Wilt Chamberlain: Rekorları Kıran Adam

Wilt Chamberlain: Rekorları Kıran Adam
#NBA#basketbol

NBA tarihinde kırılmadık rekor bırakmayan ve kırdığı rekorlar da uzun bir süre daha tekrar kırılamayacak gibi görünen Wilt Chamberlain'in hikâyesi, tarihin tozlu sayfalarında unutalamayacak kadar özel. Naismith Memorial Basketball Hall of Fame (Basketbol Şöhretler Müzesi) üyesi olan Wilt the Stilt lakaplı oyuncu, 21 Ağustos 1936'da Amerika Birleşik Devletleri'nin Pensilvanya eyaletine bağlı Philadelphia şehrinde dünyaya geldi. NBA rekorları dendiğinde insanların aklına gelen ilk isimlerden biri olan Wilt Chamberlain'in yaşam öyküsünü birkaç farklı başlık altında kronolojik olarak incelemeye hazır mısın?

Kariyerinin İlk Dönemi, İlk Başkaldırı

Kansas Üniversitesi'ndeki ilk senesinde okulun basketbol takımında oynamak istediğini söyleyen ancak NCAA kurallarına takılan Wilt Chamberlain, birinci sınıf öğrencilerinden oluşan takımda oynayabildi. Zira kurallar kolejde ilk senesini geçiren oyuncuların okul takımında oynamasına izin vermiyordu. Başarılarla dolu olacak kariyerinin ilk başkaldırısını 1955'te yapan Wilt the Stilt, müthiş geçen kolej kariyerinin sonunda Harlem Globetrotters'a katıldı ve 50.000 $ kazandı. Bu meblağ o dönem için astronomik bir para olarak kabul ediliyordu.

Wilt Chamberlain'in kariyerinin önemli dönüm noktalarından biri yine 1955'te yaşandı. NBA yönetimi, mevcut draft sistemini değiştirerek takımlara kendi bölgelerinde olan bir kolejden oyuncu seçme hakkı tanıdı. Bu kurala göre Chamberlain'in NBA'de yer alan bir Kansas takımına draft edilmesi gerekiyordu ancak öyle olmadı. Takvim yaprakları 1959'u gösterdiğinde Philadelphia Warriors'ın sahibi Eddie Gottlieb, Chamberlain'in Philly'de yetiştiğini ve lise yıllarında üne kavuştuğunu söyleyerek seçim hakkının kendilerinde olduğunu iddia etti. Gottlieb'i haklı bulan NBA yönetimi belki de basketbol tarihinin akışını değiştiren bir karara imza attı.

NBA Yılları ve Kırdığı Rekorlar

1959/60 sezonunda başladığı NBA kariyerinde Philadelphia/San Francisco Warriors, Philadelphia 76ers ve Los Angeles Lakers formaları giyen Wilt Chamberlain, yıllar içerisinde oyununda büyük bir dönüşüm yaşadı. Kariyerinin ilk dönemlerinde skorer kimliğiyle ön plana çıkan ve kırılmadık sayı rekoru bırakmayan Chamberlain, özellikle Los Angeles Lakers'taki döneminde bambaşka bir oyuncuya dönüştü. Skorer özelliğini kariyerinin ortalarından itibaren yavaş yavaş geri plana atmaya başlayan oyuncu, Sixers ve Lakers yıllarında daha az şut atıp oyununun diğer yönlerini geliştirmeye çalıştı. Nitekim bunda başarılı da olan Chamberlain, 35 yaşında NBA'in en iyi savunma takımına seçilerek oyunundaki değişimin ufak bir karşılığını alıyordu. Lakers'ta oynadığı beş sezonda kazanılan şampiyonluklar da cabası...

Kariyerinin bireysel açıdan en iyi sezonu olan 1961/62'de Pensilvanya'daki Hershey Arena'da oynanan maçta New York Knicks'e 100 sayı atan Wilt Chamberlain, NBA tarihinde bir maçta en çok sayı atan oyuncu unvanını elinde bulunduruyor. Bu karşılaşmada Philadelphia Warriors New York Knicks'i 147-169 mağlup etmişti. Fakat Chamberlain'in kırdığı rekorlar sadece bununla sınırlı değil. Gerçekten tekrar kırılması belki de hiç mümkün olmayacak rekorlara imza atan oyuncunun, 14 sezonluk NBA kariyerindeki tarihi rekorlarına kısaca göz atmak faydalı olabilir.

● 1961/62 sezonunda 50.8 sayı ortalamasıyla oynayan Chamberlain, bir sezonda en yüksek sayı ortalamasını yakalamış oyuncu olarak tarihteki yerini aldı.

● NBA bir maçta en çok sayı atan oyuncular listesinin başında yer alan Wilt the Stilt, üst üste yedi maç en az 50, üst üste 14 maç en az 40 ve üst üste 65 maç en az 30 sayı atarak bu alandaki rekorun da sahibi.

● Yine bir çaylak tarafından yakalanan en yüksek sayı ortalaması da Wilt Chamberlain'e ait. (37.2)

● NBA rekorlar dünyasının aranan ismi Chamberlain, 1363 serbest atışla bir sezonda en çok serbest atış atan oyuncu konumunda.

● Kariyerinde maç başı ribaund ortalaması 22.9 olan isim, kariyer ortalamaları baz alındığında bu alanda da zirvede yer alıyor. Chamberlain ayrıca bir sezonda 27.2 ribaund ortalamasıyla bu rekorun da sahibi.

● 24 Kasım 1960'da Philadelphia Warriors'ın Boston Celtics'e 132-129 mağlup olduğu maçta 55 ribaund alan Wilt Chamberlain, bir maçta en çok ribaund alan oyuncu unvanını da listesine eklemiş durumda.

● NBA tarihinde bir sezonda hem sayı hem de ribaund liderliğini elde eden tek oyuncu olan Chamberlain, playoff'larda da sayı, ribaund, asist ve saha içi yüzdesinde ilk sırada yer alıyor.

● Bir maçta en az 40 sayı ve 40 ribaund alan tek isim konumundaki Wilt the Stilt, bunu sekiz kez yaparak inanılması güç bir istatistiğe imza atmış durumda.

● Chamberlain ayrıca NBA tarihinin en çok süre alan oyuncusu. Hatta 1961/62 sezonunda ortalama 48.53 dakika parkede kalarak oynayabileceği 3890 dakikanın 3882'sini oynayarak muhtemelen tekrarlanamayacak bir ilki gerçekleştirdi.

https://www.youtube.com/watch?v=8xr3i9jpiTE

Wilt Chamberlain Hakkında Bilinmeyenler

Wilt the Stilt ve The Big Deeper lakaplarına sahip olan 2.16 metrelik Wilt Chamberlain, kariyerinin farklı dönemlerinde önemli değişiklikler gösteren isimlerden biridir. Wilt Chamberlain boyu itibarıyla zaten fizikli bir oyuncu olsa da kilosundaki değişim oyununun farklılaşmasına katkı sağlamıştır. Çaylak sezonunda 114 kg ağırlığında olan The Big Deeper önce 125 kilograma, Lakers'ta oynadığı dönemde de 135 kilogramın üstüne çıkmıştır. Bu durum aslında oyununun değişen yönlerine fiziksel değişimin de etki ettiğinin göstergesidir.

1973'te profesyonel basketbol yaşantısına nokta koyan Wilt Chamberlain, NBA'de bazı kuralların değişmesine neden oldu. Saha çizgilerinin genişletilmesi, ofansif goaltending'in kaldırılması ve faul atışlarındaki kuralların değiştirilmesi gibi hususlar Chamberlain'in oyunun yapısında yarattığı etkinin en güzel örnekleri. Ayrıca Chamberlain Sixers'ta oynarken takım arkadaşları, onun ribaundları tamamlaması için serbest atış kaçırma yarışması yaparmış.

NBA tarihinin en önemli figürleri arasında yer alan Wilt Chamberlain'in önemli bir iz bıraktığı basketbolla ilgili en kaliteli ürünleri incelemek ve keyifli bir alışveriş deneyimi yaşamak için sneakscloud.com'u ziyaret etmelisin.


Beğenebileceğin Diğer Yazılar