Efsane Türk Basketbol Oyuncularından Mehmet Okur

Efsane Türk Basketbol Oyuncularından Mehmet Okur

Mehmet Okur 26 Mayıs 1979 yılında Yalova’da doğmuştur. 14 yaşında basketbola başlayan Okur, yaşıtlarına göre uzun boyu ve yeteneğiyle kendini ön plana çıkarmış ve keşfedilmesi kolaylaşmıştır. 2.11 boyunda forvet pozisyonunda oynayan efsane isim, Türk liginde birçok başarıya imza atmış ve NBA’e gitmesi kaçınılmaz olmuştur.


Türkiye’de Oynadığı Takımlar ve Başarıları

Daha 18 yaşındayken gittiği ilk takım Oyak Renault’ta iyi bir sezon geçirse de takımı bir alt lige düşmüştür. Bir sonraki sezon, takımının kaybettiği üst lig pozisyonuna çıkmasında önemli bir rol oynamış ve adından söz ettirmiştir. TBL’de Efes Pilsen ve Tuborg gibi takımların hemen arkasında yer almayı başaran Oyak Renault, genç forveti için farklı takımlardan teklifler almıştır.


Tofaş’ın iddialı bir takım kurduğu listede Mehmet Okur’da olmuştur. Türk ligindeki çaylaklığını yavaş yavaş üstünden atan yıldız oyuncu, 1999-2000 sezonunda Tofaş ile şampiyonluk yaşamıştır. Bursalı takım Avrupa’da bir başarı göstermese de Mehmet Okur performansındaki iyileşmesine devam etmiştir.


NBA Kariyeri

Detroit Pistons

Genç yaşında başarılı bir performans sergileyen Mehmet Okur’u, 2001 NBA seçmelerinde 2. tur 38. sıradan Detroit Pistons seçmiştir. 72 maçta forma giyen genç yetenek, tecrübeli isimlerin arasında bulunmasıyla beraber kendisini geliştirmeye devam etmiştir.


Takımının yaptığı yeni transferlerle beraber oynadığı süre sayısının azalmasına rağmen istatistiklerinde artış olmuştur. Pistons bu sezonda NBA şampiyonu olmuştur. Bununla beraber Mehmet Okur, NBA şampiyonluğu yaşayan tek ve ilk Türk oyuncu olmuştur.


Utah Jazz

Şampiyonluk sezonuyla beraber kontratı biten Mehmet Okur’un Detroit’te devam edemeyecek gibiydi. Kontrat gereği elinde diğer forvet oyuncusunu tutması gereken takım Mehmet Okur’a yeterince iyi bir teklif veremediğinden dolayı takımdan ayrılmak zorunda kalmıştır. Utah Jazz ile 6 yıllığına 50 milyon dolarlık kontrat imzalayan efsane isim, kariyerinde önemli bir adım atmıştır.


İlk sezonda play-off şansını elde edemeyen oyuncu, ilerleyen senelerdeki istatistiklerinde gözle görülür bir artış olmuş ve takımının kilit oyuncularından biri haline gelmiştir. 2007 yılında All-Star’a seçilen Okur, All-Star seçilen ilk Türk oyuncu unvanına sahip olmuştur.


NBA’deki Son Yılları

2011 yılında, 2015’deki draft hakkını kullanarak New Jersey Nets’e, oradan da Portland Trail Blazers takımlarına transfer olmuştur. Son yıllarında istediği sekansı bulamayan yıldız oyuncu, en sonunda takım bulamayınca basketbolu bıraktığını açıklamıştır. 2016 Eylül’de Phoenix Suns’a oyuncu geliştirme koçu olarak gelmiştir. Bu pozisyonda bir yıl kadar görev alan Mehmet Okur, NBA kariyerini sonlandırmıştır.


İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar