5 MVP Ödülüne Sahip İlk NBA Oyuncusu Bill Russell

5 MVP Ödülüne Sahip İlk NBA Oyuncusu Bill Russell

NBA tarihindeki en önemli isimlerden olan Bill Russell, 1955-1970 yılları arasında Boston Celtics’e altın dönemini yaşatan isimdi. Sizlere hayatı ve NBA zamanları hakkında bilgiler deledik. 

Hayatının İlk Dönemleri 

1934’de Louisiana eyaletinde doğdu. Bulunduğu bölgede ırkçılıkla karşılaşan ailesi 2. Dünya Savaşı zamanı California’ya taşındı. O zamanlar 8 yaşında olan Russell’ın ailesi sefalet içindeydi. 12 yaşında ani bir şekilde annesini kaybetmesi üzerine babası çocukları ile daha yakın olabilmek için iş değiştirdi. O dönemden itibaren babasını kahramanı olarak görmeye başladı. Diğer basketbolcuların aksine Russell daha çok lisede basketbolda ilerlemeye başladı. Lisede çok da başarılı olmadığından hiçbir üniversitenin ilgisini çekmeyen Russell bir gün oyununu izleyen USF’den DeJulio potansiyeli olduğunu düşünerek Russell a üniversitesine katılma imkanı sundu, Russell direkt kabul etti. 

Farklı savunma yöntemleri ile tanınan oyuncu üniversite takımının en önemli oyuncularından biri haline geldi. Irkçılıktan dolayı karşılaştığı binbir zorluk ve haksızlıklara rağmen takımını şampiyonluğa taşıdı ve de herkes tarafından kabul edilmese de üniversitesi ile katıldığı turnuvanın MVP’si seçildi.

NBA Kariyeri 

1956 yılında Boston Celtics ile anlaştı. 1957 yılında ise takımını NBA şampiyonluğuna taşıdı. Bu Boston Celtics’in ilk NBA şampiyonluğuydu. 1958-1966 yıllarında ise Russell ile birlikte Boston Celtics adeta kimseye kapı açmadı. 8 sene boyunca NBA şampiyonu olan takımdaki performansı ile en çok konuşulan oyuncu olan Russell için Lakers’ın koçu “ Boston Celtics’den Russell’ı çıkartırsanız kolaylıkla yenebiliriz, bizi alt üst eden o.” diyerek diğer takımların gözünden de Russell’ın yerini vurgulamıştır. Koçlarının emekliye ayrılması ile değişiklikler yaşayan takım 67’deki turnuvada şampiyon olmasa da 68’de tekrardan kazanarak Boston Celtics’i 1 numaraya yükseltti. Russel hem basketbol kariyerine hem de Boston Celtics’e 1969 NBA Turnuvası ile veda etti, veda etmeden ise tekrardan takımını şampiyon yaptı. Sadece 2 sayı farkla 108-106 yenmelerine rağmen Russell karşı takımdan West’e destek olması ile ilgi çekti. 1958, 1961, 1962, 1963 ve 1965 yıllarında MVP seçilerek o yıla kadar 5 defa MVP seçilen ilk oyuncu olmuş oldu. 

Ölümü 

Daha bu sene 31 Temmuzda aramızdan ayrılan Russell, Washington’da sevdikleri ile birlikteydi. Boston Celtics’in gelmiş geçmiş en iyi oyuncularından olan ve NBA ‘de bulunduğu 13 senenin 11 senesinde takımını şampiyon yapan Russell,NBA tarihine adını altın harflerle yazdı. 


İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar