Breakdancing nedir?

Breakdancing nedir?

1980’li yıllarda hayatımıza giren ve özellikle sokak gösterilerinde karşılaştığımız breakdancing diğer danslardan kendini ayıran elementlere sahip. Peki bu dans nasıl başladı ya da kimin fikriydi? Sizler için blogumuzda bahsettik. 

Nedir bu ‘Breakdancing’?

Kelime anlamı ile breakdancing aslında tam olarak ne açıdan kullanıldığı ya da nereden geldiği bilinmeyen bir anlama sahiptir. Farklı müziklerde ritmin hızlandığı kısımlarda dansçıların da kendilerini gösterdikleri bölüm olan ’break’ den gelebileceği düşünülmektedir. Breakdans aslında kompetitif bir dans olarak ortaya çıktı. İki gruptan en komplike hareketleri yapan grup galip geliyordu. Başlangıçta kişi ritme uygun ayak hareketleri dergiler sonra ise yerde yapılan hareketlere geçerdi. Elleri üzerinde durarak çeşitli hareketler yapmak hatta kafanın yere konulup üzerinde dönülmesi gibi ayakların yerden bağımsız olduğu hareketler sergilendikten sonra ise dansçı bir hareketinde bir süre durur ve sıra bir sonraki dansçıya geçerdi. 

Genel olarak daha sokağın havasını taşıyan bir dans türü olduğundan sergilendiği yer de sokaklardır. Ekonomik durumu kötü ve sıkıntılı sokaklarda büyümüş çoğunlukla Siyahi ve Hispanic gençlik tarafından kullanılmaya başlanılan dans günümüzde yine de bu olgularla özdeşleşse de daha genel bir alana yayılmıştır. 

Breakdancing’i Oluşturan Dans Türleri

Locking, komedi bazlı bir dans tarzıdır. Bir eklem orda kilitli kalmış iken vücudun geri kalanı normal bir şekilde hareket ettirilir ve dansçı adeta kendi hareketleri ile alay eder bir havadadır. Uprocking’de olay karşı tarafa gerçekten saldırmadan saldırıyormuş gibi yapmaktır. Arada 1 cm kalsa bile dokunulmadığı sürece bu uprockingdir. 

Popping breakdancing haricinde de kullanılan daha popüler bir dans türüdür. Bu dans türünü uygulayabilmek için dansçının kaslarını kontrol etmekte becerili olması gerekir. Kaslar anlık sarsıntılar ile hareket ettirilir ve doğal olmayan bir görüntü ortaya çıkar. En popüler şekli bir robotun taklit edildiği halidir. Popping kadar popüler olan tutting ise genellikle eller ve kollar kullanılarak yapılan, hareketin açısı ile illüzyon yaratılmaya çalışılan bir türdür. 

Genel olarak breakdancing bahsettiğimiz şekilde uygulanan bir dans çeşididir. Breakdancing için özellikle kol gücü ve kas kontrolünün gerekli olduğu unutulmamalı ve hareketler denenecek ise gereken önlemler alınmalıdır.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar