Ara Ver: Dinlenme Gününün Önemi ve Faydaları

Ara Ver: Dinlenme Gününün Önemi ve Faydaları

Çoğu zaman spor yaparken herkesin kendine özgü farklı motivasyonları ve ulaşmak istedikleri bir hedef bulunuyor. Pek çoğumuz, bu hedeflere ulaşmak için her gün katı bir egzersiz programı takip etmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Ancak işin aslı tam olarak böyle değil. Spor yaptığımız günler kadar önemli olan dinlenme günlerini göz ardı etmememiz gerekiyor. Dinlenme günlerinin başarılı bir egzersiz programın ayrılmaz bir parçası olarak rutininde yer alması gerekiyor. Neden dinlenme günlerinin önemli olduğunu, faydalarını ve daha fazlasını bu yazımızda bulabilirsin.

Dinlenme Günü Ne Demek?

Sporda dinlenme gününün önemine geçmeden dinlenme gününün tam olarak ne olduğuna beraber bakalım. Dinlenme günü, basit olarak normal egzersiz rutinine ara verdiğin bir gün aslında. Bu günü istersen 2 gün spor 1 gün dinlenme ya da 1 gün spor 1 gün dinlenme gibi planlı olarak yapabileceğin gibi haftada istediğin herhangi bir günü de dinlenme günü olarak seçebilirsin. 

Burada önemli olan bir nokta var. “Dinlenme günlerinde fiziksel herhangi bir şey yapmamalısın.” gibi bir durum söz konusu değil. Bu günde istersen daha az aktif olarak yapabileceğin yoga, düşük tempolu yürüyüş, esneme hareketleri gibi düşük yoğunluklu sporları yapabilirsin. Kendini yormadan dinlenme gününde de aktif kalarak kan akışını hızlandıracağın için vücudunun iyileşme sürecininin de hızlanmasını sağlayabilirsin. 

Dinlenme Günü Neden Önemli?

Spora minik bir ara verebileceğin dinlenme günleri sayesinde vücudunun dinlenip yenilenmesi için ihtiyacı olan zamana kavuşur. Egzersiz için vücudun enerji depolarını, karbonhidratları ve sıvıları, kullanman gerekiyor. İşte, egzersiz sırasında boşalan bu enerji depolarının doldurulmasında dinlenme günleri devreye giriyor. Bunun yanı sıra özellikle yoğun antrenmanlar yaptığında kaslarında ağrılarına da sebep olabilen minik zedelenmeler meydana gelebilir. Bu ağrıların uzun süre devam etmemesi için dinlenme günü ile kaslarının iyileşmesini sağlayabilirsin. 

Dinlenme Gününün Faydaları

Dinlenme gününün yararları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Yukarıda da altını çizdiğimiz gibi dinlenme günleri, vücudunun yenilenmesi için zaman verir.
  • Dinlenme günleri, olası yaralanmaların önüne geçebilir. 
  • Dinlenme günü, kas yorgunluğu ve kas ağrıları gibi sorunları engelleyebilir. Kaslarının iyileşmesini sağlar.
  • Ara vermeden egzersiz yaptığında motivasyonunu kaybedebilirsin. Dinlenme günleri sonrasında kendini daha motive olmuş hissedebilirsin.
  • Dinlenme günleri, bedeninin olduğu kadar zihninin de dinlenmesine yardımcı olabilir. 
  • Düzenli egzersiz yaptığında olduğu gibi dinlenme günleri de daha iyi uyumana yardımcı olabilir. 
  • Dinlenme günleri spordan aldığın verimi artırır.

Dinlenme günü gibi veriminin ve motivasyonun yükselmesini sağlayacak tarzına uygun spor kıyafetlerini Sneaks Cloud’da bulabilirsin. Sneaks Cloud’u hemen ziyaret edip tayttan büstiyere, yağmurluktan basketbol şortuna onlarca spor giyim ürünü arasından seçtiklerini sepetine eklemeye başla!

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar