Galatasaray’ın Basketbol Tarihi

Galatasaray’ın Basketbol Tarihi

Galatasaray, bugüne kadar sayısız başarısını hanesine yazdırmıştır. Birçok spor dalında faaliyet gösteren sarı kırmızılılar, basketbol alanında da sayısız başarılara imza atmıştır. 1905’de kurulan kulüp 1911 yılında Galatasaray Basketbol Takımı’nı oluşturmuştur. ‘Yenilmez Armada’ lakabıyla da adlandırılan aslanlar, hem Türkiye’de hem de yurt dışında kupalar kaldırmıştır.


Türkiye’deki birçok ligde şampiyonluk elde eden Galatasaray Basketbol, büyük sponsorlarla kendisini sürekli yenilemiştir. Büyük basketbolculara ev sahipliği yapmış olan kulüp, şu an Türkiye Ligi’nde mücadele etmektedir. Çalkantılı dönemler geçirse de günümüzde hala adını koruyan ve prestij bakımından lige değer katan Galatasaray, Türk basketbolunda önemli bir yere sahiptir.


Türkiye’deki başarıları

1911’de faaliyete geçen basketbol takımı 15 kez İstanbul Erkekler Basketbol Ligi’nde şampiyon olmuştur. Türkiye Erkekler Basketbol Şampiyonası’nda da 11 defa şampiyonluk yaşayan sarı kırmızılılar, Basketbol Süper Ligi’nde de ciddi başarılara imza atmıştır.


2005 yılında Cafe Crown ile yapılan sponsorluk anlaşması neticesinde ismi ‘Galatasaray Cafe Crown’ olmuştur. Toplamda 5 Basketbol Süper Ligi, 3 Türkiye Kupası ve 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası kazanan aslanlar, Türkiye’de önemli bir konuma yerleşmiştir.


Avrupa’daki başarıları

Avrupa’daki turnuvalara düzenli olarak katılan fakat istikrarı bir türlü sağlayamayan Galatasaray Basketbol Takımı, her seferinde daha güçlü olmak için adımlarda bulunmuştur. NBA dahil olmak üzere deneyimli birçok ismi arması altında toplayan sarı kırmızılılar, 2010 yılından itibaren Avrupa’da adından bahsettirmeye başlamıştır.


2012-2013 sezonunda Ergin Ataman’ın takıma antrenör olarak gelmesiyle beraber anatomik yapı bir bakıma değişmiştir. Agresif oyun stiliyle beraber Ergin Ataman, aldırdığı oyuncularla lig içerisinde daha dominant oyunlar sergilemeye başlamıştır. Haftalar boyu süren alışma ve bir takım olma sürecinin meyveleri 2015-2016 sezonunda yenmiştir. Galatasaray, EuroCup finalinde rakibi yenmesiyle beraber şampiyon olmuştur. Bu galibiyet, o yıla kadar Türk Basketbol tarihindeki en büyük Avrupa kazanımı olmuştur.


EuroCup macerası

Avrupa basketbolunun önemli turnuvalarından olan EuroCup, 2015-2016 döneminde iddialı takımları ağırlamıştır. Aynı zamanda başarılı bir sezon geçiren ve agresif oyununu sürdüren Galatasaray Odeabank, finalde ezeli rakibi Fenerbahçe’ye yenilmiştir. EuroCup mücadelesinde istikrarını sürdüren sarı kırmızılılar, Alman devi Bayern Münih’i eleyerek yarı finale yükselmiştir.


EuroCup başarısının ardından EuroLeague’e katılma hakkı kazanan Galatasaray Basketbol Takımı, sonrasında Avrupa’da başarılarını sürdürememiştir. İstikrarı sağlayamayan aslanlar Avrupa’ya veda etmiştir. Sonralarda Avrupa için birçok adım atılmış olsa da başarı sağlanamamıştır.


Galatasaray Kadın Basketbol Takımı

Galatasaray Kadın Basketbol Takımı 1954 yılında kurulmuştur. Türkiye ve Avrupa’da aldığı başarılar ile beraber kadın basketbolunun gelişmesinde önemli rol oynamışlardır. 13 Türkiye Ligi, 11 Türkiye Kupası ve 8 Cumhurbaşkanlığı kupası gibi önemli sayıda şampiyonlukları vardır. 1 EuroLeague ve 2 EuroCup şampiyonluğu bulunan Galatasaray Kadınlar Basketbol Takımının kadrosunda nadir sayıda yabancı oyuncu bulunmaktadır.


Çoğunluğun Türk oyuncudan oluştuğu kadroda birden fazla ilklere imza atılmıştır. Avrupa’da sayılı kadın takımlarından gösterilen Sarayın Sultanları, 2020-2021 Türkiye sezonu finalinde Fenerbahçe’ye yenilmiştir.




İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar