Deprem Olurken Ne Yapmalısınız?

Deprem Olurken Ne Yapmalısınız?

Geçtiğimiz haftalarda meydana gelen Kahramanmaraş Depremi 10 ilimizi etkiledi. Ülkemiz bir deprem bölgesi olduğu depremlere hazırlıklı olmak hayati bir önem taşıyor. Depremin etkilerini en aza indirgemek için yapılabilecek şeylerden bir tanesi de deprem anında ve sonrasında neler yapılması gerektiğini öğrenmek. 1-7 Mart Deprem Haftası’nda deprem tehlikesinin farkında olmak için sizlere bu blog yazımızda deprem anında neler yapılması ve nelerden kaçınılması gerektiğinden bahsettik. 

En Yakın Sağlam Eşyayı Bulun 

Öncelikle panik yapmamalısınız. Sakin kalabilmeli ve çevrenizi analiz edebiliyor olmalısınız. Sabitlenmemiş herhangi bir eşyadan ve de cam kenarından uzaklaşın. İçi dolgun koltuklar ya da sandalyeler ile desteklenen masalar gibi sağlam bir eşyanın yanına çömelin. Bu sırada üzerinize herhangi bir şekilde düşebilecek bir avizeden uzak olduğunuzu ve evin dışarıya bakan duvarından uzaklaştığınıza emin olun. Eğer ki balkonda iseniz hemen içeri geçin, balkona asla çıkmayın.

Hayat Üçgeni Oluşturun 

Güvenli eşyanızı bulup yanına çömeldikten sonra hayat üçgeni oluşturun. Bacaklarınızı dizleriniz ve ayaklarınız birbirine değecek şekilde birleştirin. Başınızı ve ensenizi koruyacak şekilde ellerinizi birleştirin. Eğer ki o an durmanızı engelleyen bir sarsıntı devam ediyor ise tek bir elinizle yanınızdaki eşyaya tutunun. Bu sayede olası bir yıkılma durumunda yanında durduğunuz eşya bir siper görevi görerek size çarpmamasını sağlayacaktır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonu bozmayın. Sarsıntı geçtikten sonra eğer ki bir yıkılma yok ise en güvenli yoldan doğalgaz ve elektriği kapattıktan sonra evden çıkın. 

Eğer Dışarıdaysanız… 

Eğer ki depreme kapalı bir alanda değil dışarıda yakalandıysanız herhangi bir binaya girmekten kaçının. Daha sonrasında çevrenizdeki ağaç, direk ve binalardan olabildiğince uzaklaşın. Eğer ki buna imkanınız yoksa olabilecek en uzak mesafedeki alanda yere çömelin ve hayat üçgeni oluşturun. Eğer ki dağlık bir alanda iseniz ve de üzerinize kaya düşme ihtimali varsa daha düz bir alana doğru ilerleyin. Her zaman olası bir darbeye karşı tetikte olun.  

Umuyoruz ki bir daha böyle bir durumla karşılaşmayalım… Ancak ülkemiz bir deprem bölgesi ve depreme hazırlıklı olmak hepimizin sorumluluğu.

6 Şubat Kahramanmaraş Deprem’inde yakınlarını kaybeden herkese başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar