Şimdiye Kadar Nba'de Oynayan Türk Oyuncular

Şimdiye Kadar Nba'de Oynayan Türk Oyuncular

2000'lerin ortasında altın çağını yaşayan ve dünyada büyük zaferlere kavuşan Türk basketbolu, NBA'e gönderdiği oyuncular ile tüm dünyada tanınır hale geliyor. Mirsad Türkcan'ın öncülüğünü yaptığı bu serüvende, daha sonraki yıllarda birçok isim NBA'in yolunu tutuyor. İşte, yolu NBA'den geçen ve başarılı sezonlar yaşayan Türk basketbolcular...

Mirsad Türkcan

7 Haziran 1976 doğumlu Mirsad Türkcan, 1994 yılında En İyi Genç Oyuncu seçilerek Efes Pilsen'in yolunu tutuyor. Burada geçirdiği başarılı 4 sezonun ardından 1998 yılındaki NBA draftlarında 18. sıradan Housten Rocket tarafından seçiliyor ve ilk NBA Türk oyuncusu unvanını alıyor. Ancak hemen sonrasında New York Knicks'e geçen oyuncu, kötü geçen bir sezonun ardından 1999 yılında Milwaukee Bucks'ın yolunu tutuyor. Toplam 10 maçta görev alan Türkcan, başarısız bir NBA kariyerinin ardından Avrupa'ya gidiyor. CSKA Moskova ve Montepaschi Siena gibi takımlarda oynadıktan sonra Fenerbahçe'de kariyerine son veriyor.

Hidayet Türkoğlu

19 Mart 1979 doğumlu Hidayet Türkoğlu, NBA'de oynayan türk oyuncular arasında yer alıyor. 1994 ve 2000 yılları arasında Efes Pilsen'de parlayan Türkoğlu, 2000 yılında Sacramento Kings'e transfer oluyor. Sacramento forması ile 221 maça çıkan ve yıldızlaşan "Hido", 2003 yılında San Antonio Spurs forması giyiyor. Burada bir yıl geçiren yıldız isim daha sonra kariyerinin en önemli başarılarına ulaşacağı Orlando Magic ile anlaşıyor. 2004-2009 yılları arasında toplam 497 maça çıkan yıldız, 7216 sayı buluyor. 2008 yılında ise "En Çok Gelişim Kaydeden Oyuncu" unvanını alıyor. 2009 yılında NBA finaline kadar ulaşan "Hido" rekor bir kontrat ile Toronto Raptors'ın yolunu tutuyor. Daha sonraları Phoenix ve LA Clippers formaları da giyen yıldız isim, 2015 yılında basketbol kariyerine son veriyor.

Mehmet Okur

26 Mayıs 1979 doğumlu Mehmet Okur, Türk NBA oyuncuları arasında bulunuyor. 1997 yılında Oyak Renault ile basketbola başlayan Okur, daha sonra Tofaş ve ardından Efes Pilsen takımlarında forma giyiyor. 2001 yılındaki NBA draftlarında 38. sıradan seçilen Okur, Detroit Pistons forması ile NBA kariyerine başlıyor. Detroit Pistons'da geçirdiği muhteşem sezonun ardından NBA şampiyonluğu yaşayan Okur, NBA'de şampiyonluk yaşayan ilk ve tek Türk oyuncu ünvanını elinde bulunduruyor. Daha sonra Utah Jazz forması giyen ve buradaki başarıları ile All-Star seçilen yıldız, New Jersey Nets ile kariyerine son noktayı koyuyor.

İbrahim Kutluay

7 Aralık 1973 doğumlu İbrahim Kutluay, NBA Türk basketbolcular arasındaki isimlerden biri. 1993 yılında Fenerbahçe ile başlayan kariyeri, 2001-2003 yıllarında Panathinaikos ile zirveye çıkıyor. Ardından NBA'in yolunu tutan yıldız isim Seattle SuperSonics ile anlaşıyor. Sadece 5 maçta forma giyebilen ve hiç sayı üretemeyen Kutluay, tekrar Avrupa'ya dönerek Panathinaikos, Fenerbahçe Ülker ve PAOK formaları giydikten sonra İTÜ'de basketbol hayatını sonlandırıyor.

Ersan İlyasova

15 Mayıs 1987 doğumlu Ersan İlyasova, NBA'deki Türk oyuncular arasında en çok yer değiştiren oyuncu olarak göze çarpıyor. Profesyonel kariyerine 2004 yılında Ülkerspor ile başlayan ve ardından NBA Gelişim Ligi takımlarından Tulsa 66ers'ın yolunu tutan yıldız isim, 2005 yılının sonundaki NBA draftlarında Milwaukee Bucks tarafından 36. sıradan seçiliyor. Daha sonra Detroit Pistons, Orlando Magic, Oklahoma City Thunder, Philadelphia 76ers, Atlanta Hawks gibi NBA takımları tarafından takasta kullanılsa da hala Türk basketbolunun en önemli yıldızları arasında yer alıyor.

Ömer Aşık

4 Temmuz 1986 doğumlu Ömer Aşık, hala NBA'de oynayan Türk oyuncular arasında yer alıyor. 2005 yılında Fenerbahçe ile başlayan profesyonel basketbol kariyeri, 2008 yılındaki NBA draftlarında 36.sıradan Chicago Bulls tarafından seçilerek değişiyor. 2012-2013 yıllarında Houston forması ile ribaund krallığında 3. sıraya çıkan Ömer Aşık, daha sonra New Orleans formasını giyiyor. 2018 yılında tekrar Chicago Bulls'a dönen yıldız, Türk basketbolundaki önemli isimlerden biri olarak dikkat çekiyor.

Semih Erden

28 Temmuz 1986 doğumlu Semih Erden, 2003 yılında Darüşşafaka ile basketbol kariyerine başlıyor. Başarılı geçen yılların ardından 2008 yılında 60. sıradan seçilerek Boston Celtics yolunu tutuyor. Boston'da 37 maç oynayan ve 150 sayı kaydeden Semih, ardından takasla Cleveland yolunu tutuyor. Burada da sakatlıklar yüzünden 32 maç oynayabilen ve 112 sayı üreten yıldız, Avrupa'ya gidiyor. Şu anda Pınar Karşıyaka forması ile basketbol hayatına devam ediyor.

Furkan Aldemir

9 Ağustos 1991 doğumlu Furkan Aldemir, basketbol kariyerine 2007 yılında Pınar Karşıyaka ile başlıyor. Daha sonra 2011-2014 yılları arasında Galatasaray ile parlayan Aldemir, 2012 yılında LA Clippers tarafından draft ediliyor. Sonrasında takasla Houston'a gönderilen oyuncunun hakları 2013 yılında Philadelphia 76ers tarafından alınıyor. 2014 yılında Galatasaray ile sözleşmesi biten oyuncu, o sezon NBA'in yolunu tutuyor. Ancak Furkan, burada geçirdiği bir sezonun ardından serbest bırakılıyor. Şu anda Darüşşafaka ile basketbol hayatına devam ediyor. 

Cedi Osman

8 Nisan 1995 doğumlu ve Türkiye'nin son zamanlarda yetiştirdiği en iyi basketbolcular arasında yer alan Cedi Osman, 2011 yılında Anadolu Efes ile profesyonel kariyerine adım atıyor. 2015 yılında gerçekleşen NBA draftında Minnesota Timberwolves tarafından seçilen yıldız oyuncunun hakları, aynı gece bir takasla Cleveland Cavaliers'a geçiyor. Hala Cleveland forması giyen genç yıldız, hem taraftarlar hem de oyuncular tarafından çok seviliyor. Türkiye Milli Takımı için de önemli yıldızlardan biri olarak dikkat çekiyor. 

Basketbol malzemeleri ve spor giyim konusunda benzersiz ürünler ortaya koyan sneakscloud.com üzerinden dilediğin ürünü sipariş edebilir, kolayca satın alabilirsin. 


Beğenebileceğin Diğer Yazılar