adidas Ve Puma: İki Kardeşin Hikayesi

adidas Ve Puma: İki Kardeşin Hikayesi

adidas ve Puma, günümüzde futboldan koşuya, hokeyden atletizme ve tenise kadar tüm spor dalları alanında giyim, ayakkabı, aksesuar ve ekipman üreten markalar olarak tanınıyor. Dünyanın en çok tercih edilen spor markalarından ikisi olan adidas ve Puma, aslında daha sonradan birbirlerine düşman olan iki kardeşin hikayesinden doğuyor. Pazar payını artırmak için her sezon daha fazla hayal gücü ve yaratıcılık kullanan bu iki dev spor markasının hikayesi, 1920'li yıllar Almanya'sına dayanıyor. Pek çok kişi tarafından bilinmeyen bu ilginç hikâyenin tarihine ve yıllar içindeki evrimine şahitlik etmeye hazır mısın?

adidas ve Puma'nın Hikâyesi

adidas ve Puma'nın hikâyesi, Alman kardeşler Adolf ve Rudolf Dassler'in 1920'lerde Dassler Kardeşler Ayakkabı Fabrikası adı altında annelerinin çamaşır odasında ayakkabı üretmeleriyle başlıyor. Babaları Christoph von Wilhelm'in bir ayakkabı fabrikasında işçi olarak çalıştığı Dassler kardeşlerin ayakkabıları, 1930'larda altın madalya kazanan olimpiyatçıların ayaklarını süsledikten sonra patlama yaşıyor. 1936'da Dassler'in, ABD'li sprinter Jesse Owens'ı 1936 Yaz Olimpiyatları'nda el yapımı sivri uçları kullanmaya ikna etmesiyle markanın başarı serüveni hız kazanmış oluyor. Owens'ın dört altın madalyasının ardından Dassler ayakkabılarının adı ve şöhreti dünya sporcuları ve eğitmenleri tarafından tanınır hale geliyor. II. Dünya Savaşı'ndan önce her yıl 200.000 çift ayakkabı satan kardeşler, aralarındaki iletişimsizlik ve anlaşmazlıklar neticesinde 1948 yılında ayrılmaya karar veriyorlar ve iki rakip firma kuruyorlar. Adolf ve Rudolf Dassler tarafından adidas ve Puma adında kurulan bu markalar, şu anda hâlâ Almanya'nın Herzogenaurach şehrinde bulunuyor. 

adidas Ne Zaman Kuruldu?

adidas tarihçesi, Adolf'un 1948 yılında kardeşi Rudolf Dassler'den ayrılmasıyla birlikte başlıyor. 1949 yılında 3 çizgi logosunun resmi hale gelmesiyle varlığını tüm dünyaya sunan adidas kurucusu Adolf Dassler, sporcular için geliştirdiği yeniliklerle tüm dünyada yankı uyandırdı. 50'lerde futbol, sprint, basketbol ve daha pek çok spor dalı için özel teknolojilerle geliştirdiği ayakkabılar, markanın adının ikonikleşmesine de zemin hazırladı. Kuruluş yıllarından beri devrim yaratan adidas, sporculara zirvede hissetmelerini sağlayan değişimleri sunuyor. Günümüzde sadece spor ve sporcuları değil, aynı zamanda moda, müzik, kültür, sürdürülebilirlik ve çok daha fazlasını etkileyen marka, dünyaya yön vermeye devam ediyor. adidas, geri dönüştürülmüş okyanus plastiğinden yapılmış ayakkabı ve kıyafetler geliştirmek için bir okyanus koruma kuruluşu olan Parley ile işbirliği yapıyor. Marka, gezegeni kirleten plastik ve kalıntıları yeniden kullanarak savurgan moda döngüsünü sonlandırmak için bir hareket üstleniyor. Sürdürülebilirlik bilincinin artması ile birlikte teknolojik yenilikleri ürünlerinde sunan adidas, dünyanın pek çok açıdan moda algısını yönetecek kadar güçlü bir etki taşıyor. 

Puma'nın Hikâyesi

Puma, Rudolf Dassler tarafından 1948 yılında kuruldu ve eski işlerden elde edilen varlıklar kardeşler arasında eşit olarak bölündü. Aynı yıl Puma, ilk futbol ayakkabısı olan Atom'u da piyasaya sürdü. Rudolf Dassler, şirketinin adını Puma olarak değiştirdiğinde ürünlerinin hayvanın çevikliğini, gücünü ve hızını yansıtmasını istedi. Puma’nın futbol dünyasına ilk büyük katkısı, 1952 yılında Super Atom adlı ilk kramponunu çıkardığı zamana dayanıyor. Brezilya takımının İsveç'te 1958 Dünya Kupası'nı Puma ayakkabılarla kazanmasıyla markanın uluslararası ihtişamı da artıyor. 1960'larda Puma ileri üretim vulkanizasyon tekniği (ayakkabının tabanını ve şaftını bağlayan bir teknik) ile gündemi sarsmaya devam etti. 60'lı yıllarda Pelé ve Portekizli futbol yıldızı Eusebio gibi dünyaca ünlü sporcuların tercihi olan Puma, ününü katlayarak sürdürdü. Markanın ilk logosu, D harfinden geçen pumadan oluşuyordu. 1967'de Alman karikatürist Lutz Backes tarafından hazırlanan yeni Puma logosu, hayvanı istenen özellikleri temsil edecek şekilde basitleştirerek yeniden tasarlandı. Günümüzde Puma hâlâ pek çok anlamda sporculara motivasyon ve destek veren dünyaca ünlü spor markası olarak faaliyetlerini sürdürüyor ve ezeli rakibi adidas'la olan çekişmesini devam ettiriyor. 

Sen de hemen şimdi, adidas ve Puma'nın tüm dünyaya etki eden spor ayakkabı, giyim, aksesuar ve ekipmanlarına sneakscloud.com üzerinden göz atabilirsin!


İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar