Egzersiz Sonrası Ne Yenir?

Egzersiz Sonrası Ne Yenir?

Egzersiz yapmak, sağlıklı bir yaşam tarzının önemli bir parçasıdır. Egzersiz yaparken sadece doğru hareketleri yapmakla kalmayıp, aynı zamanda doğru beslenmeyi de sağlamak önemlidir. Egzersiz sonrası vücudunun ihtiyaç duyduğu besinleri almak, iyileşme sürecini hızlandırır, enerji seviyelerini artırır ve kasları onarır. Bu nedenle, egzersiz sonrası ne yemek gerektiği konusu oldukça önemlidir. Peki egzersiz sonrası neler yemelisin onlara bakalım. 

Protein İçeren Yiyecekler

Egzersiz sonrası tüketilen protein, kas onarımı ve yeniden büyümesi için önemlidir. Tavuk, hindi, balık, yumurta, tofu, yoğurt, süzme peynir gibi protein açısından zengin gıdalar tercih edebilirsin. Eğer bitkisel besleniyorsan da mercimek, nohut, fasulye gibi baklagiller ve kinoa gibi protein kaynaklarına yönelebilirsin. Salata yapıp içerisine protein içeren besinleri eklediğin zaman doyurucu bir öğün yaratmış olursun. 

Karbonhidratlar

Egzersiz sırasında harcadığın enerjiyi geri kazanmak için karbonhidratlara ihtiyacın var. Tam tahıllı ekmekler, kepekli makarna, esmer pirinç gibi kompleks karbonhidratlar, kan şekerini dengede tutar ve enerji depolarını yeniden doldurmana yardımcı olur. Tavuklu veya ton balıklı hafif bir makarna yaparak egzersiz sonrası tüketebilirsin. 

Antioksidanlar

Egzersiz sırasında vücudun serbest radikaller üretebilir. Serbest radikaller, hücrelere zarar vererek inflamasyona ve oksidatif strese neden olabilir. Bu nedenle, egzersiz sonrası antioksidan içeren gıdalar tüketmek önemlidir. Renkli sebzeler ve meyveler; ıspanak, brokoli, çilek, böğürtlen, yeşil çay, çiğ badem gibi antioksidanlar açısından zengin besinleri tercih edebilirsin. Spor sonrası çiğ kuruyemişi yeşil çay eşliğinde tüketebilirsin. Bu ikiliyi ara öğünlerinde de tercih edebilirsin. 

Sıvılar

Egzersiz sonrası vücudunuzun kaybettiği suyu geri kazanmak için bol miktarda su içmek önemlidir. Egzersiz süresince aşırı terleme yaşadıysan, elektrolitlerini yenilemek için spor içecekleri veya hindistan cevizi suyu gibi içecekler tercih edebilirsin. Meyve ve sebzelerden smoothie hazırlayıp spor sonrasında tüketmek bedenine iyi gelecektir. 

Egzersiz sonrası vücudumuz yorulur ve enerjiye ihtiyaç duyar. Bu nedenle spor sonrasında bir şeyler tüketmek oldukça önemli ve faydalı bir şeydir. Egzersiz sonrasında bahsettiğimiz besin gruplarından tüketebilirsin. Aynı besinleri tüketmekten sıkıldığında da farklı tarifler deneyerek değişiklik yaratabilirsin. 

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar