Efsane Ayakkabı Stan Smith’in Tarihi

Efsane Ayakkabı Stan Smith’in Tarihi

Çoğu markanın kendine ait serileri bulunmaktadır. Bu ayakkabılardan bazıları tarih sayfasına gömülse de bazıları alıp başını yürüdü. Bu efsane ayakkabılardan biriyse Stan Smith. 40 yıldan fazladır ayakkabı sektöründe adidas’tan bağımsız kendi başına bir marka haline gelen Stan Smith, yakaladığı satış sayısı ve başarılarla beraber kendini kanıtlamış durumda. Peki Stan Smith’i bu kadar popüler yapıp efsane hale gelmesini sağlayan durum ne?

Stan Smith’in Sahneye Çıkışı

Stanley Roger Smith, 1946 yılında California’da doğdu. Dünyanın en başarılı tenisçilerinden olan Smith, 20. yüzyıla damgasını vuran sporculardan olmuştu. Art arda 2 kere Grand Slam kazanan ünlü tenisçi, Adidas’ın kurucusu Adolf Dassler’in oğlu Horst Dassler’in de dikkatini çekmişti. 

Horst Dassler, başarılarına gün geçtikçe yenisini ekleyen ve herkesin ağzında ismi dolaşmaya başlayan Stanley Roger Smith ile 1971 yılında anlaşmaya vardı. Stan Smith ismiyle piyasaya sürülen köpük yeşili ve sade tasarıma sahip olan bu tenisçi ayakkabısı beklenenin fazlasını verdi. 2 yıl içinde piyasada liderlik konumuna yerleşen Stan Smith serisi, adidas ve Stanley Roger Smith arasında yapılan dünyanın en büyük 13. sponsorluk anlaşması olarak kabul ediliyor. 

Stan Smith’in Üretimi Durdurması ve Geri Dönmesi

adidas, 2011 yılında Stan Smith’in üretimini durdurma kararı alır. Elde edilen onca başarı ve veriye rağmen kararı alan marka, bu düşüncesinde fazla ısrarcı olmadı ve 2014 yılında efsane ayakkabı Stan Smith’i tekrar piyasaya sürer. Bu sefer farklı renk seçenekleriyle piyasaya sürülen seri, ünlü müzisyenlerle yapılan pr çalışmalarıyla beraber zirveye tekrar yerleşir. 

Stan Smith’ten Sitem

Aslında trajikomik bir olay da söz konusu. Birçok kişi, tasarım olarak çok sevdiği ve ayağından çıkarmadığı Stan Smith’i bir ayakkabı olarak biliyor fakat şahıs olarak kim olduğunu bilmiyor. Dünya çapındaki tenis başarısı ile ön plana çıkan Stanler Roger Smith, piyasaya sürdüğü kitabın ismini bile ‘Some People Think I’m a Shoe’ olarak, yani ‘Bazı insanlar benim bir ayakkabı olduğumu sanıyor’ adlandırır. 

adidas Stan Smith, günümüzde bir ayakkabı olarak bilinen fakat geçmişte büyük başarılara imza atmış olan bir tenisçidir. Tenis ayakkabısı olarak da çıkan bu ünlü seri, şu an koleksiyon dünyasının en nadir eserlerinden gözüküyor. Hala bir Stan Smith’iniz yoksa buradan web sayfasını ziyaret ederek eksikliğinizi giderin. 

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar