Ekstrem Sporlar : Dağ Bisikleti

Ekstrem Sporlar : Dağ Bisikleti

Bisiklet sürmek birçoğumuzun bildiği veya uyguladığı bir spordur. Bazı insanlar bisikleti tamamen bir ulaşım aracı olarak bile kullanır. Fakat bazıları da vardır ki bisikleti daha tehlikeli bir yerde kullanmak ister : Dağda. Bugün sizlere bu ekstrem spor hakkında bilgiler derledik. 

Nasıl başladı?

Başlangıçta aslında amaç kış aylarında da fit kalabilmekti. Yol harici kullanılan bisikletlerin tasarımları biraz daha farklıydı. 1979’da özellikle suya karşı dayanıklı ve çamurlu alanlardan geçebilen bir bisiklet üretildi. Normal bisikletlerden başta pek farkları yoktu. Tekerlekleri daha genişti ve de tutma yerleri enine değil boyuna gidiyordu. Tüm bunların asıl yaşandığı yer California idi. 90’ların sonu özellikle 2000’lerin başlarında ise bu spor daha da popülerleşti. Normalde bir dağ bisikleti istiyorsanız bunu özel olarak yaptırmanız ya da bu bisikletleri yapan sayılı mağazalardan sipariş etmeniz gerekiyordu. Popülerleşmesi ile ise normal bisiklet mağazalarında bile bulunabilir hale geldi ki bu da daha da yaygınlaşmasını etkiledi. 

Neler lazım?

Tabi ki de ilk olarak bir dağ bisikletine ihtiyacınız var. Dağ bisikletleri dış ortama özel tasarlandıklarından normal bir bisiklet kullanmanız sakatlanmanıza yol açabilir ve birçoğu alanda direkt ilerleyemezsiniz bile. Kıyafet ve ayakkabılarınızın o ortama uygun olması fakat hareket kabiliyetinizi de kısıtlamıyor olması bir diğer ihtiyaç. Çıkacağınız hız ve bunu gerçekleştireceğiniz ortama bağlı olarak bir gözlük kullanmak da gerekebilir. Yeterli yiyecek ve su ayrıca bisikletinizin tekerleklerinin sönmesi durumunda bir pompa ile fener de yanınızda her an bulundurmanız gerekenlerden bazıları. Sisli bir havada veya gün batımına doğru yaptığınız zamanlarda yolunuzdan şaşsanız bile kaybolmamanız adına bir gps, pusula veya harita almanız da hayati önem barındırıyor. 

Ülkemizde Yapılan Yerler 

En popüler yapılan yerlerden birisi Kapadokya’dır. Genel olarak Nevşehir’de bu sporu uygulayabileceğiniz en güzel alanlar bulunmaktadır. Göreme Kent Ormanı hem manzara hem de patikalar bulunması açısından bu sporu en efektif şekilde uygulayabileceğiniz alanlardan bir tanesidir. İstanbuldaki Belgrad ormanı ya da Aya Yorgi Kilisesine ulaşılan yol da popüler olarak bu sporun uygulandığı yerlerdendir. 

Bu sporu denemeye karar verirseniz tabi ki diğer sporlarda olduğu gibi gerekli önlemleri almayı ihmal etmeyiniz. Herhangi bir acil durum olasılığı için cep telefonunuzun şarjının her an dolu olduğuna emin olun. Şimdiden eğlenceli bir macera dileriz. 

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar