E-Spor Nedir, Nasıl E-Spor Oyuncusu Olunur?

E-Spor Nedir, Nasıl E-Spor Oyuncusu Olunur?

E-spor nedir sorusu özellikle son zamanlarda dikkat çekici bir alan olması bakımından geniş kesimler tarafından merak ediliyor. Oyun oynama keyfi ile sporu bir araya getiren e-spor günümüzde devletler tarafından da kabul edilen ve milli takımlar oluşturulan bir yapı olarak öne çıkıyor. 

E-Spor Nedir?

E-spor tanımı itibariyle elektronik spor’un kısaltılmış halidir. Her ne kadar günümüze ait bir kavram olsa da köken olarak 1970’li yıllara kadar gitmektedir. 1972 yılında Stanford Üniversitesi’nde düzenlenmiş olan video oyunu turnuvası bu konuda ilk kabul ediliyor. 2000’li yılların başında yükselişe geçen çevrimiçi oyunlar ise günümüzdeki e-spora temel şeklini vermiştir. Özellikle bu dönemde yaygınlaşan ve geniş kesimler tarafından oynanan Command & Conquer, Counter-Strike, NBA Jam, Quake, StarCraft, Street Fighter ve Warcraft gibi oyunlar çeşitli turnuvaları sağlamıştır. 

Zaman geçtikçe başlı başına bir spor haline gelen ve oyuncuların kazandıkları başarıyla rekabet dolu bir alana dönüşen e-spor için halihazırda oynanan pek çok oyun bulunuyor. Bu oyunlar arasında Call of Duty, Counter-Strike, Dota 2, FIFA, Fortnite, Halo, League of Legends, PUBG, Rainbow Six: Siege, Rocket League ve Valorant en çok tercih edilen oyunlar olarak öne çıkıyor. 

E-Spor Nasıl Oynanıyor?

E-spor oynamak için çeşitli turnuvalar düzenleniyor. Oyun türüne göre de e-sporun nasıl oynandığı da farklılık taşıyabiliyor. Ücretli veya ücretsiz oyunların oynandığı bu turnuvalarda önemli olan nokta karşı karşıya gelecek olan oyuncu veya takımların eşit şartlarda olması gerekiyor. Daha sonra oyunun genel kurallarına göre oyun başlıyor.

E-Spor Oyuncusu Nasıl Olunur?

E-spor oyuncusu olmak için belirli şartların sağlanması gerekiyor. Bunun başında ise lisans almak için Gençlik ve Spor Bakanlığı’na başvuru geliyor. Başvuruda istenen belgeler ise şu şekilde;

  • Kimlik kartı, 
  • Sağlık raporu,
  • Tescil fişi, 
  • 2 adet vesikalık fotoğraf

Bu belgeler ile bakanlığın ilçe müdürlüklerine elden teslim yapılıyor. Lisans çıkması sonrasında ise bireysel veya takım olarak e-spor turnuvalarına katılım sağlanıyor. Burada önemli olan diğer spor dallarında olduğu gibi kişinin becerileri olarak öne çıkıyor. Oyunlarda ne kadar başarı sağlanırsa özellikle büyük e-spor kulüplerinin dikkatini çekmek de o kadar kolaylaşacaktır.



İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar