Bir Sporcu Günlük Nasıl Beslenmelidir?

Bir Sporcu Günlük Nasıl Beslenmelidir?

Spor, bir insanın yaşamı boyunca hayatında olması gereken bir aktivitedir. Sağlıklı kalmak ve görünmek için sporun vücutta bıraktığı etki inanılmaz derecededir. Yapılan araştırmalara ise hücreleri genç tuttuğu için spor yapan biri, ortalama insan ömründen fazla yaşamakta. Sporcular her zaman güzel gözükmek isterler bu yüzden dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. Bir sporcunun günlük beslenmesi ise önem taşıyor.

Yemek, insanlar arasında genel olarak hayatta kalmanın bir gerekliliği veya sadece lezzetin odak olduğu bir yaşam parçası olarak görülmektedir. Fakat bu bilinçsiz düşünce, obezite ve hastalıkları beraberinde getirmekte. Bunların önüne geçebilmek ise çok basit. Sağlıklı beslenme bilinci, bir insanın hayattaki en önemli kazanımlarından biridir. Spor yapmayan insana kıyasla spor yapan kişiler, beslenme konusundaki bilinciyle beraber daha güçlü bir vücut direncine sahiptirler. Peki bir sporcu günlük nasıl beslenmelidir? Detaylar için okumaya devam et.

Protein ve Karbonhidrat

Bir sporcunun beslenme programındaki iki kilit oyuncu protein ve karbonhidrat. Biri kasların gelişmesinde diğeri ise kas hücrelerine enerji vermektedir. Özellikle fitness yapan sporcuların günlük beslenmesinde önemli olan bu makrolar, düzenli ve dengeli alındığı takdirde gözle görünür sonuçlar vermektedir.

Sporcu beslenmesinde özellikle yağların önemi oldukça fazladır. Sağlıklı yağların, vücutta edinmiş yağları yakma özelliği de bulunmaktadır. Gereken miktarda alındığı sürece zeytinyağ gibi önemli makrolar içeren bu sağlıklı gıdayı kullanmayı unutma.

Süt Ürünleri, kahvaltı öğününde bir sporcunun vazgeçilmez besinlerindendir.Yumurta, süt ve peynirdeki protein değerleri ve tok tutma özellikleri sayesinde ön plana çıkıyor. Proteinin hücreyi onarma ve diri tutma özelliği ise kişinin genç görünmesini de sağlıyor.

Bu noktada hesaplanması gereken bazı formüller bulunmaktadır. Bir sporcunun alması gereken protein miktarı ve karbonhidrat miktarı bulunuyor. Bu makrolar ise formüller sayesinde hesaplanmakta. 

  1. Karbonhidrat: Kilo x 2-2.5
  2. Protein: Kilo x 1.5-2


İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar