Chia Tohumu ile Hazırlayabileceğin Doyurucu Tarifler

Chia Tohumu ile Hazırlayabileceğin Doyurucu Tarifler

“Superfood”, yani Türkçe adıyla “süper besinler” olarak anılan yiyeceklerden biri olan chia tohumu, son yıllarda sağlıklı tariflerin pek çoğunda yer alıyor. Yüksek besin değeri ve sağlığa yararları, chia tohumunun pek çok kişi tarafından sıklıkla tüketilmesinin nedeni olarak gösteriliyor. Chia tohumu ile yapılabilecek çeşitli tarifleri, sen de beslenme düzenine ekleyerek chia tohumun olumlu etkilerini gözlemleyebilirsin.Chia tohumu yararlarına yakından bakacağımız ve chia tohumlu enfes tariflere yer vereceğimiz yazımıza hazırsan başlayalım!

Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Chia tohumunun içinde çinko, kalsiyum, protein, lif, omega-3 yağları gibi çeşitli mineral ve vitaminler bulunuyor. Chia tohumu özellikleri arasında antioksidan açısından zengin bir besin olması da yer alıyor. Meksika kökenli bir yiyecek olan chia tohumunun yararlarını aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Chia tohumu cilde faydaları ile biliniyor ve yaşlanmanın ciltte sebep olduğu olumsuz etkileri azaltabilir.
  • Chia tohumu, içeriğindeki Omega-3 sayesinde beyin sağlığını da olumlu yönde etkileyebilir.
  • Kalsiyum zengini bir besin olan chia tohumu içindeki magnezyum ve fosforun da yardımıyla kemiklerin ve kasların güçlenmesine destek olabilir. Bu yüzden de hem sporcuların hem de kilo vermek isteyenlerin beslenme düzenlerine chia tohumu eklemesi öneriliyor.
  • Yoğun lif içeren yapısı sebebiyle insülin düzeylerinin dengelenmesinin yanı sıra bağırsak hareketlerinin de düzenlenmesine yardımcı olabilir.
  • Chia tohumunun yarattığı tokluk hissi, kilo vermeye dolaylı yoldan fayda sağlayabilir.

Chia Tohumu Nasıl Kullanılır?

Chia tohumu, birçok tarifte yardımcı bir öge olarak kullanılabileceği gibi ana ürün olarak da kullanılabilir. Örneğin chia tohumu salata gibi çeşitli tariflere eklenerek öğünlerin besin değerinin artmasını sağlayabilir. Chia tohumu puding gibi tatlı tariflerinde de yer alıyor, bu tarifleri tercih edip tatlı isteğini sağlıklı ve lezzetli bir şekilde bastırabilirsin. Ayrıca chia tohumunu smoothie gibi içeceklerin içine de ekleyebilirsin.

Sağlık ve Lezzet Dolu: Brokolili Chia Tohumlu Salata Tarifi

Malzemeler

5 adet brokoli

2 su bardağı ince dilimlenmiş kara lahana

10 adet çekirdeksiz ve ikiye kesilmiş kiraz

1 adet soyulmuş ve küçük parçalara kesilmiş portakal

Çeyrek bardak kurutulmuş turna yemişi 

1 yemek kaşığı ayçekirdeği

2 yemek kaşığı ince badem

Salata Sosu İçin Malzemeler

1 bardak çekirdeksiz kiraz

Çeyrek bardak dolusu portakal suyu, portakal kabukları 

1 çay kaşığı limon suyu

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Çeyrek çay kaşığı tuz

1 çorba kaşığı chia tohumu, biraz salatanın üzerine serpiştirmek için 

Hazırlanışı oldukça kolay olan antioksidanlarla zenginleştirilmiş bu salata, klasik salatalara lezzetli bir alternatif arayanlar için mükemmel bir seçenek. Bu tarifte, chia tohumlu salata sosunu hazırlayarak işe başlamalısın. Bu sosu salatadan önce hazırlaman gerekiyor çünkü chia tohumlu bu sosun dinlenmesi gerekiyor. Kirazları, portakal suyunu, portakalın kabuklarını, limon suyunu ve zeytinyağını pürüzsüz bir karışım halini alana kadar blenderdan geçir. Bir tutam tuz ve chia tohumlarını da karışıma ilave et. 

Şimdi, salatayı nasıl hazırlayacağına geçelim. Büyük bir kaseyi iki su bardağı soğuk suyla ve iki su bardağı buz ile doldurup bir kenarda tut. Brokoliyi bir tencerede su kaynayana kadar haşla ve hemen sonrasında haşlanmış brokolileri su ve buz dolu kasenin içine aktar. Böylelikle brokolinin iştah açıcı yeşil rengini korumuş olacaksın. Brokoliler suyun içinde soğuduktan sonra kara lahanalarla beraber salata kabına aktar, dilediğin kadar salata sosu ekle. Son olarak da geri kalan salata malzemelerini ekleyerek karıştır. İşte bu kadar, afiyet olsun!

Tatlı Krizlerine Birebir: Çikolatalı Chia Tohumlu Puding

Malzemeler

24 gram şekerli veya şekersiz kakao tozu,

45 - 75 ml akçaağaç şurubu

Yarım çay kaşığı tarçın 

Bir tutam tuz

Yarım çay kaşığı vanilya özütü

360 ml badem sütü veya aynı miktarda light hindistan cevizi sütü

96 gram chia tohumu

Chia tohumlu tariflere göz attığında bu tarifimize benzer tarifler görebilirsin ancak bu tarif, eşsiz tadını içindeki akçaağaç şurubundan alıyor. Glutensiz ve vegan çikolatalı chia tohumlu puding tarifi, gece boyunca dolapta bekletildikten sonra sabah kahvaltısı olarak ya da gün içinde canının tatlı çektiği anlarda tüketilebilir.

Öncelikle, ufak bir kaseye kakaoyu, akçaağaç şurubunu, tarçını, tuzu ve vanilyayı ekle. Kuru karışıma bir miktar sütü azar azar ilave ederek macun kıvamı alana kadar karıştır, daha sonra kalan sütü ekleyip pürüzsüz bir kıvam almasını sağla. Chia tohumlarını ilave edip son kez karıştır. Kasenin ağzını kapatarak gece boyunca kalması için buzdolabına kaldır. En az 3 - 5 saat boyunca bekletmen gerektiğini hatırlatalım. Yemeye hazır hale gelince üstüne granola, meyve veya kuruyemiş gibi dilediğin eklemeleri yapabilirsin. 

Detoks Sevenlere: Chia Tohumlu Yeşil Smoothie Tarifi

Malzemeler

1 su bardağı ıspanak

1 adet muz

1 su bardağı dondurulmuş ananas parçası

1 yemek kaşığı chia tohumu

1 su bardağı şekersiz badem sütü

Bu lezzetli chia tohumlu yeşil smoothie tarifi, vücudunun ihtiyacı olan vitaminlerle ve minerallerle dolu. Üstelik yapması da çok kolay! Tek yapman gereken tüm malzemeleri istediğin kıvamı alana kadar blenderdan geçirmek. Kıvamını değiştirmek istersen içine eklediğin süt miktarını değiştirebilirsin. 

Chia tohumu ile tarifler sayesinde hayatına sağlık katıp kilo verme sürecini destekleyebilirsin. Chia tohumu gibi yararlı yiyeceklerle zenginleştirdiğin beslenme düzenini egzersiz yaparak destekleyerek kilo vermeni hızlandırabilirsin. Egzersizlerin sırasında giyimden ayakkabıya ihtiyacın olan her şeyi Sneaks Cloud’da bulabilirsin! 

Kaynaklar: 

https://www.medicalpark.com.tr/chia-tohumunun-faydalari-nelerdir/hg-1719 Son Erişim Tarihi: 25.04.2021

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar