabilirsin, doğal bir şekilde tempona uygun olarak iki yanında salınmalarına izin vermelisin.
  • Egzersiz boyunca yanında su bulundurup öncesinde, sırasında ve sonrasında sıvı tüketimini kontrol edebilirsin.
  • Uygun spor ayakkabısını tercih etmelisin, bunun için koşu ayakkabılarına göz atabilirsin.

Joggingi tamamladıktan sonra sıra soğuma hareketlerine geliyor. Soğuma egzersizlerinin içindeki esneme hareketlerini yaparak kaslarının esnemesine ve dinlenme moduna geçmesine izin vermelisin. Jogging kolay gibi gözükse de disiplin gerektiren bir spor olduğu için ilk başladığın an zorlandığını hissedebilirsin ama düzenli yaptığında kısa zaman içerisinde alışıp bırakamayacaksın. Yarım saatlik bir egzersiz programı ile başlayıp zamanla süreni ve mesafeni arttırabilirsin. 

Joggingin Faydaları Nelerdir?

Haftada 2-3 kez 30 dakika boyunca jogging yaparak hem fiziksel hem de ruh sağlığını olumlu yönde geliştirebilirsin. Sakatlıkların önüne geçmek için ısınma ve soğuma hareketlerini de unutmadan yapacağın jogging egzersizinin faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Kalori yakımı yüksek olan egzersiz türlerinden olduğu için jogging, kilo kontrolü ve zayıflamak isteyenler tarafından sıkça tercih ediliyor. 75 kilo biri 30 dakikalık 8 Km/Saat tempodaki jogging ile yaklaşık 300 kalori yakabilir. 
  • Pek çok egzersiz gibi günün stresini atmaya yardım eder, ruh sağlığını olumlu yönde etkileyebilir.
  • Jogging, çalışmalara göre kortizol hormonunu üzerindeki etkisiyle depresyon ile mücadelede sana destek olabilir.
  • Kardiyovasküler sağlığını korumaya yardımcı olabilir.
  • Kaslarını ve kemiklerini güçlenmesini destekleyebilir. Esnekliğini arttırabilir.
  • Vücudunun direncini artırıp bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
  • Yapılan araştırmalara göre, jogging ve koşunun insülin hormonunu dengeleyerek insülin direnci üzerinde faydası olduğu söyleniyor.

Jogginge dair bilmen gerekenleri ele aldığımıza göre sana bir sorumuz var: Jogging ve diğer tüm egzersizler için ihtiyacın olanları nerede bulacağını biliyor musun? Cevap tabii ki, Sneaks Cloud! Koşu ayakkabısından her havada en iyi eşlikçin olacak spor giyim ürünlerine, aradığın her şeyi Sneaks Cloud’da bulabilirsin. 

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar