Basketbol Pas Çeşitleri

Basketbol Pas Çeşitleri

Basketbol bir takım oyunudur ve başarmak için takım olarak hareket etmek son derece önemlidir. Pas atmak kadar pası doğru kullanmak, karşı hamleleri öngörmek ve pasın ulaşması da çok büyük önem teşkil eder.


Basketbolda Pas Neden Kullanılır?

Pas bazı durumlarda boşluk yaratır, avantaj sağlar.

Sayı olarak önde olunması halinde zaman eritmek için kullanılabilir.

Rakip savunmasını denemek ve taktiklerini öğrenmek için kullanılabilir.

Pas aldatması ile savunmadan kaçma ve pası alacak oyuncunun kendine alan açmasına imkan tanır.


Pas atarken öngörülü olunmalıdır. Direkt takım arkadaşına da atabilirsin ya da biraz daha ileri atıp pası karşılayan kişinin adımlarını hesaba katabilirsin. Top etkili bir şekilde karşı sahaya taşınmalıdır.


Basketbol Pas Çeşitleri Nelerdir?

Basketbolda birçok pas çeşidi bulunmaktadır bunlardan bazıları:


  • Baş üstü pas
  • Yerden pas
  • Göğüs pası
  • Tek el pas
  • Beysbol pas
  • Arkadan pas


Baş Üstü Pas

Genelde savunma tarafında kullanılan bir pastır. Rakibin takım arkadaşınla arana girmesi halinde kullanılır. Top yanlardan tutulduktan sonra, pası alacak kişiye doğru bir adım atılır. Dirsekler hafif bükülür, top tam olarak baş üstüne çıkarılır, baş parmaklar aşağı avuç içi dışarı bakacak şekilde pozisyon alınır ve pas kullanılır. Kuvvetli itiş gücü kullanılmalıdır.


Yerden Pas (Bounce pas)

Kısa mesafe savunma pasında tercih edilir. Bu atışta topun yere vuruş noktasındaki mesafe önemlidir. Pas öncesi bir ayağın önde olması denge sağlamada önemlidir. Top karına yakın, dirsekler vücut arkasında kalacak şekilde bükük olmalıdır. Topun yere vuruş noktası, pası alacak takım arkadaşınla arandaki mesafenin 3/2 kısmına denk gelecek şekilde yerden pas atılır. Topun sıçrayışı pası alan kişinin bel hizasına denk gelmelidir. Topun yere vurduktan sonra hız kaybedeceği hesaplanmalıdır. Top yere 1 kere değdikten sonra takım arkadaşın topu almalıdır.


Göğüs pası

Basketbol oynarken en çok kullanılan pas çeşididir. Geçiş hücumlarında tercih edilir. Sert savunmada kullanılması top kaybına sebep olabilir. Top iki elle, baş parmaklar topun arkasında kalacak şekilde tutulur. Top gögüs kısmına konumlandırılır. El bilekleri pası alacak oyuncuya doğru bakacak şekilde atış sağlanır. Pas atışı öncesi atış yönüne doğru bir adım atmak denge ve doğrultu sağlamada faydalı olacaktır. Pası alan kişinin yine gögüs bölgesinden tutuşu planlanmalıdır.


Tek El Pas

Tek el pas, düşük kol savunması veya kapalı pas açısı olmasına karşı kullanılır. Tek elle tutulan topun göğüs hizasından yine takım arkadaşının gögüs hizasına gidecek şekilde ya da yerden pas şeklinde atılmasıyla kullanılır.


Beysbol Pas

Uzun mesafeli paslarda kullanılan bir atış çeşididir. Karşı sahaya hızlı geçiş için tercih edilir.

Diğer paslara göre daha fazla dönüş barındırır. Beyzball pası atarken ayak bir adım öne atılır, kalça döndürülür, top baş hizasına ve başın biraz arkasına geldikten sonra takım oyuncusuna güçlü bir itiş kuvvetiyle atılarak pas kullanılır. Atışta kol tam uzatılmalıdır. Atış sonrası avuç içleri yere bakar.


Arkadan Pas

Arkadan pas, baskılanmadan kurtulmak için kullanılan bir pas çeşididir. Top tek elle yandan kavranır, bel hizasından vücudun arkasına doğru itilerek pası alacak kişiye atılır. Pas sonrası bilek kıvrık, avuç içi yukarı bakar durumdadır. Bu atışta pası atacağın kişiye bakmamalısın, bu sebeple de isabet oranı pozisyona göre değişkenlik gösterir.


Basketbol’u daha rahat ve keyifli bir şekilde oynamak için ihtiyacın olan her şey Sneaks Cloud’da. Basketbol ayakkabısı, basketbol şortu , tişörtü ve daha fazlası için websitemizi ziyaret edebilirsin. Özelikle bir Michael Jordan hayranıysan Jordan basketbol ürünlerini incelemeni tavsiye ederiz.




İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar