Hijyenik El Yıkama Nasıl Olmalı?

Hijyenik El Yıkama Nasıl Olmalı?

Hijyen kavramının bilinmediği zamanlarda, salgın hastalıklardan ve toksik zehirlenmelerden her sene binlerce insan ölmekteydi. Temizlik kavramının gelişmesi sonucu alınan basit önlemlerle ölüm oranı azalmaya, yaşam süresi şaşılacak şekilde uzamaya başlamıştır. Örneğin, savaşlarda en çok asker kaybı çatışmalardan değil, dizanteri, tifüs gibi salgın hastalıklardan ya da ellerini yıkamanın önemini bilmeyen dönemin cerrahlarının yaptığı operasyonlardan kaynaklanmaktaydı. Öncelikle askeri düzen içinde uygulanmaya başlanan el yıkama talimatı, çok olumlu sonuçları görülünce toplumların genelinde kabul edilir hale gelmiştir.

Gün içinde ellerimizle birçok cisme dokunmanın yanı sıra, diğer insanların hayatına da dokunuyoruz: Tokalaşıyoruz, sarılıyoruz, yiyecek içecek ikramında bulunup ellerimizle ikramları kabul ediyoruz. Aynı objeler sürekli el değiştirirken aynı yerlere tutunuyoruz. Dolayısıyla, el temizleme konusunda hassasiyet göstermek, kişinin kendi sağlığı için alabileceği basit bir önlem olmasının yanı sıra toplum sağlığı açısından da ihmal edilemez bir sorumluluktur.

Doğru El Yıkama Adımları

1. Ellerini kaba kirlerden kurtulacak kadar suyla yıkayarak sabunlamaya hazır hale getir.

2. Eline sabunu al; eğer sana özel sabunun yanında değilse, sıvı sabun tercih etmek daha iyidir.

3. 20-30 saniye boyunca ellerinin içlerini ve dışlarını sabunla güzelce ovala.

4. Tırnaklarını, parmak araların ve bileklerini sabunlamayı kesinlikle ihmal etme.

5. Bileklerden başlayarak ellerini aşağı doğru, sabun artığı kalmayacak şekilde güzelce durula.

6. Temiz şahsi havluyla veya kağıt havluyla ellerini kurula. Musluğu kapatmak için dirseğini veya kağıt havluyu kullanabilirsin.


"Türk Tipi El Yıkama" Nedir?

Türk asıllı Amerikalı Doktor Mehmet Öz'ün isim babası olduğu ve dünyaya doğru el yıkamayı öğretmek için, Türk kültürünü ve tıp fakültelerindeki el yıkama eğitimini birleştirerek tanımını yaptığı hijyenik el yıkama tekniğidir. Sabunlama ve durulama esnasında 4 parmağı ve baş parmağı ayrı ayrı, diğer avuç içinde sıkıştırıp burarak temizlemek olarak tarif edilebilir. Mehmet Öz, el yıkamanın tüm inceliklerini geçen akşam konuk olarak katıldığı Jimmy Fallon’un sunduğu The Tonight Show’da tüm detaylarını anlatıyor: 




El Temizleme Jeli ile El Hijyeni Sağlanır mı?

Unutmamak gerekir ki, elleri temiz tutmanın en basit ve etkili yolu, su ve sabun kullanmaktır. Suya erişimin zor olduğu yerlerde ise el temizleme jeli, el dezenfektan spreyleri ve el temizliği için özel üretilmiş güvenilir solüsyonlar, ıslak mendiller ve benzer materyaller hayat kurtarır. Bununla birlikte her işte olduğu gibi, bu malzemelerin de aşırı kullanımı fayda değil, zarar getirmektedir. Cilt tahrişi dışında alerjik reaksiyona da sebep olabilirler. Ayrıca piyasada, "el sterilizasyon malzemesi" adı altında birçok kalitesiz ürün satılmaktadır. Güvenilir satış noktalarını ve markaları tercih etmek çok önemlidir.

Beğenebileceğin Diğer Yazılar