Türkiye Baskebolu Efsanelerinden: İbrahim Kutluay Kimdir?

Türkiye Baskebolu Efsanelerinden: İbrahim Kutluay Kimdir?

Türkiye basketbolunun inanılmaz işlere imza atan milli takımında kadronun en önemli isimlerinden birisi olan, oynadığı her takımda saygı duyulan ve uzaktan şutlarıyla rakiplerinin canını çok yakmış bir isimle tanışacağız bugün: İbrahim Kutluay. İsmini duymayan basketbolsever yoktur. Kariyerine ve başarılarına biraz daha yakından bakacağız ve hem Türkiye hem Yunanistan basketboluna önemli izler bırakan yıldız ismi mercek altına alacağız.

İbrahim Kutluay Kimdir?

Ocak 1974’te Yalova’da dünyaya gelen İbrahim Kutluay, çocukluğunda bir futbol oyuncusu olmanın hayalini kuruyordu. Evet, yanlış okumadınız, bir futbolcu olmak istiyordu. Ailesinin ve koçlarının baskısıyla basketbola yöneldi. Fiziği, yeteneği ve boyu ile bir basketbolcunun özelliklerini taşıyordu. Fenerbahçe’de futbolcu olmayı hedeflerken Fenerbahçe’de basketbolcu olmayı başardı. 13 yaşında, altyapıda basketbol oynamaya başladı ve 4 sene genç takımlarda mücadele etti. 

Fenerbahçe’nin basketboldaki efsanelerinden olmayı başaran İbrahim Kutluay’ın kariyerine odaklanalım.

İbrahim Kutluay’ın Kariyeri

Genç isimlere şans vermesiyle tanınan koç Murat Özgül tarafından Fenerbahçe A takımına yükseltilen Kutluay, bu şansı iyi değerlendirdi ve Milli Takım seviyesine yükselecek kadar başarılı bir performans sergiledi. Uzun yıllar aralıksız Fenerbahçe forması giydi ve takımın vazgeçilmezlerinden birisi olmayı başardı. 

EuroLeague’de forma giyen takımlardan seçilen, NBA’deki All-Star benzeri bir organizasyon olan EuroStar’a 3 kere seçilme başarısı gösterdi (1996 - 1998 - 1999). Ayrıca EuroStar 3 Sayı Yarışması’nda da şampiyonluk kazandı (1999). Ayrıca 1999 EuroLeague’de 21,4 sayı ortalamasını tutturarak en skorer isim olma başarısını gösterdi.

İbrahim Kutluay Fenerbahçe kariyerinin ardından çeşitli takımlarda, çok uzun soluklu olmayan yolculuklar çıktı. 1999 - 2000 sezonunda Efes Pilsen’e transfer olan ve Hidayet Türkoğlu, Ömer Onan, Hüseyin Beşok gibi milli yıldızlarla forma giyen Kutluay, bir sene sonra Yunanistan’da AEK takımına transfer oldu. Yunanistan’da üst liglerde forma giyen ilk Türk basketbolcu oldu. Burada sergilediği başarılı performansla takımına Greek Cup’ı kazandırdı ve finalde MVP (En Değerli Oyuncu) ödülüne layık görüldü. 

2001 yılında, Avrupa basketbolunun en köklü takımlarından Panathinaikos’a transfer olan İbrahim Kutluay, EuroLeague şampiyonluğuna uzanan ilk Türk basketbolcu oldu. 2003’te takımdan ayrılarak Türkiye’ye döndü. Kendisini dört sene boyunca Ülkerspor’a bağlayan sözleşmeye imza attı. Henüz sözleşmesinin ikinci yılına girdiğinde, sözleşmesinde NBA özel maddesinden yararlanarak Amerika’ya doğru yola çıktı. 31 yaşında, 22 Eylül 2004’te Seattle SuperSonics’e imza atan Kutluay, talihsiz takım seçiminin acısını çekti. Aynı pozisyonda oynadığı ve takımın kilit ismi Ray Allen’ın yıldızlaşan performansı sebebiyle ve kendi sakatlık problemi nedeniyle yalnızca 5 maçta 12 dakika forma şansı bulabildi. 1 isabetsiz şut, 1 ribaunt ve 2 top kaybı istatistikleriyle 2005 ocakta sözleşmesinin feshedilmesi sonucu Avrupa’ya geri döndü. Bu arada İbrahim Kutluay’ın NBA ile daha önce yolları kesişen fakat başarıya ulaşamayan bir basketbolcu olduğunun bilgisini vermek gerekli. Allen Iverson’ın ilk sıradan seçildiği, Kobe Bryant, Ray Allen, Steve Nash gibi yıldız isimlerin seçildiği 1996 NBA Draft’ına katılan Kutluay seçilemeyen isimler arasında yer alıyor. 

İbrahim Kutluay, Seattle SuperSonics hikayesini şöyle anlatıyor:

Şubat ayında, Yunanistan’ın ve Avrupa basketbolunun en büyük koçlarında Zeljko Obradoviç’in davetiyle Yunanistan’a, Panathinakos’a dönen İbrahim Kutluay, EuroLeague’de kaldığı yerden başarılı performans sergilemeye devam etti. Takımıyla Final Four’a kadar yükseldi. 

2005 - 2006 sezonunun başında, bir önceki adresi olan Ülkerspor’a döndü. Burada kariyerine devam ederken Fenerbahçe ile Ülkerspor’un birleşmesiyle Fenerbahçe Ülker’de forma giydi. Böylelikle, basketbola başladığı Fenerbahçe’ye 7 sezon sonra geri dönmüş oldu.

2007 - 2008 sezonunda PAOK’ta oynadıktan sonra kariyerini sonlandırdığını açıklayan Kutluay, bir süre sonra kısa bir zaman için 2. Ligde yer alan İTÜ’ye imza attı. Sakatlıklar sebebiyle formunu tutturamadı ve kariyerini sonlandırdı.

İbrahim Kutluay ve Milli Takım

A Milli Basketbol Takımı’nın önemli yıldızlarından biri olan İbrahim Kutluay, 18 sene ay-yıldızlı formayı terletti. Türkiye’nin gümüş madalya kazandığı 2001 EuroBasket’te önemli rol oynayan yıldız oyuncu, 2006 FIBA Dünya Kupası sonrasında milli takımdan ayrıldığını açıkladı. 

Altyapılar ve A Milli takım dahil olmak üzere 258 kez forma giydi ve tam 3.212 sayı buldu. 

Basketbol Kariyeri Sonrası İbrahim Kutluay

Basketbolu bıraktıktan sonra Darüşşafaka Doğuş’ta yöneticilik yapan İbrahim Kutluay, Doğuş ile Fenerbahçe’nin birleşmesi sonucunda yolu bir kez daha Fenerbahçe ile kesişti ve bir süre de Fenerbahçe Doğuş da yöneticilik yaptı. Kutluay Basketbol Akademisi’ni kurdu ve çocukların basketbol oynaması için çeşitli kampanyalarda aktif rol aldı.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar