EuroLeague Sefiri: Ergin Ataman

EuroLeague Sefiri: Ergin Ataman

Türkiye Basketbol Ligi, bu zamana kadar birçok tecrübeli koça ev sahiliği yapmıştır. Türk olmasıyla beraber yurt içinde ve yurt dışında sayısız başarıya imza atan Ergin Ataman 7 Ocak 1966 doğumludur. Tam ismi ise Halil Ergin Ataman’dır. İstanbul’da doğan Ataman, 1978 yılında Eczacıbaşı’nın oyuncusu olarak kariyerine başladı. 

Yardımcı Antrenör Kariyeri

Antrenörlük kariyerine yine Eczacıbaşı’nda başlayan Ergin Ataman, daha sonra Efes Pilsen’de de bu görevi üstlendi. 1997 yılında A Milli Takım’da Ercüment Sunter’in yardımcısı oldu ve milli takım antrenörlüğü yaptı. Ardından hemen Amerika’ya giden Ataman, basketbol antrenörlüğü konusunda eğitim almak amacıyla Stanford Üniversitesi’nde bulundu. 

Koç Kariyeri

2001 yılında İtalya Basketbol Ligi’nde Montepaschi Siena ile anlaşan Ergin Ataman, bu takımla 2 yıl kadar devam etti. 2001-2002 sezonunda Saporta Kupası şampiyonluğu yaşayan takım ile 2003 yılında yollarını ayırdı. Bu kupa, Ergin Ataman’ın koçluk kariyerindeki ilk kupasıydı. 

2003-2006 yıllarında Ülkerspor’u çalıştıran Ergin Ataman, İtalya Ligi’ne tekrar geri döndü. Climamio Bologna ile anlaşan Ataman, bu takımla 1 yıl geçirdikten sonra Beşiktaş Cola Turka ile anlaştı. 2007-2008 sezonunda siyah beyazlılar ile ULEB Cup’ta çeyrek final oynayan tecrübeli isim, sezon sonunda görevinden ayrıldı. 

Efes Pilsen ile 2008’de anlaşan Ergin Ataman, normal sezonu sadece 2 mağlubiyet ile kapattı. Final serisinde Fenerbahçe ile karşılaşan Tecrübeli isim, 0-2 geriye düşmesine rağmen art arda aldığı 4 galibiyetlik seri ile Teknosa Erkekler Türkiye Kupası’nın sahibi oldu. 

Ardından Beşiktaş ve Galatasaray ile çalışan Ergin Ataman, sarı kırmızılı takımla da Euro Cup sahibi oldu. Ardından Milli Takım ile anlaşan Ataman, 2014 Dünya Basketbol Şampiyonası’nda çeyrek finale kadar yükseldi. 2016 yılında da milli takımdan istifa etti. 

Anadolu Efes Kariyeri

Ergin Ataman’ın profesyonel kariyerinin en zirvede olduğu dönemdir. 2017 yılından itibaren koçluğunu üstlendik takım ile 2018-2019 EuroLeague Final Four finali, 2020-2021 ve 2021-2022 EuroLeague Şampiyonluğu yaşamıştır. Vasilije Micic ve Shane Larkin gibi oyuncuları adeta baştan yaratan Ergin Ataman, ofansif oyun tarzıyla basketbola yön vermeye başladı. 

Ayrıca Ergin Ataman bu sene yapılacak olan dünya basketbol turnuvaları için Milli Takım ile anlaştı. Takım kadrosuna çok güvendiğini ve bunun yanında başarılı olacaklarına inandığını belirtti. 

Türk Basketbolunun değerli ve ender tecrübelerinden Ergin Ataman’a, Yalı Spor olarak başarılar diliyor ve daha nice EuroLeague kupalarını ülkemize getirmesini temenni ediyoruz.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar