Basketbolda Şut Çeşitleri

Basketbolda Şut Çeşitleri

Dünyanın en çok sevilen ve oynanan sporları arasında yer alan basketbolda birçok kural ve taktik yer almaktadır. Tüm oyun tekniklerini iyi bilmek yeteneğinle birleştiğinde seni her daim rakiplerinden bir adım öne taşır. Basketbolda yer alan farklı şut çeşitleri ile oyunculuğunu daha da geliştirebilirsin. 


Şut İçin Bilinmesi Gerekenler

Basketbolda şut topun rakip takımın potasına sayı yapmak amacıyla atılması anlamına gelmektedir. Şut için de temel duruş pozisyonun ayarlanması önemlidir. Vücut ağırlığı her iki ayağa da eşit şekilde dağıtılır ve dizler de hafif şekilde bükülmektedir. Bacaklar ise omuz genişliğinde açılmaktadır. Şut sırasında top, hafifçe öne eğilmiş olan gövdenin önünde ve göğüs hizasında iki el ile tutulmaktadır. Bu noktaları bilmek basketbolda şut atmak için önemli olacaktır.

Durarak Şut

Basketbolda şut çeşitleri arasında durarak şut sadece serbest atışlarda kullanılmaktadır. Uygulama mesafesi de 4 – 9 metre arasındadır. Bir diğer şut çeşidi olan sıçrayarak atış biraz daha karmaşıktır. 

Sıçrayarak Şut

Hücum oyuncusunun yolu kapatıldığında ve turnike atışı yapması önlendiğinde sıçrayarak şut yapılmaktadır. Sıçrama ile atış üç kısımdan oluşuyor;

Stop; oyuncu topu sürme sırasında veya pas sonrasında ayaklar pota yönünde ve omuz genişliğinde açık ve dengeli şekilde durur. 

Oyuncu stop sonrasında zaman kaybı yaşamadan her iki bacağıyla dikey olarak yukarıya doğru sıçrama yapar. Aynı anda topu da baş üzerinde atış pozisyonuna getirmiş olur.

Şut safhasında topun elden çıkarılması sıçramanın yüksek noktasındadır, duraklama yapılmaz.

Çengelli Şut

Bir diğer şut çeşidi ise çengelli atıştır. Potaya yaklaşık olan savunmaya karşı uygulanmaktadır. Hareketin başlaması öncesinde sağa doğru aldatma hareketi yapılır. Vücut ise bu sırada potaya dönük olur. Omuz ve dirsekler ise topu korur. Dizler bükülü ve ayaklar paralel hizadadır. Top göğüsten omuz hizasına getirilir ve sonrasında sol ayak savunmanın yanından pivot yapar. Top, şutu atanın başının üzerinde bulunurken elden çıkar. Sola yapılan dönme hareketiyle de oyuncu potaya döner ve topu potaya bırakır.

Turnike

Basketbolda şut çeşitleri arasında turnike doğrudan pota yakınlarında uygulandığında sayı garantili bir yöntemdir. Oyuncu hızlı bir hamle ile potaya doğru düz şekilde sıçrama yaparak topu potanın içine bırakır.

Basketbol severlerin ihtiyacı olan basketbol topu, basketbol şortu, basketbolun ikonlaşan ismine ait Nike’ın özel koleksiyonu Jordan ürünleri Sneaks Cloud’da. 


İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar