Hip-hop ve Rap Efsanesi: 2Pac

Hip-hop ve Rap Efsanesi: 2Pac

Hip-hop ve rap hatta genel olarak müzik kişisel bir olgudur. Kimine göre dünyanın en iyi sanatçısı olan biri bir başkasına göre başarılı bile olmayabilir. Peki 2Pac neden bir efsane olarak kabul ediliyor? Blogumuzda daha 25 yaşında iken cinayete kurban giden ve rap müziğinin bugün olduğu yerde olmasına azımsanmayacak katkıları bulunan Tupac’den bahsedicez.

Aile Hayatı ve Eğitimi

16 Haziran 1971’de New York şehrinin Upper Manhattan bölgesinde dünyaya gelen Tupac Amaru Shakur aslında bu ismine 1 yaşında sahip oldu, doğduğunda adı Lesane Parish Crooks idi. Annesi de babası da Black Panther Party üyeleriydi hatta Tupac doğmadan 1 ay önce annesi Panther 21 denilen bir operasyon üzerine mahkemede yargılandı. Black Liberation Army içerisinde olan üvey babası 4 yıl hapis yatarken vaftiz annesi günümüzde FBI tarafından cinayetten hala aranmaktadır. 

Annesinin uyuşturucu ile olan sorunları sebebiyle 1984’de Baltimore’a taşındılar. Liseye Paul Laurence Dunbar okulunda başladı fakat 10.sınıfta Baltimore Güzel Sanatlar Lisesine geçti. Burda oyunculuk, şairlik, bale ve jazz üzerine dersler aldı. 1988’de California’ya taşındılar ve orda bir lisede eğitimine devam etti fakat liseden mezun olamadı. Hayatının devamında ise diplomasını sonunda kazandı.

Müziğinin Önemi ve Verdiği Mesajlar

Tupac’i ölümünün üzerinden bu kadar zaman geçmesine rağmen herkesin saygı ile anıp hatırlamasındaki belki de en önemli etken müziği ile vermeye çalıştığı mesajlardır. Amerikadaki ırkçılığa ve polisin siyahilere karşı aldığı tavra dikkat çeken Tupac özellikle siyahi gençlik için bir motivasyon kaynağı olmuştur. ‘Keep Ya Head Up’ şarkısı ise başta siyahi kadınlar olmak üzere tüm kadınlara optimistik bir şekilde bu kadar zorluğa rağmen devam edebildikleri için bir tebrik mesajıdır.

Bahsetmeden geçilmemesi gerekilen bir diğer şarkısı ise ‘Dear Mama’dır. Bu şarkısında 2Pac annesine bu şarkı ile vermeye çalıştığı mesajı kısaca şöyle ifade eder: ‘There is no way I can pay you back but the plan is to show you that i understand. You are appreciated.’. Çevirisi ise ‘ Sana benim için yaptıklarının karşılığını ödemem imkansız o yüzden planım seni anladığımı göstermek. Değerlisin / Kıymetlisin.’ Bu şarkıdaki ana tema 2Pac’in annesinin aslında ne zorluklarla onu yetiştirdiğini fark etmiş olması ve bunun için annesine teşekkür ve minnetlerini sunmasıdır. 

Ölümü

Hala kimin öldürdüğü kesinleşmemiş olsa da birkaç şüpheli vardır. Arabası ile giderken yolda yandaki bir araç tarafından silahlı saldırıya maruz kalmış olan 2Pac, hastaneye yetiştirilse de iç kanama sebebi ile 13 Ekim 1996’da hayatını kaybetmiştir. 

Tupac müziğinde verdiği mesajları gerek insanlara motivasyon kaynağı olup eğlendirmesi gerek de önemli konulara dikkat çekmesi ile adını hip-hop ve rap tarihine efsane olarak yazdırmıştır. Huzurla uyu 2Pac. 



İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar