Yağ Yakmak için Koşmalı mıyız? Yürümeli miyiz?

Yağ Yakmak için Koşmalı mıyız? Yürümeli miyiz?

Pandemi döneminin beraberinde getirdiği eve kapanma süreçlerinin ardından kilolarda şikayetler meydana gelmiştir. Evde kalınan bu sürelerde oldukça yağlı, yüksek karbonhidratlı veya şekerli tatlılar tüketildi. Herhangi bir hareket veya vücudun alıştığı hayat düzeninden mahrum kalan metabolizma, vücuda giren besinleri yakamadı ve vücudun birçok bölgesinde yağlanmalar başladı. 

Yağ yakmak kilo almak kadar kolay olmayabiliyor. Nedeni ise hem belirli bir miktarda kalori açığı yaratmanın hem de kardiyonun hayatımıza dahil olması gerektiğidir. Birçok kişinin merak ettiği bazı konular vardır. İlk başta değinilmesi gereken konulardan biri:

Sağlıksız diyet programları

Birçok kişiye spor yapmak çok zahmetli geldiği için sağlıksız veya oldukça şiddetli diyet programları uygulamaktadır.Yağ yakarken, ilk başta bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri sağlığını korumak olacaktır. Günde tek öğün yemek gibi sağlıksız diyet programları, gün içerisinde seni oldukça bitkin düşürür ve eğer vücut direncin yüksek değilse baş dönmeleri ve bayılmalar gerçekleşebilir. 

Sadece bu da değil, diyet programlarında yeterince alınmayan protein değerleri ise kas kaybına yol açabilir. Vücutta bulunan kasları inşa etmek oldukça zordur fakat yıkımı fazlasıyla kolay olabiliyor. Bu yüzden yağ yakarken uygulayacağın diyet programı ya bir uzman tarafından hazırlanmalı veya uzman tarafından önerilmiş olmalıdır. Sağlıklı bir şekilde beslenmek için ilk başta kalori açığı oluşturmak ardından da düzenli bir şekilde kardiyo yapmak gerekiyor. 

Yağ yakmak için koşmalı mı yürümeli mi

Kardiyo yaparken birçok kişinin aklı karışıyor çünkü ‘kardiyo yapmak’ çok ucu açık bir tabirdir. Yürüyüş, orta tempo yürüyüş, hafif tempo koşu, orta tempo koşu, şiddetli koşu, bisiklet sürmek, basketbol oynamak, futbol oynamak gibi çeşitli türler bulunuyor. Bunladan en çok tartışılan iki tür ise koşmak ve yürümek. Koşmak ve yürümenin, kardiyo çatısı altında farkları nelerdir ve ‘yağ yakmak için koşmalı mıyız yoksa yürümeli miyiz’ sorusunun cevaplarını yanıtlayacağız. 

Kardiyolar, katabolik olmasından kaynaklı yağ yakıcıdır. Bundan dolayı günde 1 saat yürüyüş yapmak veya orta tempolu veya şiddetli yapacağın 15-30 dakikalık koşular sana istediğin yağ kaybını yaşatacaktır. Sadece yağ yakmak için değil daha sağlıklı bir hayat ve uzun bir yaşam için de spor yapmak önem taşımaktadır. Bu yüzden hayatından sporu ve sağlık beslenmeyi asla eksik etmemelisin.



İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar